Preventie is beter dan genezen

Het begrip preventie wordt ook wel omschreven als het voorkomen van ziekte en het beschermen en bevorderen van de gezondheid. De nadruk bij preventieve maatregelen ligt dus op het voorkomen van gebeurtenissen die een negatieve invloed kunnen hebben op de werkende mens. De werkgever neemt hiervoor initiatieven die anticiperen op mogelijke risicofactoren.

Preventief beleid volgens ArboNed

Verzuim voorkomen, ofwel preventie, gaat verder dan wettelijke verplichtingen en fysieke bescherming. Dat begint bij een gezonde leefstijl en voldoende fit zijn voor het werk dat je doet, en kunnen werken in een veilige omgeving. In onze aanpak starten we met het beoordelen van de fysieke en mentale fitheid van werknemers. Vervolgens bieden we oplossingen om de fitheid te verbeteren, met leefstijlprogramma’s en trainingen. Onze preventiemedewerkers, veiligheidskundigen, ergonomen en arbeidshygiënisten ondersteunen bij het verbeteren van de werkomgeving.

De menselijke factor

Preventie is niet alleen een kwestie van goede instructies, trainingen of beschermingsmiddelen. Vaak zijn ongevallen het gevolg van ingeslopen routines, haast en onderschatting van risico’s. Dit gebrek aan scherpte is een menselijke factor, die beïnvloed kan worden door te werken aan bevlogenheid. Bevlogen werknemers zijn niet alleen betrokken en energiek, maar kunnen zich ook beter concentreren en zijn alerter. Belangrijke aspecten bij het voorkomen van ongevallen. 

Meer weten over preventie?

ArboNed is een vooraanstaande en professionele dienstverlener, die zich richt op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van werknemers, waardoor het verzuim binnen bedrijven en instellingen wordt verlaagd. Voor informatie over preventie neemt u contact op met ArboNed via 030 299 64 44 of stuur ons een bericht.