Zorg voor genoeg beweging tijdens het thuiswerken

Leestijd
2 minuten

Door: Annerie Eekelder, Vitaliteit- en gezondheidsdeskundige ArboNed

 

gezond thuiswerken tijdens coronacrisis

Wandelen met collega’s tijdens de lunch, met de trap naar uw werkplek en met de fiets naar uw kantoor, het zit er de komende tijd tijdens de coronacrisis niet voor iedereen in. Bewegen verlaagt het risico op chronische ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressie. We zitten helaas tegenwoordig veel te veel: zittend op kantoor, zittend in de trein of auto naar het werk en ’s avonds op de bank. Te weinig bewegen en te veel zitten heeft schadelijke effecten voor de gezondheid. Juist nu is uw gezondheid erg belangrijk!

Het advies is om vijf keer per week een half uur matig intensieve beweging te hebben en twee keer per week spier verstevigende oefeningen. Deze matig intensieve beweging kan natuurlijk prima ook tijdens een thuiswerkdag. Kies hier dan wel een moment uit dat niet eenieder buiten is en houd voldoende afstand van elkaar.

Sterke spieren

Voor de spierversterkende oefeningen (minimaal twee keer per week) zou ik adviseren om creatief te zijn. Zelf ben ik naast mijn werk bij ArboNed ook bootcamptrainer. Ook wij kunnen op dit moment niet gezamenlijk trainen, maar geef ik wel oefeningen mee die thuis gedaan kunnen worden. Een 'kettlebell' of 'medicine ball' van vijf kilogram staat gelijk aan een zak zand, potgrond of aardappelen.

Of haal een mooie zware steen of tegel uit de tuin om de oefening te doen. Wees wel voorzichtig, want u wilt niet een blessure of bezering krijgen bij het laten vallen van deze zware tegel. Heeft u nog een springtouw van vroeger gevonden? Of een loungeset in de tuin is ook prima te gebruiken voor een aantal spierversterkende oefeningen voor de bovenbenen; denk aan aantal 'squats' (een kniebuiging tot het net niet gaan zitten op de loungeset). Doe dit een aantal keer op een dag en u vergroot uw vitaliteit. Of stap door te tuin door een diepe uitvalspas (zo mogelijk met de volle boodschappentassen). 

Goede voeding als u thuis werkt

Naast voldoende beweging is het ook belangrijk als u let op goede voeding. Mijn collega Nathan van Veen legt hier uit waar u op kunt letten, ook als u thuis werkt. 

Goed ingerichte werkplek

Niet iedereen heeft thuis een ingerichte kantoorwerkplek. De kans is groot dat u deze tips bijvoorbeeld leest op uw laptop aan de keukentafel, of op de bank. Dat gaat een tijdje goed, maar kan nek- en schouderklachten veroorzaken. Gebruik onze tips om ook thuis gezond te werken (met handige download voor het goed inrichten van de thuiswerkplek)

Fijn thuiswerken: een overzicht

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer