Goede werksfeer en veel aandacht voor veiligheid bij Walkro uit Venlo

  • 26 september 2019 aangemaakt

Het is een hechte club bij Walkro International BV uit Venlo. “We hebben bijna geen verloop en het Preventief medisch onderzoek (PMO) liet zien dat de beleving onder collega’s heel hoog is”, vertelt P&O-manager Twan Christians. Ook het veiligheidsniveau is hoog, bewijst de OHSAS certificering. Dat er desondanks nog steeds grote uitdagingen zijn, en hoe Walkro daarmee omgaat, leest u hier.

Veiligheid is prioriteit

“Qua veiligheid zitten we er hier bovenop”, zegt Twan Christians. “We hebben een OHSAS certificering, een internationale standaard. Dat betekent dat de arbeidsomstandigheden in onze organisatie aantoonbaar goed geregeld zijn.”

Ondanks alle voorzorgen, kan het helaas toch misgaan. “Onze belangrijkste prioriteit is zorgen dat onze mensen niets overkomt”, vertelt Christians. “Helaas hebben we hier vorig jaar een dodelijk ongeval gehad. Dat heeft een enorme impact op de collega’s. Hoewel we er altijd alles aan hebben gedaan om veilig te werken, moet uiteindelijk iedereen het zelf doen. Onze mensen moeten zich ervan bewust zijn dat het echt noodzakelijk is zich aan de veiligheidsvoorschriften houden. Wij zorgen voor de veiligheidsinstructies, cursussen en toolboxmeetings.”

Walkro maakt grondstoffen voor de champignonteelt. Dat betekent dat het hoofdzakelijk productiewerk is, maar ook het transport is een belangrijke tak en er zijn natuurlijk een aantal kantoorbanen.

Aandacht voor gezondheid wordt gewaardeerd

Bij Walkro is niet alleen aandacht voor veiligheid, maar ook voor gezondheid. Iedere drie jaar biedt het bedrijf een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan de werknemers aan. “Vroeger deden we dat alleen omdat het wettelijk verplicht is, maar sinds de vorige keer gaan we er ook echt actief mee aan de slag”, aldus Christians.

Dit jaar is er weer een nieuw PMO bij Walkro. Het is dit keer niet alleen een inventarisatie van de huidige stand van zaken, het bedrijf kijkt ook wat de resultaten zijn van de acties die er sinds het vorige PMO zijn ondernomen. “We nemen onze mensen er sinds de vorige keer veel meer in mee en we ondernemen concreet actie. Zo hebben we een voedingsdeskundige ingehuurd, is er iedere week vers fruit op de zaak en bieden we een financiële bijdrage voor de sportschool. Zoals gezegd is de werksfeer hier heel goed, dat bleek ook uit het PMO, maar de collega’s hebben gemiddeld een slechte leefstijl. Daar werken we aan en dat waarderen onze werknemers enorm.”

25 jaar ArboNed

Al 25 jaar werkt Walkro samen met ArboNed. Wat is volgens Christians de toegevoegde waarde van een arbodienst? “Sowieso het gemak. Het is heel prettig dat ArboNed bij verzuim de stappen uit de Wet verbetering poortwachter bewaakt. Ook de goede communicatie en persoonlijke benadering spreken ons aan. De bedrijfsarts komt regelmatig bij ons op het bedrijf en we hebben goede, vaste aanspreekpunten.”

Heeft Christians, tot slot, een tip voor andere bedrijven over gezond ondernemen? “Wat hier goed werkt is dat we met bedrijven uit de regio twee keer per jaar samen komen en van elkaar leren. Dat kan ik iedereen aanraden.” 

walkro
De heer Christians neemt als trouwe klant bloemen in ontvangst tijdens de jubileum ontbijtbijeenkomst.