Leefstijl

Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar niet alleen privé, maar ook op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie en hebben zin om te werken. Vitale werknemers zijn productiever en minder vaak ziek. Voor u als werkgever zijn werknemers met een gezonde leefstijl dus heel waardevol en kostenbesparend. 

Aan de slag

Hoewel leefstijl de keuze is van de werknemer, kunt u uw werknemer wel degelijk bewust van maken hoe hij of zij de gezondheid positief kan beïnvloeden. U kunt uw werknemers bewust maken van hun leefstijl met workshops of coaching. Deze richten zich op verschillende leefstijlthema’s, die nauw aansluiten bij de thema’s uit het Nationaal Preventieakkoord.

leefstijl en gezond

Leefstijlthema's

De invloed van een ongezonde leefstijl op verzuim dringt steeds meer door. De onderstaande leefstijlfactoren hebben invloed op de vitaliteit en gezondheid van uw medewerkers. Een aantal van deze factoren samen noem je BRAVO-thema's (Beweging, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning).

Meer bewegen Mensen bewegen te weinig, terwijl vijf dagen per week een half uur per dag matig intensief, tot intensief bewegen al voldoende is. Dit hoeven geen ingewikkelde oefeningen of trainingen te zijn. Door veel te bewegen, raakt het lichaam eraan gewend om te werken en voelt de werknemer zich fitter en heeft meer energie. Als mensen zich eenmaal bewust zijn van de noodzaak van bewegen, blijkt het zelfs leuk te zijn. 

Gezond eten Om goed te functioneren, heeft uw lichaam voeding nodig. Uw lichaam krijgt dan voedingsstoffen en haalt daar energie uit. Belangrijke voedingsstoffen zijn: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht. Als u gezond eet, verkleint u ook de kans op ziektes. Bij gezonde voeding kunt u denken aan veel groente en fruit,  één keer per week vis, met name vette vis zoals zalm of haring en weinig rood of bewerkt vlees en suiker. Kleine aanpassingen in het voedingspatroon kunnen al voor verbetering zorgen. De persoonlijke benadering laat deelnemers nadenken over hun eigen situatie. Ze merken dat het makkelijker is dan ze dachten om hun voedingspatroon te veranderen.

Bewust ontspannen Een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Toch blijken mensen dit lastig te vinden. Wat is dan die balans? Op welke wijze kun je hiermee aan de slag gaan? En hoe krijgt deze balans vorm? Moeilijke vragen, met complexe antwoorden. Door middel van een leefstijlworkshop of - coaching krijgen deelnemers inzicht in lichaamssignalen bij een te hoge werkdruk en een te gespannen privésituatie. Daarnaast krijgen zij praktische tips om de eerste veranderingen door te voeren. 

Beter slapen Circa 25% van de Nederlanders heeft last van slaapklachten. Werknemers die slecht slapen, verzuimen meer en/of vaker, hebben concentratieproblemen, moeite met plannen en het houden van overzicht en hebben een grotere kans op het maken van fouten. Met een toenemend risico voor de veiligheid. Maar er is goed nieuws: in veel gevallen kun je slapen leren! Veel van de ervaren slaapproblemen kunnen worden opgelost door gedrag en/of leefstijl aan te passen. ArboNed biedt individuele of groepstrainingen op het gebied van slaap en werk. Meer informatie

Stoppen met roken Een gewoonte doorbreken, begint vaak met bewustwording. Meer energie, beter reuk- en smaakvermogen, ontspannen slapen en een frisse adem zijn voordelen van het stoppen met roken. 

Alcoholpreventie Alcohol doet je gezondheid en je prestaties geen goed. Uit onderzoek blijkt dat alcoholverslaving de werkgever € 1,7 miljard kost. Het zijn vaak niet de zware drinkers, de alcoholisten die werkgevers geld kosten. Het is de groep die matig drinkt. Bij vrouwen gaat het dan om 8 tot 14 glazen per week, bij mannen om 8 tot 21. Daarom kan het belangrijk zijn om minder te drinken of te stoppen met (overmatig) gebruik van alcohol. Vaak hebben mensen niet door hoeveel zij uit gewoonte drinken. 

Voor stoppen met roken werken wij samen met SineFuma en voor alcoholpreventie met Be-Responsible.

Meer informatie 

Leefstijlworkshop

Met de leefstijlworkshops van ArboNed verbeteren wij de gezondheid van uw organisatie en uw werknemers. We pakken niet alleen ingesleten gewoontes van uw werknemers aan, we veranderen ook iemands leefstijl. De beste manier om een gezonde leefstijl vol te houden is voor iedereen anders, daar houden we rekening mee. De workshops hebben wel allemaal hetzelfde doel: bewustwording creëren, waardoor uw werknemers zelf actief aan de slag gaan. En uiteindelijk gezonder worden én blijven.

Meer informatie Vraag offerte aan

Leefstijlcoaching 

Een ongezonde leefstijl kan de basis zijn voor ziekten, een slechte lichamelijke en geestelijke conditie en zelfs voor een vervroegd overlijden. Als werkgever kunt u bijdragen aan een gezonde leefstijl van uw werknemer. U kunt hem bewust maken van zijn leefstijl. Met leefstijlcoaching van ArboNed wordt uw werknemer individueel begeleid om met kleine aanpassingen een blijvend resultaat te boeken. Het doel: een gezondere leefstijl en een vitaal lichaam.

Meer informatie Vraag offerte aan

Gerelateerde nieuwsberichten