Leefstijl

Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar niet alleen privé, maar ook op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en hebben zin om te werken. Vitale werknemers zijn productiever en minder vaak ziek. Voor u als werkgever zijn werknemers met een gezonde leefstijl dus heel waardevol en kostenbesparend. 

Aan de slag

Hoewel leefstijl de keuze is van de werknemer, kunt u uw werknemers wel degelijk bewust maken van (het effect van) hun leefstijl. Bijvoorbeeld via onze workshops of coaching. De leefstijlthema’s sluiten nauw aan bij het Nationaal Preventieakkoord.

leefstijl en gezond

Leefstijlthema's

De invloed van een ongezonde leefstijl op verzuim dringt steeds meer door. De onderstaande leefstijlfactoren hebben invloed op de vitaliteit en gezondheid van uw medewerkers. Afgekort noemen we deze factoren de BRAVO-thema's (Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning). Daarnaast is slaap een belangrijk thema.

Meer bewegen Mensen bewegen te weinig, terwijl het al genoeg is om vijf dagen per week een half uur (matig) intensief te bewegen. Dit hoeven geen ingewikkelde oefeningen of trainingen te zijn. Door veel te bewegen, raakt het lichaam eraan gewend om te werken en voelt de werknemer zich fitter en heeft meer energie. Als mensen zich eenmaal bewust zijn van de noodzaak van bewegen, blijkt het zelfs leuk te zijn. 

Stoppen met roken Een gewoonte doorbreken, begint vaak met bewustwording. Bijvoorbeeld dat er aan het stoppen met roken meer voordelen kleven dan alleen de positieve gezondheidseffecten. Uw werknemer krijgt meer energie, een beter reuk- en smaakvermogen, een frisse adem en kan ontspannen slapen. Een medewerker die stopt met roken levert het bedrijf jaarlijks gemiddeld € 4500 op.

Alcoholpreventie Uit onderzoek blijkt dat alcoholverslaving de werkgever € 1,7 miljard kost. Het zijn vaak niet de zware drinkers die werkgevers geld kosten. Het is de groep die matig drinkt. Bij vrouwen gaat het dan om 8 tot 14 glazen per week, bij mannen om 8 tot 21. Zij hebben vaak niet door hoeveel zij uit gewoonte drinken, terwijl de alcohol hun gezondheid en prestaties geen goed doet.

Gezond eten Om goed te functioneren, heeft het lichaam voeding nodig. Uit de voedingsstoffen haalt het lichaam energie. Belangrijke voedingsstoffen zijn: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Als u gezond eet, voelt u zich energiek en verkleint u bovendien de kans op ziektes. Bij gezonde voeding kunt u denken aan veel groente en fruit,  één keer per week (vette) vis en weinig rood of bewerkt vlees en suiker. Kleine aanpassingen in het voedingspatroon kunnen al voor verbetering zorgen. De persoonlijke benadering van deze workshop laat deelnemers nadenken over hun eigen situatie. Ze merken dat het makkelijker is dan ze dachten om hun voedingspatroon te veranderen.

Bewust ontspannen Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Toch blijken mensen dit lastig te vinden. Wat is dan die balans? Op welke wijze kun je hiermee aan de slag gaan? En hoe krijgt deze balans vorm? Moeilijke vragen, met complexe antwoorden. Deze leefstijlworkshop of - coaching geeft deelnemers inzicht in lichaamssignalen bij een te hoge werkdruk en een te gespannen privésituatie. Daarnaast krijgen zij praktische tips om zelf te werken aan een betere balans. 

Beter slapen Circa 25% van de Nederlanders heeft last van slaapklachten. Werknemers die slecht slapen, verzuimen meer en/of vaker, hebben concentratieproblemen, moeite met plannen en het houden van overzicht en hebben een grotere kans op het maken van fouten. Met een toenemend risico voor de veiligheid. Maar er is goed nieuws: in veel gevallen kun je slapen leren! Veel van de ervaren slaapproblemen kunnen worden opgelost door gedrag en/of leefstijl aan te passen. ArboNed biedt individuele of groepstrainingen op het gebied van slaap en werk. Meer informatie

Voor stoppen met roken werken wij samen met SineFuma en voor alcoholpreventie met Be-Responsible.

Meer informatie 

Leefstijlworkshop

Met de in company leefstijlworkshops van ArboNed verbeteren wij de gezondheid van uw organisatie en uw werknemers. We pakken niet alleen ingesleten gewoontes van uw werknemers aan, we veranderen ook iemands leefstijl. De beste manier om een gezonde leefstijl vol te houden is voor iedereen anders, daar houden we rekening mee. De workshops Fit in het werk, Voeding, Slaap en Bewegen hebben wel allemaal hetzelfde doel: bewustwording creëren. Daardoor gaan uw werknemers zelf actief aan de slag. Zo worden én blijven ze gezonder.

Meer informatie Direct afsluiten

Leefstijlcoaching 

Een ongezonde leefstijl kan de basis zijn voor ziekten, een slechte lichamelijke en geestelijke conditie en zelfs voor vervroegd overlijden. Als werkgever kunt u bijdragen aan een gezonde leefstijl van uw werknemer. U kunt hem bewust maken van zijn leefstijl. Met leefstijlcoaching van ArboNed wordt uw werknemer individueel begeleid om met kleine aanpassingen een blijvend resultaat te boeken. Het doel: een gezondere leefstijl en een vitaal lichaam.

Meer informatie Direct afsluiten

Fitter met ArboNedFitter met ArboNed

Fitter met ArboNed is de ideale oplossing voor een vitaler bedrijf. Via Fitter met ArboNed brengt u uw werknemers in beweging; zij verbeteren hun leefstijl bewust én met plezier. Uw werknemers krijgen handvatten hoe ze hun leefstijl duurzaam kunnen verbeteren. Of u nu gaat voor pakket Brons, Zilver of Goud, u kunt altijd rekenen op:

  • Een praktische vitaliteitsapp voor uw werknemers met tips, tricks en mooie aanbiedingen
  • Een uitgebreid vitaliteitsplatform voor de werkgever
  • De kennis en expertise van de vitaliteit- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed

Meer informatie

Mijn vitaliteitsexpert

Kunt u op op organisatieniveau coaching en concreet advies gebruiken? Schakel dan laagdrempelig Mijn vitaliteitsexpert in. Een vitaliteit- en gezondheidsdeskundige helpt u (naar wens telefonisch) met elk gewenst vitaliteitsvraagstuk. Bijvoorbeeld:

  • Aan de slag met de uitkomsten van het Preventief medisch onderzoek (PMO)
  • Begeleiden bij het opstellen van uw vitaliteitsbeleid/-plan
  • Opstarten en implementeren van het vitaliteitsbeleid/-plan
  • Samenstellen van een 'gezondheidsweek' voor uw medewerkers
  • Het inzetten van interventies op het gebied van vitaliteit op persoonlijk of bedrijfsniveau
  • Sparringspartner over vitaliteit op de werkvloer met betrekking tot duurzame inzetbaarheid

Met Mijn vitaliteitsexpert van ArboNed heeft uw organisatie 2 uur à € 275, 4 uur à € 520 of 8 uur à € 995 een toegewijde deskundige die u kan ondersteunen, begeleiden en inspireren. Bij u op de zaak, of via de telefoon. 

Meer informatie Direct afsluiten

Gerelateerde nieuwsberichten