Leefstijl

Leestijd
3 minuten
16 april 2024 bijgewerkt

Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar niet alleen privé, maar ook op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en hebben zin om te werken. Vitale medewerkers zijn productiever en minder vaak ziek. Belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt waarin u uw medewerkers hard nodig heeft. 

Aan de slag

Hoewel leefstijl de keuze is van de medewerker, kunt u uw medewerkers wel degelijk bewust maken van (het effect van) hun leefstijl. Bijvoorbeeld via onze workshops of coaching. De leefstijlthema’s sluiten nauw aan bij het Nationaal Preventieakkoord.

leefstijl en gezond

Leefstijlthema's

De invloed van een ongezonde leefstijl op verzuim dringt steeds meer door. De onderstaande leefstijlfactoren hebben invloed op de vitaliteit en gezondheid van uw medewerkers. Afgekort noemen we deze factoren de BRAVO-thema's (Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning). Daarnaast is slaap een belangrijk thema.

Meer bewegen Mensen bewegen te weinig, terwijl het al genoeg is om vijf dagen per week een half uur (matig) intensief te bewegen. Dit hoeven geen ingewikkelde oefeningen of trainingen te zijn. Door veel te bewegen, raakt het lichaam eraan gewend om te werken en voelt de werknemer zich fitter en heeft meer energie. Als mensen zich eenmaal bewust zijn van de noodzaak van bewegen, blijkt het zelfs leuk te zijn. 

Stoppen met roken Een gewoonte doorbreken begint vaak met bewustwording. Bijvoorbeeld dat het stoppen met roken meer voordelen oplevert dan alleen de positieve gezondheidseffecten. Uw werknemer krijgt meer energie, een beter reuk- en smaakvermogen, een frisse adem en kan ontspannen slapen. Een medewerker die stopt met roken levert het bedrijf jaarlijks gemiddeld € 4.500,- op.

Alcoholpreventie Uit onderzoek blijkt dat alcoholverslaving werkgevers € 1,7 miljard kost. Het zijn vaak niet de zware drinkers die werkgevers geld kosten. Het is de groep die matig drinkt. Bij vrouwen gaat het dan om 8 tot 14 glazen per week, bij mannen om 8 tot 21. Zij hebben vaak niet door hoeveel zij uit gewoonte drinken, terwijl de alcohol hun gezondheid en prestaties geen goed doet.

Gezond eten Om goed te functioneren, heeft het lichaam voeding nodig. Uit de voedingsstoffen haalt het lichaam energie. Belangrijke voedingsstoffen zijn: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Als u gezond eet, voelt u zich energiek en verkleint u bovendien de kans op ziektes. Bij gezonde voeding kunt u denken aan veel groente en fruit, één keer per week (vette) vis en weinig rood of bewerkt vlees en suiker. Kleine aanpassingen in het voedingspatroon kunnen al voor verbetering zorgen. De persoonlijke benadering van deze workshop laat deelnemers nadenken over hun eigen situatie. Ze merken dat het makkelijker is dan ze dachten om hun voedingspatroon te veranderen.

Bewust ontspannen Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Toch blijken mensen dit lastig te vinden. Wat is dan die balans? Op welke wijze kun je hiermee aan de slag gaan? En hoe krijgt deze balans vorm? Moeilijke vragen, met complexe antwoorden. Deze leefstijlworkshop of - coaching geeft deelnemers inzicht in lichaamssignalen bij een te hoge werkdruk en een te gespannen privésituatie. Daarnaast krijgen zij praktische tips om zelf te werken aan een betere balans. 

Beter slapen Circa 25% van de Nederlanders heeft last van slaapklachten. Werknemers die slecht slapen, verzuimen meer en/of vaker, hebben concentratieproblemen, moeite met plannen en het houden van overzicht en hebben een grotere kans op het maken van fouten. Met een toenemend risico voor de veiligheid. Maar er is goed nieuws: in veel gevallen kun je slapen leren! Veel van de ervaren slaapproblemen kunnen worden opgelost door gedrag en/of leefstijl aan te passen. ArboNed biedt individuele of groepstrainingen op het gebied van slaap en werk. 

Voor stoppen met roken werken wij samen met SineFuma en voor alcoholpreventie met Be-Responsible.

Meer informatie 

Wat kunt u doen?

ArboNed helpt u op de manier die bij u past: doet u het zelf met behulp van onze online hulpmiddelen? Besteedt u liever alles uit? Of kiest u voor een middenweg?

zelf-doenChecklist gezond en vitaal thuiswerken

Langere tijd thuiswerken zorgt voor ergonomische uitdagingen, zoals nek- en schouderklachten. En sommige medewerkers vinden het thuiswerken mentaal zwaar. Gebruik deze checklist zodat uw werknemers gezond en vitaal kunnen thuiswerken. Lees meer.

arbeidsrisicoMijn vitaliteitsexpert

Met Mijn vitaliteitsexpert van ArboNed heeft uw bedrijf een toegewijde deskundige die u kan ondersteunen, begeleiden en inspireren. Bij u op de zaak, of via de telefoon. U bent verzekerd van snelle en deskundige hulp. U krijgt praktische coaching en kan gezondheid en vitaliteit binnen uw bedrijf daardoor blijvend naar een hoger plan tillen. Lees meer.

arbeidsrisicoLeefstijlworkshops (ook online)

Vitale medewerkers zijn gezond, tevreden en betrokken en daarmee één van de belangrijkste succesfactoren voor uw bedrijf. Zij zijn productiever en verzuimen minder. Als werkgever kunt u bijdragen aan een gezonde leefstijl van uw medewerker. Lees meer.

laten-doenLeefstijlcoaching

Een gezondere leefstijl en een vitaler leven voor uw medewerker, dat is het doel van onze leefstijlcoaching. Uw medewerker krijgt individuele begeleiding en gaat aan de slag met een persoonlijk actieplan. Via kleine aanpassingen naar blijvend resultaat.  Lees meer.

Gerelateerde nieuwsberichten

gezondheid-bevorderen
28 december 2022

Gezondheid bevorderen

Lees meer
gezonde leefstijl
09 maart 2023

Aandacht voor gezonde leefstijl via Preventief medisch onderzoek (PMO)

Lees meer
gezond ondernemen
01 februari 2021

Praktische checklist voor een gezond en vitaal bedrijf

Lees meer