Zo veel uur per dag mag u achter een beeldscherm werken

Beeldschermen zijn niet uit ons dagelijks leven weg te denken. Per dag kijken we bijna net zoveel naar beeldschermen als dat we slapen. Werknemers met een kantoorbaan werken logischerwijs het meest met een beeldscherm, muis en toetsenbord. We noemen dit dan ook wel beeldschermwerk. Deze werknemers kunnen specifieke gezondheidsklachten ontwikkelen.

Hoeveel uur achter een beeldscherm?

Risico’s bij beeldschermwerk

Factoren die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zijn divers. Het kan de werkorganisatie zijn, maar ook de werkplek, of het gedrag van de werknemer. In het algemeen kunnen de factoren worden onderverdeeld in vijf groepen:

 1. Werktaken
 2. Werktijden
 3. Werkdruk
 4. Werkplek
 5. Werkwijze

Hoezeer elke factor bijdraagt aan gezondheidsklachten verschilt per situatie en werknemer.

Werktijden

Werknemers krijgen over het algemeen pas klachten als ze gemiddeld vier uur per dag beeldschermwerk doen. Structureel overwerk lijkt een belangrijke bijdrage te leveren aan het ontstaan van gezondheidsklachten. Beeldschermwerk beslaat meestal een groot deel van de werkdag, meer dan vier uur dus. Om klachten toch te voorkomen, is het van belang dat uw werknemers hun houding voldoende afwisselen. Het beeldschermwerk moeten ze, verdeeld over de dag, regelmatig onderbreken. Idealiter staat een werknemer elk half uur even op, maar zeker elke twee uur moet er een onderbreking van het beeldschermwerk zijn.

Voorbeelden van onderbrekingen

Manieren om het beeldschermwerk te onderbreken:

 • Zelf drinken of iets uit de voorraadkast halen (niet door een collega laten meenemen).
 • Zelf opstaan om naar de printer te lopen.
 • Korte wandeling na de lunch.
 • Lopen naar een collega in plaats van bellen of mailen.
 • Prullenbak niet naast het bureau maar centraal in het pand.
 • Lopen tijdens het telefoneren.

Alles over thuiswerken en het coronavirus

Om het coronavirus in te dammen, werkt momenteel iedereen die dat kan vanuit huis. Dat geldt in ieder geval voor het grootste deel van het kantoorpersoneel. Hoe zorgt u ervoor dat u en uw werknemers een langere periode prettig en gezond kunnen thuiswerken? Lees er hier alles over.

Training Ergocoach beeldschermwerkplek

Een ergocoach is de expert binnen uw bedrijf die collega’s adviseert bij en helpt met het instellen van de beeldschermwerkplek. Hij kent de risico's van het werken met een beeldscherm en voorkomt gezondheidsklachten met preventieve maatregelen. In onze training Ergocoach beeldschermwerkplek wordt u binnen één dag opgeleid tot ergocoach voor de beeldschermwerkplekken in uw organisatie.

Meer informatie en inschrijven

Gerelateerde nieuwsberichten