Coronavirus en werk: alles wat u moet weten

  • Leestijd
    15 minuten
  • 20 maart 2020 aangemaakt
  • 11 oktober 2021 bijgewerkt

Op deze pagina vindt u alle actuele informatie over het coronavirus in relatie tot werk en hoe uw bedrijf hiermee kan omgaan. 

coronavirus

COVID-19 inventarisatie

Werken uw medewerkers ‘coronaproof’? Ga nu aan de slag met onze praktische COVID-19-inventarisatie, zodat u zeker weet dat u een gezonde en veilige werkomgeving biedt.

Meer informatie

Het coronavirus en COVID-19

De wetenschappelijke benaming van het coronavirus is SARS-CoV-2. Om vast te stellen of iemand besmet is met corona, is een test nodig.

Het virus veroorzaakt de ziekte COVID-19. Sommige mensen ervaren helemaal geen klachten, anderen alleen milde luchtwegklachten (keelpijn, hoesten, niezen, reuk- en/of smaakverlies) en sommigen krijgen last van koorts, kortademigheid, vermoeidheid, buikklachten en spierpijn. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden. Inmiddels weten we dat het herstel van werknemers die COVID-19 hebben gehad maanden kan duren.

Het volgen van de basisregels van de overheid blijft belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie. Blijf handen wassen en geef elkaar de ruimte. Bij klachten: blijf thuis en laat u testen. En zorg voor voldoende frisse lucht. Alle informatie en adviezen van de overheid vindt u hier.

coronaMijn werknemer is besmet met het coronavirus, wat nu?

Wat betekent een coronabesmetting van een werknemer voor u als werkgever? Er zijn twee scenario’s waarbij de arbodienst een rol kan spelen.

Ziekmelding corona

Werkgevers hebben vooral veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus aanleiding voor ziekmelding en wanneer niet?

Het is belangrijk dat iedereen met (milde) corona-achtige klachten in quarantaine gaat en zich snel laat testen. Dat betekent niet dat iedereen met corona-achtige klachten ook ziekgemeld kan worden:

Ziekmelding coronavirus covid-19

Is er volgens bovenstaand stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft u deze ziekmelding op de voor u gebruikelijke manier aan ons door. Wij behandelen deze ziekmelding volgens de reguliere werkwijze, vanuit onze zorgplicht en volgens de Wet verbetering poortwachter. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur bij de (bedrijfs)arts niet nodig.

Overige veelgestelde vragen coronavirus en werk

Klik hier voor alle veelgestelde vragen rond het coronavirus. Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon.

De arbodienst en het coronavirus

Uw arbodienst kan u als werkgever adviseren over hoe u gezondheidsschade kunt beperken en uw bedrijfsvoering zo goed mogelijk kunt voortzetten. En u kunt onze specialisten inzetten voor bijvoorbeeld het maken van een inschatting van de gezondheidsrisico’s van uw werknemers. Of advies inwinnen over wat u moet doen als een werknemer (mogelijk) is besmet met het coronavirus. Bekijk hier alles wat uw arbodienst voor u kan betekenen. En lees hier hoe wij met onze dienstverlening voldoen aan de voorwaarden die de overheid aan ons stelt.

corona re-integratieCoronavirus en re-integratie: Wet verbetering poortwachter leidend

Ondanks alle zorgen over corona, moet de re-integratie van uw werknemers doorgaan. UWV houdt wel rekening met de gevolgen van COVID-19 bij het beoordelen van de re-integratie-inspanningen. Lees er hier alles over.

Testen op COVID-19

Iedereen met klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus kan zich hierop laten testen door de GGD (de zogenoemde PCR-test). Kijk voor de laatste regels op rijksoverheid.nl.

  • Online: Ga naar Coronatest.nl
  • Telefonisch: bel 0800-1202.
    Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Veilig op het werk

Het thuiswerkadvies is weer van kracht. Waar dit niet mogelijk is, geldt nog steeds: blijf thuis bij coronaklachten (milde luchtwegklachten - neusverkoudheid, hoesten, keelpijn - en/of koorts) en laat u testen. Dat geldt voor zowel gevaccineerde als ongevaccineerde mensen.

De werkplek houdt u verder veilig door de juiste hygiënemaatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat werknemers gepaste afstand kunnen houden, ook al is de anderhalvemeterregel er niet meer. Laat hiervoor een COVID-19-inventarisatie doen als onderdeel van uw actuele Risico-inventarisatie en -evaluatie.

covid-19-inventarisatieErvaringen met de COVID-19-inventarisatie

De COVID-19-inventarisatie brengt in kaart of u alles goed heeft geregeld rond het coronavirus. We spraken een aantal klanten over hun bevindingen.

Hybride werken: tips van onze experts

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, wordt in bepaalde periodes vanuit het advies van de overheid zoveel mogelijk thuisgewerkt. In periodes waarin dit advies vanuit de overheid niet geldt blijft voorlopig van toepassing: 'Thuiswerken als het kan, op het werk wanneer het nodig is'.

Het advies van onze experts is om ook als het niet verplicht is vanuit de overheid, niet meteen weer als vanzelfsprekend op locatie te werken. Vind samen met uw werknemer de juiste balans tussen thuis en op kantoor werken. Het belangrijkste verschil tussen stressvol en uitdagend werk is niet de werkdruk, maar de mogelijkheid om invloed te ervaren om je werk te kunnen regelen zoals jij dat prettig vindt. En dat zit hem ook in het kunnen bepalen waar en wanneer je werkt. Lees hier meer tips over hybride werken.

thuiswerkenOnline (thuis)werkplekcheck

Met de online (thuis)werkplek-check adviseert een ergonoom uw werknemer bij het zo goed mogelijk inrichten van zijn thuiswerkplek, ook als hij geen ingerichte kantoorwerkplek heeft.

Check de thuiswerkplek

Coronavirus en werk voor werknemers

Op deze pagina staat meer informatie en richtlijnen hoe uw werknemers kunnen omgaan met het coronavirus en de maatregelen in relatie tot hun baan.

Gerelateerde nieuwsberichten