Zo veel uur per dag mag u achter een beeldscherm werken

De hoeveelheid tijd die we achter een beeldscherm doorbrengen neemt toe. Werknemers met een kantoorbaan werken logischerwijs het meest met een beeldscherm, muis en toetsenbord. We noemen dit dan ook wel beeldschermwerk. Deze werknemers kunnen specifieke gezondheidsklachten ontwikkelen.

Hoeveel uur achter een beeldscherm?

Risico’s van beeldschermwerk

Factoren die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zijn divers. Het kan de werkorganisatie zijn, maar ook de werkplek, of het gedrag van de werknemer. In het algemeen delen we de factoren in in vijf groepen:

 1. Werktaken
 2. Werktijden
 3. Werkdruk
 4. Werkplek
 5. Werkwijze

In welke mate een factor bijdraagt aan gezondheidsklachten, verschilt per situatie en werknemer.

Werktijden

Volgens het Arbobesluit moet beeldschermwerk op gezette tijden worden afgewisseld met ander werk of een pauze. Maar wat "gezette tijden" precies betekent, staat er niet. Werknemers krijgen over het algemeen pas klachten als ze minstens vier uur per dag beeldschermwerk doen. Maar daar zitten ze al snel aan, want beeldschermwerk beslaat meestal een groot deel van hun werkdag (meer dan vier uur dus). Ook structureel overwerk lijkt een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van gezondheidsklachten.

Om klachten te voorkomen, is het van belang dat uw werknemers hun houding voldoende afwisselen. Het beeldschermwerk moeten ze, verdeeld over de dag, regelmatig onderbreken. Idealiter staat een werknemer elk half uur even op, bijvoorbeeld voor een kop koffie, een toiletbezoek of een lunchwandeling. Er moet zeker elke twee uur een onderbreking van het beeldschermwerk zijn.

Manieren om het beeldschermwerk te onderbreken:

 • Zelf drinken of iets uit de voorraadkast halen (niet door een collega laten meenemen)
 • Zelf opstaan om naar de printer te lopen
 • Korte wandeling tijdens of na de lunch
 • Lopen naar een collega in plaats van bellen of mailen
 • Prullenbak niet naast het bureau plaatsen, maar centraal in het pand
 • Lopen tijdens het telefoneren

Training Ergocoach beeldschermwerkplek

Een ergocoach is de expert binnen uw bedrijf die collega’s adviseert bij en helpt met het instellen van de beeldschermwerkplek. Hij kent de risico's van het werken met een beeldscherm en voorkomt gezondheidsklachten met preventieve maatregelen. In onze training Ergocoach beeldschermwerkplek wordt u binnen één dag opgeleid tot ergocoach voor de beeldschermwerkplekken in uw organisatie.

Meer informatie en inschrijven

Gerelateerde nieuwsberichten