Praktische informatie over scheepvaart- en offshore keuringen

Het Offshore Medical Center (OMC) is onderdeel van ArboNed. Sinds 1999 voeren we medische keuringen uit in de offshore en de scheepvaart, in nauwe samenwerking met NOGEPA en ILT. Jaarlijks verrichten we meer ruim 2.500 onderzoeken.

Alle scheepvaart- en offshore keuringen worden uitgevoerd door NOGEPA geregistreerde keuringsartsen. De ervaren bedrijfsartsen van het OMC hebben uitgebreide kennis van alle specifieke omstandigheden op een olieplatform, booreiland, in de binnenvaart of zeevaart. U wordt tijdens het medische onderzoek begeleid door een van onze keuringsassistenten.

In Nederland, Noorwegen en Groot-Brittannië is de medische keuring voor offshore en scheepvaart twee jaar geldig. Voor andere landen gelden soms andere regels, waardoor u eerder al een nieuwe keuring moet ondergaan. Wanneer een van uw werknemers in de tussentijd langer dan twee weken ziek is geweest, heeft hij een Fit for Duty-verklaring nodig. De keuringsartsen van het OMC kunnen deze verzorgen.

Wat neemt u mee naar een scheepvaart- of offshore keuring?

  • Uw legitimatiebewijs
  • De ingevulde vragenlijst
  • Voor de conditietest is het noodzakelijk dat u makkelijk zittende kleding draagt. U kunt de test het beste doen op sportschoenen.
  • Het is mogelijk dat u bij de conditietest gaat transpireren. Neem daarom een handdoek mee. U hebt gelegenheid om na afloop te douchen.
  • Houdt u er rekening mee dat u ter plaatste urine dient af te staan. Het is niet nodig om nuchter te zijn. U ontvangt van ons een potje.
  • Uw bril, contactlenzen, eventueel contactlenzenvloeistof of extra lenzen.
  • Medicijnen die u gebruikt , inclusief verpakkingen (of een lijst van medicijnen die u gebruikt)
  • Uw Personal Safety Log (als u deze nog niet heeft, kunt u deze tijdens de medische keuring bij ons aanschaffen)
  • Vanaf 1 oktober 2015 is de thoraxfoto bij de zeevaartkeuringen niet meer van toepassing tenzij in het land van afkomst bij meer dan 50 mensen per 100.000 TBC voorkomt.

Betaling en/of facturatie van een medisch onderzoek

In de meeste gevallen betaalt uw werkgever de medische keuring. Wij sturen dan de factuur direct naar uw werkgever. Hebt u hierover andere afspraken gemaakt, dan kunt u bij ons betalen met uw pinpas of debet card (mits voorzien van een Maestro-logo). Contante betaling is helaas niet mogelijk.

Uw afspraak bij het OMC verzetten of annuleren

Zorg ervoor dat u voor een medisch onderzoek tijdig aanwezig bent op de keuringslocatie van het OMC. Bent u verhinderd? Laat het ons weten via 0223 66 83 12. Bij niet verschijnen of afmelding binnen 24 uur voor de keuring worden de kosten volledig in rekening gebracht.

Meer weten over medische keuringen voor offshore en scheepvaart?

Hebt u vragen over de medische keuringen van ArboNed of wilt u een afspraak voor een onderzoek maken, dan kun u bellen met onze OMC keuringslocatie in Den Helder via 0223 66 83 12. U kunt op werkdagen terecht tussen 8.30 – 17.30 uur. Keuren in de avonduren of in het weekend is mogelijk op afspraak.