Zo kiest u een branche-RI&E

Leestijd
2 minuten
09 mei 2023 bijgewerkt

Iedere ondernemer met personeel moet een actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. Voor het opstellen van uw RI&E kunt u gebruikmaken van een hulpmiddel: een zogenoemd RI&E-instrument. Er zijn algemene RI&E-instrumenten (mkb of kantoren), maar ook specifieke branche-RI&E-instrumenten, ontwikkeld door brancheorganisaties. Voor welk RI&E-instrument kunt u het beste kiezen?

branche rie

Wat is een branche-RI&E?

Een branche-RI&E is een voorbeeld-RI&E die is gemaakt door werkgevers en werknemers in een bepaalde branche. Omdat een brancheorganisatie een goed beeld heeft van de risico’s die in de branche (kunnen) spelen, is de branche-RI&E hier goed op afgestemd. Als u gebruik maakt van de branche-RI&E, weet u dat u geen risico’s over het hoofd ziet.

Over het algemeen is het invullen van een branche-RI&E niet heel ingewikkeld. Toch blijkt uit een rondvraag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat mkb'ers het vaak lastig vinden hun branche-RI&E zelf, kwalitatief goed uit te voeren. De professionals van ArboNed hebben veel ervaring met branche-RI&E's. Onze consultants ondersteunen en begeleiden werkgevers bij het zelf uitvoeren hiervan. 

Erkende branche-RI&E

Een RI&E-instrument helpt u dus bij het opstellen van uw RI&E. U gaat zelf (of met hulp van een professional) aan de slag. Doordat u het uitvoeren van de RI&E niet helemaal hoeft uit te besteden, scheelt dat u geld. Wel is het belangrijk te weten dat er een verschil is tussen erkende en niet-erkende branche-RI&E-instrumenten.

Gebruikt u een erkende branche-RI&E én heeft u 25 of minder werknemers? Dan hoeft u de RI&E niet te laten toetsen. Gebruikt u een niet-erkende branche-RI&E, of een algemeen RI&E-instrument? Dan moet u uw RI&E wel laten toetsen, ongeacht het aantal werknemers dat u in dienst heeft. Heeft u meer dan 25 werknemers in dienst? Dan moet u de RI&E altijd laten toetsen, ook als u een erkend RI&E-instrument gebruikt.

toetsen ri&e

 

Zo kiest u uw branche-RI&E

Bent u lid van een brancheorganisatie en is er een branche-RI&E? Dan mag u die waarschijnlijk gratis gebruiken. Alle branche-RI&E instrumenten vindt u op www.rie.nl. Een erkende branche-RI&E herkent u aan het groene vinkje:

erkende RIE

In sommige gevallen kunt u als niet-lid de branche-RI&E afnemen tegen eenmalige kosten. Soms moet u lid worden. Het voordeel is dat u geen kosten heeft voor het laten toetsen van uw RI&E (mits u maximaal 25 werknemers heeft).

Het invullen van de branche-RI&E doet u altijd in samenwerking met de preventiemedewerker. Heeft u 25 of minder werknemers in dienst? Dan kunt u ook zelf de rol van preventiemedewerker op zich nemen. 

Bespaar tijd, en dus ook geld

Met een branche-RI&E kunt u dus zelf uw RI&E opstellen. Dit bespaart u geld. Maar als ondernemer weet u als geen ander: tijd kost ook geld. ArboNed helpt u graag bij het invullen van uw branche-RI&E. Een van onze deskundigen met kennis van uw branche neemt met u de stappen door, zodat u verder kunt.

Voorbeelden van waaruit deze hulp kan bestaan:

  • Korte toelichting op de branche-RI&E en bespreken welk instrument u kunt gebruiken.
  • Het gekozen instrument doorlopen, zodat u daarna zelfstandig de RI&E kunt invullen.
  • Toelichting over het opstellen van het Plan van aanpak, verplicht onderdeel van de RI&E en in feite een praktische to do-lijst.
  • Informatie of u de RI&E nog moet laten toetsen en wat hier de (mogelijke) kosten van zijn.

Voor twee uur ondersteuning betaalt u € 324. Vier uur kost u € 648. U kunt dan direct - telefonisch of online - terecht bij een deskundige met ervaring in uw branche. Heeft u een erkende branche-RI&E tot uw beschikking en 25 of minder werknemers in dienst? Dan heeft u vanaf € 324 uw RI&E snel rond. 

Meer informatie Direct hulp aanvragen

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer