Ontwikkelingen COVID-19 test: gewijzigde situatie vanaf 1 juni 2020

De ontwikkelingen rond de COVID-19 test staan niet stil. Vanaf 1 juni 2020 is het aanvragen van een COVID-19 test niet meer exclusief voor bepaalde beroepsgroepen weggelegd. Iedereen met klachten kan zich vanaf dat moment laten testen.

Gewijzigde situatie

Sinds maart 2020 hebben arbodiensten op verzoek van het ministerie van VWS actief meegewerkt aan de uitvoering van het landelijk testbeleid op corona. Vanuit de overheid is besloten dat vanaf 1 juni aanstaande de rol van de bedrijfsarts wegvalt uit het standaardproces voor testen. Iedereen met klachten kan dan rechtstreeks contact opnemen met de GGD en een COVID-19 test aanvragen. Een negatieve uitslag wordt per mail/schriftelijk gecommuniceerd. Bij een positieve testuitslag wordt telefonisch contact opgenomen door de GGD met de betrokkene en volgt een schriftelijke bevestiging. Daarnaast vindt vanaf juni ook een standaard bron- en contactonderzoek plaats.

Wat zijn de gevolgen?

In deze nieuwe werkwijze kunnen werkenden bij de GGD terecht voor een COVID-19 test. Als bedrijfsarts/arbodienst zijn wij niet meer op de hoogte van de test en testuitslag. De testuitslag ontvangt de betreffende werknemer van de GGD, zonder adviesgesprek van een professional. Als de werknemer vragen heeft, of als u als werkgever wilt weten wat u bij een positieve testuitslag kunt doen, dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. Omdat wij niet rechtstreeks de gegevens van de GGD ontvangen, gaat hier helaas wel tijd overheen.

Direct advies en begeleiding bij test

Bij een positieve testuitslag van één of meerdere van uw werknemers is het voor uw werknemer(s) maar ook voor u als werkgever gewenst om direct advies te krijgen, om te voorkomen dat het aantal besmettingen toeneemt. Wij kunnen u daarbij van dienst zijn. Daarnaast komen wij op zeer korte termijn met een alternatief voor de COVID-19 test door de GGD. In dit alternatief bieden we een COVID-19 test met een uitslag binnen 24 uur, een consult met de werknemer en advies en begeleiding voor de werkgever.

Wij informeren onze klanten hier persoonlijk over en updaten deze pagina zodra hier meer over bekend is. Heeft u vragen, neem dan contact op met uw vaste contactpersoon van ArboNed.

Aangevraagde testen tot 1 juni 2020

Uiteraard worden lopende processen van reeds aangevraagde COVID-19 testen via de GGD route voor 1 juni 2020, conform afspraak afgehandeld. Heeft u vragen over deze lopende testen, neem dan contact met ons op via: 040-8514112.