Zo kiest u een branche-RI&E

Iedere ondernemer met personeel in dienst (minimaal 40 uur) moet een actuele Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) hebben. Voor het opstellen van uw RI&E kunt u gebruikmaken van een hulpmiddel: een zogenoemd RI&E-instrument. Er zijn algemene RI&E-instrumenten (mkb of kantoren), maar ook specifieke branche-RI&E-instrumenten, ontwikkeld door brancheorganisaties. Welk RI&E-instrument kunt u het beste kiezen?

branche rie

Voorbeeld-RI&E

Een branche-RI&E is een voorbeeld-RI&E die is gemaakt door werkgevers en werknemers in een bepaalde branche. Dit RI&E-instrument is afgestemd op de veelvoorkomende risico’s in een branche. Want een brancheorganisatie heeft een goed beeld van de risico’s die in de branche (kunnen) spelen.

Als u gebruik maakt van de branche-RI&E weet u dat u geen risico’s over het hoofd ziet. Ook wordt u niet lastiggevallen met vragen over onderwerpen die niet relevant zijn. Dit kan het opstellen van een RI&E nét even makkelijker maken.

Toch blijkt uit een rondvraag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat mkb'ers het vaak toch lastig vinden hun branche-RI&E zelf, kwalitatief goed uit te voeren. De professionals van ArboNed hebben veel ervaring met branche-RI&E's. Onze consultants ondersteunen en begeleiden werkgevers bij het zelf uitvoeren van de branche-RI&E. 

Erkende branche-RI&E

Een RI&E-instrument kan u dus helpen bij het opstellen van uw RI&E. U gaat zelf (of met hulp van een professional) aan de slag. Doordat u het uitvoeren van de RI&E niet helemaal hoeft uit te besteden, scheelt dat u geld. Wel is het belangrijk te weten dat er een verschil is tussen erkende en niet-erkende branche-RI&E-instrumenten.

Gebruikt u een erkende branche-RI&E én heeft u 25 of minder werknemers, dan hoeft u de RI&E niet te laten toetsen. Gebruikt u een niet-erkende branche-RI&E, of een algemeen RI&E-instrument, dan moet u uw RI&E wel laten toetsen, ongeacht het aantal werknemers dat u in dienst heeft. Heeft u meer dan 25 werknemers in dienst, dan moet u de RI&E ook altijd laten toetsen, ook als u een erkend RI&E-instrument gebruikt.

Zo kiest u uw branche-RI&E

Bent u lid van een brancheorganisatie en is er een branche-RI&E? Dan mag u die waarschijnlijk gratis gebruiken. Alle branche-RI&E instrumenten vindt u op www.rie.nl. Een erkende branche-RI&E herkent u aan het groene vinkje:

erkende RIE

In sommige gevallen kunt u als niet-lid de branche-RI&E afnemen tegen eenmalige kosten. Soms moet u lid worden. Het invullen van de branche-RI&E doet u altijd in samenwerking met de preventiemedewerker. Heeft u 25 of minder werknemers in dienst? Dan kunt u ook zelf de rol van preventiemedewerker op u nemen. 

Bespaar tijd, en dus ook geld

Met een branche-RI&E kunt u dus zelf uw RI&E opstellen. Dit bespaart u geld. Maar als ondernemer weet u als geen ander: tijd kost ook geld. ArboNed helpt u graag bij het invullen van uw branche-RI&E. Een van onze deskundigen met kennis van uw branche neemt met u de stappen door zodat u verder kunt.

Deze hulp kan bestaan uit:

  • Korte toelichting van de branche-RI&E en bespreken welk instrument u kunt gebruiken;
  • Het gekozen instrument doorlopen zodat u daarna zelfstandig de RI&E kunt invullen;
  • Toelichting over het opstellen van een Plan van aanpak, in feite een praktische ‘to do list’. Dit is een verplicht onderdeel van de RI&E;
  • Informatie of u de RI&E nog moet laten toetsen en wat hier de (mogelijke) kosten van zijn;
  • Overige vragen beantwoorden waar u tegenaan loopt.

Voor 2 uur ondersteuning betaalt u € 310,- of u kiest voor 4 uur à € 600,- . U heeft dan direct - telefonisch of online- een deskundige ter beschikking met kennis en ervaring in uw branche. Een erkende branche-RI&E tot uw beschikking en minder dan 25 werknemers in dienst? Dan heeft u vanaf € 310 uw RI&E snel rond. 

Meer informatie Direct hulp aanvragen

Gerelateerde nieuwsberichten