Coronavirus en werk: alles wat u moet weten

 • Leestijd
  15 minuten
 • 20 maart 2020 aangemaakt
 • 14 juli 2020 bijgewerkt

Het coronavirus heeft een grote impact op hoe wij leven en werken. Op deze pagina vindt u alle actuele informatie over het coronavirus in relatie tot werk en hoe uw bedrijf hiermee kan omgaan. U leest alles over een veilige (thuis)werkplek, ziekmelden en corona, coronatests, een checklist voor de 'anderhalvemetersamenleving' en meer. De richtlijnen en informatie van het RIVM en de overige betrouwbare bronnen zijn leidend.

coronavirus

Download gratis de praktische gids voor een gezonde werkomgeving in coronatijd

Gebruik de handvatten uit deze gids om samen gezond en met vertrouwen door te werken. Ook als de impact van het coronavirus fysiek en mentaal veel van u vraagt.

gids weer aan de slagIn deze gids:

 • Gezond blijven werken in coronatijd, fysiek en mentaal
 • Praktische handvatten voor de mkb'er
 • Praktijkvoorbeelden met adviezen van onze experts

Download de gids

Het nieuwe coronavirus en COVID-19

De wetenschappelijke benaming van het nieuwe coronavirus is SARS-CoV-2. Het virus veroorzaakt de ziekte COVID-19. De klachten beginnen meestal vijf of zes dagen na besmetting, soms pas na twaalf dagen of nog later.

Sommige mensen ervaren helemaal geen klachten, anderen alleen milde luchtwegklachten (keelpijn, hoesten, niezen, reuk- en/of smaakverlies) en sommigen krijgen last van koorts, kortademigheid, vermoeidheid, buikklachten en spierpijn.

In de praktijk is het lastig om vast te stellen wie er besmet is met corona. Daarom neemt de overheid het zekere voor het onzekere: we vermijden drukte en wie dat kan werkt tot in ieder geval 1 september zoveel mogelijk thuis.

corona en werk

Werknemers- en werkgeversadvies coronavirus

Lees in ons werknemers- en werkgeversadvies (versie 26-06-2020) hoe u voorkomt dat het coronavirus zich verder verspreidt via de werkplek en wat u moet doen als er een werknemer (mogelijk) is besmet. Vind daarnaast informatie over onder andere ziekmelden en corona, tips voor gezond thuiswerken en aandacht voor verdriet en rouwverwerking.

Download het werknemers- en werkgeversadvies

Veelgestelde vragen over corona en werk

Werkgevers hebben vooral veel vragen over het ziekmelden. Wanneer zijn klachten, besmetting en voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus aanleiding voor ziekmelding, wanneer niet en wanneer kunt u aanspraak maken op een andere regeling?

Ziekmelding coronavirus covid-19

Is er volgens bovenstaand stroomschema sprake van een ziekmelding, dan geeft u deze ziekmelding op de voor u gebruikelijke manier aan ons door. Wij behandelen deze ziekmelding volgens de reguliere werkwijze, vanuit onze zorgplicht en volgens de Wet verbetering poortwachter. Vaak zal het gaan om kort verzuim en is een spreekuur bedrijfsarts niet nodig.

coronaMijn werknemer is besmet met het coronavirus, wat nu?

Wat betekent een coronabesmetting van een werknemer voor u als werkgever? Er zijn twee scenario’s waarbij de arbodienst een rol kan spelen.

Als uw werknemer thuis moet blijven, maar niet thuis kan werken, kunt u mogelijk een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) (voorheen werktijdverkorting).

Overige veelgestelde vragen coronavirus en werk

Klik hier voor alle veelgestelde vragen rond het coronavirus of download de veelgestelde vragen als pdf. Staat uw vraag hier niet tussen of heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon.

 

Gratis webinar 'Het coronavirus en werk'

Bekijk ons webinar terug dat inging op de meest gestelde vragen van werkgevers en werknemers rondom het coronavirus in relatie tot werk.

Terugkijken

De arbodienst en het coronavirus

U kunt bij ArboNed terecht voor COVID-19 priority testing. Ook kunnen uw arbodienst en bedrijfsarts u als werkgever adviseren over hoe u gezondheidsschade kunt beperken om de bedrijfsvoering te kunnen voortzetten. En u kunt onze specialisten inzetten voor bijvoorbeeld het maken van een inschatting van de gezondheidsrisico’s van uw werknemers. Of advies inwinnen over wat u moet doen als een werknemer (mogelijk) is besmet met het coronavirus. Bekijk hier alles wat uw arbodienst voor u kan betekenen.

corona re-integratieCoronavirus en re-integratie: Wet verbetering poortwachter leidend

Ondanks alle zorgen over corona, moet de re-integratie van uw werknemers doorgaan. UWV houdt wel rekening met de gevolgen van COVID-19 bij het beoordelen van de re-integratie-inspanningen. Lees er hier alles over.

