Alles over gezond thuiswerken

Steeds meer bedrijven kiezen voor een vorm van hybride werken, waarbij werknemers deels thuis blijven werken. Hoe zorgt u ervoor dat uw werknemers prettig en gezond kunnen thuiswerken? Lees hier wat u en uw werknemers zelf kunnen doen en hoe ArboNed u kan helpen.

Alles over gezond thuiswerken

Checklist Gezond en vitaal thuiswerken 

Gebruik deze checklist als hulpmiddel om uw werknemers gezond en vitaal te laten thuiswerken.  

Gratis checklist

De wet over thuiswerken

De Arbowet en het Burgerlijk wetboek zijn er duidelijk over: als werkgever bent u verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. U heeft namelijk een zorgplicht. Dat geldt ook voor de thuiswerkplek. U moet bijvoorbeeld nagaan of de thuiswerkplek ergonomisch is ingericht en hiervoor aanwijzingen geven. Verder moet u als werkgever arbovoorzieningen beschikbaar stellen voor de thuiswerkplek (in bruikleen of vergoeding), voor zover redelijk.

Er is wel een verschil of u als werkgever bepaalt dat werknemers (deels) thuis moeten werken, of de werknemer graag zelf thuis wil werken:

  • Bepaalt u als werkgever dat uw werknemers (deels) moeten thuiswerken? Dan moet u de werkplek thuis bekostigen. 
  • Wil uw werknemer graag thuiswerken en vindt u dat goed? Dan mag u de werkplek betalen, maar dat hoeft niet. U heeft immers een goede werkplek op kantoor voor uw werknemer. U bent er wel altijd voor verantwoordelijk dat uw werknemer goed is voorgelicht over hoe hij zijn werkplek ergonomisch kan inrichten.

Ook als er vanuit de overheid een dringend advies is om (deels) thuis te werken, geldt voor de werkgever de zorgplicht. Wilt u aan de eisen voldoen? Deel dan onze tips voor het instellen van een goede thuiswerkplek, boek onze online (thuis)werkplekcheck of de online workshop gezond thuiswerken

thuiswerkenThuiswerken: wat moet de werkgever regelen?

Wat moet u volgens de wet voor uw werknemers regelen als zij thuiswerken? Wij zetten een aantal zaken voor u op een rij.

Ergonomie: thuiswerkplek inrichten

Op een goede thuiswerkplek:

  • zijn de bovenbenen ondersteund;
  • staan voeten goed op de vloer of op een verhoging;
  • is de rug is recht;
  • leunen de onderarmen op goede armsteunen of op het werkblad;
  • is de bovenkant van het beeldscherm iets onder ooghoogte.

thuiswerkenDoordat we thuis vaak op een gewone stoel, aan een niet-verstelbare tafel, op een laptop werken, is het vinden van de juiste werkhouding een grotere uitdaging. Met mogelijk nek- en schouderklachten als gevolg.

Juist achter een laptop aan een te hoge keukentafel kunnen klachten ontstaan. Onderzoek de mogelijkheden beter te zitten met de aanwezige middelen. Want ook een thuiswerkplek met laptop kunt u zo optimaal mogelijk inrichten. Doe dat samen met een expert via onze (thuis)werkplek-check, of download onze tips (pdf)

En beweeg! Wissel het zitten elk half uur af met bewegen. Haal een glas water, een kop koffie, telefoneer lopend, doe een paar rek- en strekoefeningen. Alles om de spieren even los te maken.

Zeker van een goede thuiswerkplek? Check!

Met de online (thuis)werkplek-check adviseert een ergonoom uw werknemer bij het inrichten van zijn thuiswerkplek, ook als hij geen kantoorwerkplek heeft. U voldoet hiermee als werkgever aan uw verplichting om het thuiswerken zo goed mogelijk te faciliteren.

Meer informatie

Hybride werken

Veel werknemers moesten wennen aan het thuiswerken. Sommigen hebben het nooit als prettig ervaren, terwijl anderen een betere werk-privébalans hebben gevonden. Wat spreekt u af nu we weer volledig op kantoor mogen werken? Psycholoog bij ArboNed Jan Machek pleit ervoor om te bespreken wat voor u en uw werknemers het beste werkt: “De ideale werksituatie is een persoonlijke aangelegenheid. Het levert u en uw werknemers veel op als u hierop inspeelt. Mijn advies: vind samen de juiste balans tussen thuis en op kantoor werken.”

thuiswerken mentaalHybride werken: de juiste balans tussen thuis en op kantoor

Gebruik onze tips voor het vinden van een goede hybride werkvorm.

Belang van sociale contacten

Sociale steun (van collega’s en van de leidinggevende) is een belangrijke energiebron in het werk. Sociale steun houdt verschillende dingen in. Het is de waardering die je krijgt van je leidinggevende voor a job well done, maar ook de hulp die een collega aanbiedt als je met een probleem worstelt. Het is de gezelligheid die mensen op de werkplek ervaren. Deze energiebron krijgt weer meer de ruimte nu het thuiswerkadvies is komen te vervallen.

Kiest u voor een hybride werkvorm? Zorg dan dat u op de thuiswerkdagen gebruikmaakt van alle communicatiemiddelen die er zijn, zoals videobellen voor vergaderingen en WhatsAppgroepen voor 'kletspraat' en blijf verbonden.

Leidinggeven op afstand

De rol van een leidinggevende - misschien bent u dat wel als werkgever in het mkb - is anders als iedereen thuiswerkt. Het vraagt om een omslag van controle naar vertrouwen en van een taak- naar een resultaatgerichte manier van leidinggeven. Als het hele team op afstand werkt, is de leidinggevende eens te meer ‘verbinder’.

Leidinggevenden zijn er om de kaders te stellen waarbinnen werknemers gezond en productief kunnen werken, ook thuis. Dat betekent onder andere dat ze duidelijkheid moeten scheppen over wanneer er niet gewerkt wordt en wanneer het werk erop zit. Laat merken dat werknemers gezien worden ondanks de afstand. Houd belangstellend contact met de teamleden en organiseer overlegmomenten.

Om op resultaten te kunnen sturen en om vertrouwen te kunnen voelen, is het cruciaal dat er duidelijk wordt gecommuniceerd over doelen en dat de output zo meetbaar mogelijk wordt afgesproken. Op die manier weten werknemers dat ze hebben voldaan aan de verwachting en kunnen ze met een gerust hart de dag afsluiten. Als leidinggevende kunt u op uw beurt de twijfel laten varen over hoe productief of effectief uw mensen bezig zijn, omdat u kunt leunen op zichtbaar resultaat. Hierdoor neemt het vertrouwen van beide kanten toe.

mijn organisatie-expert arboned

Mijn organisatie-expert

Met onze praktische coaching tilt u de duurzame inzetbaarheid en bevlogenheid binnen uw organisatie blijvend naar een hoger plan.

Voorbeelden van concrete vragen waarmee u aan de slag gaat:

  • Hoe neem ik de organisatie goed mee in veranderingen?
  • Hoe leer ik mijn leidinggevenden goede gesprekstechnieken? 
  • Hoe ga ik om met een (te) hoog ervaren werkdruk?

Meer informatie

Ook thuis een gezonde leefstijl

Gezonde voeding heeft een positieve invloed op zowel uw fysieke als mentale gezondheid. Houd ook thuis vast ritme aan van maaltijden en tussendoortjes en kies daarbij voor gezonde voeding die bijdraagt aan de versterking van het immuunsysteem. 

Naast gezonde voeding is het belangrijk dat u voldoende beweegt. Ook als u thuiswerkt en er geen lunchwandeling is met collega's en u minder vaak naar het werk fietst. Het advies is om vijf keer per week een half uur matig intensieve beweging te hebben (bijvoorbeeld tijdens een lunchwandeling) en twee keer per week spierverstevigende oefeningen.

thsuiwerken voeding

Om (langdurend) verzuim te voorkomen, is het belangrijk tijdig de fysieke, mentale en leefstijlrisico's van thuiswerken in kaart te brengen én te minimaliseren. Met de online workshop Gezond Thuiswerken geven we uw werknemers in groepsverband tips over hoe ze zo gezond en comfortabel mogelijk kunnen thuiswerken.

