Lunchbijeenkomst: Vitaliteit op de werkvloer

MKB Lunch

Op donderdag 8 december 2022 organiseerde MKB Rotterdam Rijnmond een lunchbijeenkomst voor haar leden op de vestiging van ArboNed in Rotterdam. Bedrijfs- en leefstijlarts Femke van Leeuwen vertelde tijdens deze bijeenkomst hoe je vitaliteit op de werkvloer kunt bevorderen. Daarnaast deden de vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed een mini-healthcheck voor geïnteresseerde aanwezigen.

Gezonde leefstijl belangrijk

Leefstijl speelt een belangrijke rol in het voorkomen van gezondheidsproblemen. Zo'n 50% van de ziekte is te voorkomen door leefstijl. Door een gezonde leefstijl kun je je weerstand verbeteren, herstel je sneller van ziekte en ben je beter bestand tegen stress. Voor bedrijfs- en leefstijlarts Femke van Leeuwen is leefstijl daarom ook altijd onderdeel van het spreekuur met werknemers die zijn uitgevallen door ziekte.  

Belangrijke onderdelen van een gezonde leefstijl zijn: voeding, beweging, ontspanning, slaap, middelen (zoals alcohol of drugs) en  verbinding. Voor ieder persoon zal het verschillen op welk onderdeel of onderdelen je iets kan veranderen om je (nog) beter te voelen. 

Voor werkgevers

Ook voor werkgevers is het relevant om een gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer te bevorderen. Werkgevers hebben allereerst vanuit de Arbowet een verantwoordelijkheid om een gezonde en veilige werkplek te bieden. Daarnaast hebben mensen die goed in hun vel zitten, daar niet alleen privé, maar ook op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie, zijn productiever en melden zich minder vaak ziek. Daar worden werknemers en werkgevers allebei blij van. 

Hoe help je werknemers met een gezonde leefstijl en vitaliteit?

Door zelf het goede voorbeeld te geven op het gebied van leefstijl en vitaliteit en te zorgen dat gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn (denk aan gezonde voeding op het bedrijf of het stimuleren van het nemen van pauzes of lunchwandelingen) kunnen werkgevers vitaliteit op de werkvloer bevorderen. Andere mogelijkheden -vanuit de Arbowet- zijn het onder de aandacht brengen van het preventieve spreekuur van de bedrijfsarts of het aanbieden van een Preventief medisch onderzoek (PMO).  

Tips en ondersteuning

Wilt u meer weten over het bevorderen van de gezondheid op het werk? Bekijk dan onze tips en hulpmiddelen op onze themapagina