Testen op COVID-19

Op dit moment zijn er twee soorten COVID-19 tests:

 • De COVID-19/PCR-test waarmee actieve ziekte (COVID-19) kan worden opgespoord.
 • De antistoffen (serologie) test om vast te stellen of iemand antistoffen heeft aangemaakt en mogelijk het virus al heeft gehad.

Voor beide tests kunnen klanten van ArboNed kiezen voor COVID-19 priority testing. Uw werknemer krijgt uiterlijk de dag na de test zijn uitslag. Bij besmetting kunt u dankzij onze prioritybehandeling snel doorpakken met deskundig advies en begeleiding rond werk en inzetbaarheid. Zo verliest u geen kostbare tijd en voorkomt u verdere besmetting in uw bedrijf. Voor de PCR-test kan uw werknemer ook terecht bij de GGD.

Meer informatie

groene laarzenVeilig werken in een cruciale beroepsgroep tijdens corona

Vitale processen en het werk van cruciale beroepsgroepen moeten zoveel mogelijk doorgaan, ondanks de coronacrisis. Lees hier wat dat voor u betekent.

Aanpassen aan de ‘anderhalvemetersamenleving’

Alle werknemers die thuis kunnen werken, moeten dat voorlopig blijven doen. Voor werknemers op de werkvloer geldt als belangrijkste maatregel: blijf thuis bij coronaklachten (milde luchtwegklachten - neusverkoudheid, hoesten, keelpijn - en/of koorts).

De werkplek houdt u veilig door de juiste hygiënemaatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat werknemers 1,5 meter afstand kunnen houden. Help uzelf en uw werknemers hier steeds aan herinneren, bijvoorbeeld door deze flyer te verspreiden binnen het bedrijf. Lees voor meer informatie het werknemers- en werkgeversadvies (Deel 3: op de werkplek), gebruik de Checklist Werken in de nieuwe werkelijkheid en bekijk het gratis webinar 'Aan de slag met de RI&E in tijden van corona'.

checklist corona

COVID-19 inventarisatie

Werken uw medewerkers ‘coronaproof’? Ga nu aan de slag met onze praktische COVID-19-inventarisatie bij u in het bedrijf, zodat u zeker bent van een gezonde en veilige werkomgeving in de ‘anderhalvemetereconomie’.

Meer informatie

Thuiswerken: tips van onze experts

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, heeft de overheid aan iedereen een oproep gedaan om zoveel mogelijk thuis te werken. U moet als werkgever het thuiswerken zoveel mogelijk faciliteren. Denk daarbij niet alleen aan ict-voorzieningen en een ergonomisch verantwoorde werkplek, maar ook aan aandacht voor de mentale gezondheid van uw werknemers. Hoe u dat doet, leest u op onze speciale pagina Alles over thuiswerken en corona (inclusief praktische gids voor uw werknemers).

thuiswerkenOnline (thuis)werkplekcheck

Met de online (thuis)werkplek-check adviseert een ergonoom uw werknemer bij het zo goed mogelijk inrichten van zijn thuiswerkplek, ook als hij geen ingerichte kantoorwerkplek heeft.

Check de thuiswerkplek

Psychische impact coronavirus

In korte tijd heeft het coronavirus veel veranderd aan de manier waarop we werken en leven. Uw werknemers kunnen op verschillende manieren (emotioneel) geraakt worden door de gevolgen van het coronavirus. Bijvoorbeeld doordat er bij overlijden geen gelegenheid is (geweest) om persoonlijk afscheid te nemen. Of doordat familieleden en vrienden niet aanwezig kunnen zijn bij een uitvaart of herdenkingsdienst. Ook het thuiswerken kan mentaal belastend zijn. Bijvoorbeeld doordat het lastiger is werk en privé gescheiden te houden, doordat men sociale contacten mist, of door de frustraties over een onprettige thuiswerkplek.

Iedereen gaat verschillend om met emoties en rouw, maar in algemene zin zien we dat werknemers het prettig vinden als de werkgever begrip toont voor de ervaren emoties. Houd contact met uw werknemers en ga na waar zij behoefte aan hebben, ook als zij momenteel op afstand werken. Over het omgaan met een verdrietige of rouwende werknemer kunt u overigens ook altijd advies inwinnen bij uw arbodienst. Bijvoorbeeld bij de bedrijfsmaatschappelijk werker, bedrijfsarts of psycholoog.

MijnCoachlijn

Uw werknemers kunnen door de coronacrisis extra mentale druk voelen. Exclusief voor de werknemers van ArboNedklanten is er nu MijnCoachlijn. MijnCoachlijn is gericht op het snel en doeltreffend ondersteunen van werkenden, om te voorkomen dat zij (langdurig) uitvallen.

Meer informatie 

Ondernemen en corona

Ondernemers komen door de coronacrisis acuut in de financiële problemen: omdat zij hun bedrijf verplicht hebben moeten sluiten, vanwege de thuisblijfadviezen van de overheid of door verstoorde (internationale) ketens. De coronacalculator van VNO-NCW en MKB-Nederland (waar ArboNed kennispartner van is) geeft direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen. In drie eenvoudige stappen ziet u de financiële toekomst van uw organisatie tijdens de coronacrisis.