Lees meer over de workshop Gezond Thuiswerken 

De voordelen van thuiswerken

Hoewel de meeste werknemers in coronatijd niet uit eigen keuze thuiswerkten en er duidelijke risico's zijn, heeft het thuiswerken ook zijn voordelen. Uit recent onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers het idee heeft dat ze thuis productiever zijn.

Ze worden minder vaak gestoord, hebben weinig last van kantoorpolitiek, geen reistijd en ervaren niet de stress van files of volle treinen. En er zijn meer voordelen. Bijvoorbeeld een gevoel van vrijheid: de ruimte om het werk in te delen op een manier die werknemers zelf prettig vinden, in een vertrouwde omgeving.

Wat kunt u doen?

ArboNed helpt u op de manier die bij u past: doet u het zelf met behulp van onze online hulpmiddelen? Besteedt u liever alles uit? Of kiest u voor een middenweg?

zelf-doenChecklist: Gezond en vitaal thuiswerken

Langere tijd thuiswerken zorgt voor ergonomische uitdagingen, zoals nek- en schouderklachten. En sommige werknemers vinden het thuiswerken mentaal zwaar. Gebruik deze checklist zodat uw werknemers gezond en vitaal kunnen thuiswerken. Lees meer.

zelf-doenTips leiding geven op afstand

Het werken op afstand tijdens en na de corona-uitbraak vraagt een omschakeling, ook van de leidinggevende of werkgever. Van aanwezigheid naar resultaat, van controle naar vertrouwen, van grip naar loslaten.  Lees meer.

zelf-doenGids: Eerste hulp bij thuiswerken

Met het aanbieden van de gids aan uw werknemers zorgt u ervoor dat zij ook thuis gezond en prettig kunnen werken. Vul uw gegevens in en u ontvangt de praktische gids per e-mail.  Lees meer.

arbeidsrisicoMijn vitaliteitsexpert

Met Mijn vitaliteitsexpert van ArboNed heeft uw organisatie een toegewijde deskundige die u kan ondersteunen, begeleiden en inspireren. Bij u op de zaak, of via de telefoon. U bent verzekerd van snelle en deskundige hulp. U krijgt praktische coaching en kan gezondheid en vitaliteit binnen uw organisatie daardoor blijvend naar een hoger plan tillen. Lees meer.

arbeidsrisicoTraining: Ergocoach

Een ergocoach is de expert binnen uw bedrijf die collega’s adviseert en faciliteert met het instellen van de beeldschermwerkplek. Hij kent de risico's van het werken met een beeldscherm en voorkomt gezondheidsklachten met preventieve maatregelen. In onze training wordt u binnen één dag opgeleid tot ergocoach. Lees meer.

laten-doenOnline thuiswerkplek-check

Met onze preventieve online thuiswerkplek-check voor beeldschermwerk krijgt uw werknemer advies van onze ergonoom. Uw werknemer kan zijn thuiswerkplek daarna zo goed mogelijk inrichten, ook als hij geen ingerichte kantoorwerkplek heeft. Zo kunt u nek- en schouderklachten bij uw werknemer door het thuiswerken voorkomen. Lees meer.

laten-doenWerkplekonderzoek

Ons werkplekonderzoek helpt gezondheidsklachten te voorkomen of verhelpen. Uw werknemer en u ontvangen een gericht advies voor het optimaliseren van de werksituatie. Daarmee kunt u voorkomen dat uw werknemers ziek worden én levert u direct een positieve bijdrage aan hun werkplezier en productiviteit. Lees meer.

laten-doenOnline workshop gezond thuiswerken

Hoe zorgt u er nu voor dat uw werknemers ook thuis prettig en gezond kunnen blijven werken? Met de online workshop Gezond Thuiswerken geven we uw medewerkers in groepsverband tips over hoe ze zo gezond en comfortabel mogelijk thuiswerken. Lees meer.

Gerelateerde nieuwsberichten