Veiligheid en vitaliteit bij het Rotterdamse Royal Sens

Royal Sens uit Rotterdam vindt veiligheid op de werkvloer heel belangrijk. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het veiligheidsbesef leeft bij de werknemers”, vertelt HR-manager en TQM-manager Sonja Jansen. “Dat begint al bij de sollicitatiegesprekken. Het gaat niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om die van anderen.” Daarnaast is er veel aandacht voor de gezondheid van de werknemers. Hoe pakt het bedrijf dit concreet op?

sonja jansen
Sonja Jansen

 

verzuim-voorkomen

Verzuim voorkomen

“Het is een echt Rotterdams bedrijf; we doen, werken hard”, legt Sonja Jansen uit. “Maar Royal Sens is ook gezellig en sociaal, met weinig personeelsverloop. Veel collega’s werken al jaren met elkaar samen en mede dankzij de open communicatie met de leidinggevenden, kunnen we verzuim voorkomen.”

Weinig arbeidsongevallen

Royal Sens produceert etiketten voor de voedingsmiddelenindustrie en moet om die reden aan een aantal certificeringen voldoen. “Mede dankzij die normen hebben wij een heel schoon bedrijf, waardoor er weinig arbeidsongevallen zijn”, zegt Jansen. “De looppaden zijn leeg, het gereedschap wordt opgeruimd. We zijn er alert op met zijn allen. Onlangs hebben we de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) weer geactualiseerd en hoewel daar weer verbeterpunten uit naar voren kwamen, werd ook weer duidelijk dat we het al goed doen.”

Uitdaging

Het is haast of het allemaal vanzelf gaat bij Royal Sens. Zijn er dan geen uitdagingen? “Jawel hoor”, vertelt Jansen. “De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat iedereen altijd zijn persoonlijke beschermingsmiddelen draagt. Je moet niet even snel iets willen doen. Door hier voortdurend aandacht aan te besteden, kunnen we hopelijk elke dag iedereen naar huis laten gaan zoals ie is binnengekomen.”

Rookvrij

Een andere uitdaging waar het bedrijf momenteel mee bezig is, is dat het besluit is genomen om Royal Sens rookvrij te maken. Dit leeft al gelijk bij de medewerkers: "We zijn nu bezig met het opstellen van plannen om dit in te voeren en daarbij ook de medewerkers te ondersteunen die willen stoppen met roken. Het zou heel mooi zijn als we over een jaar een rookvrij bedrijf zijn waarover alle medewerkers positief zijn."

25 jaar ArboNed

Royal Sens is al 25 jaar klant bij ArboNed, sinds de oprichting van de arbodienst. “De toegevoegde waarde van ArboNed vind ik vooral de kennis en kunde van onze bedrijfsarts in Rotterdam, Geert Koekoek.”

Heeft Sonja Jansen nog een tip voor andere bedrijven over gezond ondernemen? “Ik denk dat werkgevers zich vooral moeten realiseren hoe belangrijk het is om er aandacht aan te besteden binnen het bedrijf. Het kost energie, maar dat krijg je dubbel en dwars terug.”

sonja jansen
Sonja Jansen krijgt als trouwe klant een bloemetje tijdens de jubileumbijeenkomst van ArboNed.