Veilig werken belangrijk speerpunt voor Barendrecht-Elektra b.v. uit Hellevoetsluis

  • 26 september 2019 aangemaakt
  • 27 mei 2021 bijgewerkt

“Ik ben als werkgever niet degene die ervoor kan zorgen dat iedereen gezond werkt en leeft. Dat doe je met elkaar. Maar we doen er wel alles aan om ervoor te zorgen dat onze werknemers veilig hun werk kunnen doen. Ongelukken willen we te allen tijde zien te voorkomen.” Financieel directeur Ab Barendrecht van Barendrecht-Elektra b.v. over hoe het bedrijf omgaat met vitaliteit en gezond en veilig werken.

Veilig werken belangrijk speerpunt voor Barendrecht-Elektra BV uit Hellevoetsluis

Barendrecht-Elektra BV

Familiebedrijf Barendrecht-Elektra b.v. is opgericht in 1950 en heeft 50 man in dienst. Daarnaast werken er op het moment zo’n 30 uitzendkrachten voor het elektrotechnisch installatiebedrijf. Barendrecht-Elektra is vooral actief in de woningbouw, waar het de elektrische installaties verzorgt voor nieuwbouwwoningen.

Ab Barendrecht runt het bedrijf met zijn broer: “Hij is technisch directeur en ik ben financieel directeur. Maar dat is ook maar de benaming die op mijn visitekaartje staat, want in een familiebedrijf ben je met van alles en nog wat bezig. Waaronder het arbobeleid.”

Ongelukken voorkomen

Het bedrijf is VCA-gecertificeerd en moet voldoen aan strenge regels. Ook op het gebied van veiligheid en het verminderen van arbeidsrisico’s. “We bieden de werknemers jaarlijks een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan, werken met gekeurd gereedschap en gebruiken de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen”, legt Barendrecht uit.

“Soms hebben we haast het idee dat we het té goed doen. Voor het monteren van zonnepanelen gebruiken we bijvoorbeeld ook speciale veiligheidsuitrusting en dat doet lang niet iedereen. Maar wij vinden dat we moeten voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften, ook voor onze medewerkers. Ongelukken willen wij zien te voorkomen en gelukkig hebben wij nog nooit een dodelijk ongeluk gehad, terwijl die aantallen landelijk het afgelopen jaar fors zijn gestegen.”

Verzuim

De werknemers werken met plezier bij Barendrecht-Elektra. “Jaarlijks vieren we dat er collega’s 12,5, 25, of zelfs 40 jaar bij de zaak zijn”, zegt Barendrecht. "De lijnen bij ons zijn kort, de contacten zijn goed, we praten makkelijk bij elkaar. Men heeft hart voor de zaak.”

Toch kan het helaas gebeuren dat er werknemers (langdurig) ziek worden. Barendrecht: “Soms is het best frustrerend dat je nog zo’n goede arbodienst kunt hebben en zo’n goed verzuimbeleid en zo veel kunt doen aan preventie, maar er toch mensen ziek worden. Sommige zaken kun je nu eenmaal niet voorkomen.”

25 jaar ArboNed

Samen met ArboNed volgt Barendrecht-Elektra bij de verzuimbegeleiding de regels volgens de Wet verbetering poortwachter. Inmiddels is het bedrijf al 25 jaar klant bij ArboNed, sinds de oprichting van de arbodienst. “Wij waarderen duurzame contacten, ArboNed zie ik als een partner. Ik heb genoeg post gehad van allerlei arbodiensten, maar heb toch altijd het gevoel dat ik al goed zit.”

Alle jubileumvoordelen

barendrecht
Ab Barendrecht (met bril) tijdens de jubileum ontbijt-bijeenkomst