Gratis webinar: 'Blijven ondernemen in tijden van corona'

Hoe houdt u uw mkb-bedrijf en werknemers gezond en vitaal tijdens de coronacrisis? Hoe zorgt u voor een veilige (thuis)werkplek? Wat betekent de 'anderhalvemetereconomie' voor uw bedrijf? En waar moet u op letten als we langzaam kunnen terugkeren naar de oude situatie? In een half uur praten experts van ArboNed en MKB-Nederland u bij.

Terugkijken

Dienstverlening ArboNed

Op basis van de laatste voorschriften van de overheid passen wij onze dienstverlening doorlopend aan. Sinds 1 juni 2020 voeren we onze dienstverlening weer (gefaseerd) uit. Vanzelfsprekend altijd in overleg met werkgever en werknemer en met inachtneming van de geldende richtlijnen. Lees er hier alles over.

Heeft u een afspraak op een van onze vestigingen? Download de flyer met onze veiligheidsvoorschriften of bekijk onderstaande video voor uw bezoek. 

 

Heeft u nog vragen? Bel of mail dan uw vaste contactpersoon. U vindt de contactgegevens in verzuimportal Vandaag.

In de media

 • De Limburger interviewt psycholoog Jan Machek op 15 juli over thuiswerken tijdens én na de coronacrisis.
 • In het NOS Journaal geeft Jurriaan Penders, medisch directeur HumanTotalCare (waar ArboNed onderdeel van is), eind juni tips over thuiswerken in de hitte.
 • Half juni in onder meer De Telegraaf het bericht van ArboNed over de verzuimcijfers in relatie tot corona.
 • De Limburger interviewt regiomanager bij ArboNed Menno Remans op 11 juni over veilig werken op kantoor in coronatijd.
 • In een interview voor Dag van de Vrouwen op 29 mei gaat ArboNed-psycholoog Jan Machek in op de voor- en nadelen van thuiswerken.
 • NRC Handelsblad interviewt Jan Machek op 12 mei over dit thema.
 • Op 3 april geeft Jan Machek thuiswerkers tips op NOS.nl.
 • Live in de studio van NPO Radio 1 bespreekt Jan Machek op 31 maart bij Dit is de Dag de psychische gevolgen van het coronavirus en van het thuiswerken.
 • En op BNR Nieuwsradio vertelt Jan Machek in 3 minuten wat de psychische risico's zijn van thuiswerken en wat werkgevers hieraan kunnen doen.
 • Op 18 maart interviewde NU.nl ArboNed-ergonoom Esther Graaff-Visser en psycholoog bij ArboNed Jan Machek over gezond thuiswerken.
 • Op vrijdag 13 maart 2020 besprak Jurriaan Penders bij BNR Nieuwsradio het (verwachte) ziekteverzuim door corona, naar aanleiding van de recente verzuimcijfers.
 • En lichtte hij bij RTL Nieuws het belang toe van thuiswerken.
 • Bij RTLZ besprak Penders op donderdag 12 maart of we sowieso niet vaker thuis moeten blijven bij griep.
 • Op donderdag 5 maart besprak de directeur Medische Zaken bij BNR Nieuwsradio wat bedrijven kunnen doen in de strijd tegen het coronavirus.
 • Zo ook in Nieuws & Co op NPO Radio 1 op maandag 2 maart. 
 • In een extra online uitzending over het coronavirus van RTL Nieuws van donderdag 27 februari beantwoordde Penders vragen over werk in relatie tot het coronavirus.
nrc nos nu

 

Alle webinars

 • Bekijk hier het webinar Aan de slag met de RI&E in tijden van corona: Gebruik de Risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) en het bijbehorende Plan van aanpak als handvat. 
 • Bekijk hier het webinar Het coronavirus en werk: Onze experts gingen tijdens ons webinar in op de meest gestelde vragen van werkgevers en werknemers rondom het coronavirus in relatie tot werk.
 • Bekijk hier het webinar Blijven ondernemen in tijden van corona: Hoe houdt u uw mkb-bedrijf en werknemers gezond en vitaal tijdens de coronacrisis? En waar moet u op letten als we langzaam kunnen terugkeren naar de oude situatie? In een half uur praten experts van ArboNed en MKB-Nederland u bij.
 • Bekijk hier het webinar Leidinggeven in crisistijd: hoe kunt u werknemers ondersteunen als zij vastlopen of overbelast raken en hoe houdt u zelf het hoofd koel?
 • Bekijk hier het webinar Succesvolle deelname aan een crisisteam: hoe houdt u het op lange termijn goed vol zodat deelname aan een crisisteam succesvol blijft?

Coronavirus en werk voor werknemers

Op deze pagina staat meer informatie en richtlijnen hoe uw werknemers kunnen omgaan met het coronavirus en de maatregelen in relatie tot hun baan.

Gerelateerde nieuwsberichten