Zo kiest u een branche-RI&E

Ieder bedrijf is verplicht een Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) uit te voeren. Veel - vooral kleinere - werkgevers ervaren knelpunten bij het goed uitvoeren van de RI&E. Want waar begin je? Om het u gemakkelijker te maken, hebben veel brancheorganisaties een branche-RI&E ontwikkeld. Een branche-RI&E is een voorbeeld RI&E die gemaakt is door werkgevers en werknemers in een bepaalde branche. Dit instrument is afgestemd op de veelvoorkomende risico’s in een branche.  

branche rie

Een brancheorganisatie heeft een goed totaalbeeld van de risico’s die in de branche (kunnen) spelen. Misschien wel beter dan een individuele ondernemer in de branche. Als u als werkgever gebruik maakt van de branche-RI&E weet u dat u geen risico’s over het hoofd ziet en niet wordt lastig gevallen met vragen over onderwerpen die niet relevant zijn. Dit kan het opstellen van een RI&E nét even makkelijker.

Gebruik van een erkend branche RI&E-instrument 

Er is een belangrijk verschil tussen branche-RI&E instrumenten: erkend of niet erkend. Beiden kunnen u helpen bij het opstellen van een RI&E en gaat u zelf aan de slag. Dit scheelt u geld. Als de branche-RI&E erkend is geeft dat nog meer voordelen. Bedrijven met maximaal 25 werknemers die het erkende RI&E-instrument van hun branche gebruiken, krijgen vrijstelling van de RI&E-toetsing. Gebruikt u een niet erkende branche-RI&E moet u uw RI&E ten allen tijde laten toetsen, ongeacht hoeveel werknemers u in dienst heeft.

Zo kiest u uw branche-RI&E

 Het gebruik van een branche-RI&E is (bijna) altijd gratis voor leden. Bent u lid van een brancheorganisatie? Check dan bij hen of zij een branche-RI&E hebben ontwikkeld en of die erkend is. Bent u (nog) geen lid? Alle branche-RI&E instrumenten vindt u op www.rie.nl. Een erkende branche-RI&E herkent u aan het groene vinkje:

erkende RIE

In sommige gevallen kunt u als niet-lid de branche-RI&E tegen eenmalige kosten afnemen. In andere moet u lid worden. Het invullen van de branche-RI&E doet u altijd in samenwerking met de preventiemedewerker. Heeft u minder dan 25 werknemers in dienst? Dan kunt u ook zelf rol van preventiemedewerker op u nemen. 

Bespaar tijd, en dus ook geld

Met een branche-RI&E kunt u dus zelf uw RI&E opstellen. Dit bespaart dus geld. Maar wat als u geen lid bent van een branche-organisatie? Of er niet uitkomt met de branche-RI&E? Als ondernemer weet u als geen ander, tijd kost ook geld. ArboNed helpt u graag bij het invullen van uw branche-RI&E. Een van onze deskundigen met kennis van uw branche neemt met u de stappen door zodat u verder kunt.

Deze hulp kunt u zelf invullen en kan bestaan uit:

  • Korte toelichting van de branche-RI&E en bespreken welk instrument gebruikt kan worden;
  • Het gekozen instrument doorlopen zodat u daarna zelfstandig de RI&E kunt invullen;
  • Toelichting over het opstellen van een Plan van aanpak, in feite een praktische ‘to do list’. Dit is een verplicht onderdeel van de RI&E;
  • Informatie of u de RI&E nog moet laten toetsen en wat hier de (mogelijke) kosten van zijn;
  • Overige vragen beantwoorden waar u tegenaan loopt.

De kosten voor dit online advies en ondersteunen bedragen 2 uur à € 310,- of gedurende 4 uur à € 620,- . U heeft dan direct - telefonisch of online- een deskundige ter beschikking met kennis en ervaring in uw branche. 

Direct hulp aanvragen

Gerelateerde nieuwsberichten