Zo kiest u een branche-RI&E

Ieder bedrijf is verplicht een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) uit te voeren. Veel - vooral kleinere - werkgevers ervaren knelpunten bij het goed uitvoeren van de RI&E. Om het u gemakkelijker te maken, hebben veel brancheorganisaties een branche-RI&E ontwikkeld. Een branche-RI&E is een voorbeeld-RI&E die is gemaakt door werkgevers en werknemers in een bepaalde branche. Dit instrument is afgestemd op de veelvoorkomende risico’s in een branche. ArboNed ondersteunt werkgevers bij het invullen van de eigen branche-RI&E. 

branche rie

Een brancheorganisatie heeft een goed beeld van de risico’s die in de branche (kunnen) spelen. Misschien wel beter dan een individuele ondernemer in de branche. Als u gebruik maakt van de branche-RI&E weet u dat u geen risico’s over het hoofd ziet. Ook wordt u niet lastiggevallen met vragen over onderwerpen die niet relevant zijn. Dit kan het opstellen van een RI&E nét even makkelijker maken.

Toch blijkt uit een rondvraag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat - veelal kleine - werkgevers knelpunten ervaren bij het kwalitatief goed uitvoeren van de branche-RI&E. De professionals van ArboNed hebben ervaring met meerdere branches en de desbetreffende RI&E-instrumenten. Wij ondersteunen en begeleiden werkgevers bij het zelf uitvoeren van de branche-RI&E. 

Gebruik van een erkend branche-RI&E-instrument 

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil zit tussen branche-RI&E-instrumenten: erkend of niet erkend. Beiden kunnen u helpen bij het opstellen van een RI&E en u gaat zelf aan de slag (of met hulp van een professional). Dit scheelt u geld. Als de branche-RI&E erkend is, geeft dat nog meer voordelen. Bedrijven met maximaal 25 werknemers die het erkende RI&E-instrument van hun branche gebruiken, krijgen vrijstelling van de RI&E-toetsing. Gebruikt u een niet-erkende branche-RI&E moet u uw RI&E ten allen tijde laten toetsen, ongeacht het aantal werknemers dat u in dienst heeft.

Zo kiest u uw branche-RI&E

Bent u lid van een brancheorganisatie? Check dan of zij een branche-RI&E hebben ontwikkeld en of die erkend is. Het gebruik van een branche-RI&E is (bijna) altijd gratis voor leden. Bent u (nog) geen lid? Alle branche-RI&E instrumenten vindt u op www.rie.nl. Een erkende branche-RI&E herkent u aan het groene vinkje:

erkende RIE

In sommige gevallen kunt u als niet-lid de branche-RI&E afnemen tegen eenmalige kosten. Soms moet u lid worden. Het invullen van de branche-RI&E doet u altijd in samenwerking met de preventiemedewerker. Heeft u minder dan 25 werknemers in dienst? Dan kunt u ook zelf rol van preventiemedewerker op u nemen. 

Bespaar tijd, en dus ook geld

Met een branche-RI&E kunt u dus zelf uw RI&E opstellen. Dit bespaart u geld. Maar als ondernemer weet u als geen ander: tijd kost ook geld. ArboNed helpt u graag bij het invullen van uw branche-RI&E. Een van onze deskundigen met kennis van uw branche neemt met u de stappen door zodat u verder kunt.

Deze hulp kan bestaan uit:

  • Korte toelichting van de branche-RI&E en bespreken welk instrument u kunt gebruiken;
  • Het gekozen instrument doorlopen zodat u daarna zelfstandig de RI&E kunt invullen;
  • Toelichting over het opstellen van een Plan van aanpak, in feite een praktische ‘to do list’. Dit is een verplicht onderdeel van de RI&E;
  • Informatie of u de RI&E nog moet laten toetsen en wat hier de (mogelijke) kosten van zijn;
  • Overige vragen beantwoorden waar u tegenaan loopt.

Voor 2 uur ondersteuning betaalt u € 310,- of u kiest voor 4 uur à € 620,- . U heeft dan direct - telefonisch of online- een deskundige ter beschikking met kennis en ervaring in uw branche. Een erkende branche-RI&E tot uw beschikking en minder dan 25 werknemers in dienst? Dan heeft u vanaf € 310 uw RI&E snel rond. 

Meer informatie Direct hulp aanvragen

Gerelateerde nieuwsberichten