Kennispartner van MKB-Nederland

Het verzuim laat de laatste jaren een stijgende trend zien. Zorgelijk is de toename van het aantal ziektegevallen als gevolg van psychische klachten. Van het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) valt 37 procent van de mensen om die reden uit. Beperken of zelfs voorkomen dat werknemers zich ziekmelden, is van groot belang voor de bedrijfsvoering in het mkb. MKB-Nederland en ArboNed werken daarom samen om mkb-ondernemers op een praktische manier te ondersteunen het verzuim terug te dringen.

Verzuim in het mkb

Nathalie de Geus, algemeen directeur ArboNed: “Door de krachten te bundelen versterken we elkaars expertise over ondernemen en verzuim. We maken gebruik van elkaars specifieke kennis en kunde en kijken samen naar vraagstukken over het voorkomen en verlagen van verzuim bij mkb-bedrijven. Zo worden mkb-ondernemers nog effectiever geholpen bij al hun arbo-zaken. Wij ondersteunen ondernemers op een manier die het best bij hun onderneming past met gerichte informatie en praktische hulpmiddelen.“Sandra Bruggeman, commercieel directeur ArboNed: “Door mkb-ondernemers te helpen met alle arbozaken die mogelijk aan hun aandacht ontsnappen, willen we het makkelijker voor ze maken en structureel bijdragen aan het voorkomen en verlagen van verzuim. Daarbij kiezen we vooral voor een praktische aanpak waar mkb’ers direct iets aan hebben. Door hen bijvoorbeeld te voorzien van gerichte informatie en praktische hulpmiddelen." 

Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland: “Kleinere bedrijven tot 25 werknemers zijn vaak erg sterk in hun eigen disciplines en hebben het razend druk met hun dagelijkse werkzaamheden. Deze ondernemers hebben geen IT- of HR-afdeling, ze zijn zelf ‘alles in één’. Alles met betrekking tot arbobeleid en verzuim is zo ingewikkeld geworden, met alle regels en verantwoordelijkheden die erbij horen, dat de meesten hierbij wel informatie en ondersteuning kunnen gebruiken. Daar ligt dus, ook de komende drie jaar, nog een goede taak.”

Kennis delen om verzuim te voorkomen

ArboNed werkt sinds 2018 samen met MKB-Nederland. Door de krachten te bundelen, versterken we elkaars expertise over ondernemen en verzuim. We maken gebruik van elkaars specifieke kennis en kunde en kijken samen naar vraagstukken over (voorkomen van) verzuim bij mkb-bedrijven. Zo worden mkb-ondernemers nog effectiever geholpen bij hun (preventieve) arbo-zaken.

VOV

Loondoorbetaling bij ziekte

Elke werkgever is verplicht om bij een (langdurig) zieke werknemer het loon door te betalen (maximaal 2 jaar) en zich in te spannen voor de re-integratie. Dit brengt kosten en risico's met zich mee. Om werkgevers te ontzorgen, is MKB-Nederland betrokken bij een pakket aan maatregelen dat loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker maakt. Een onderdeel hiervan is de MKB verzuim-ontzorgverzekering

Over MKB-Nederland

Koninklijke Vereniging MKB-Nederland komt op voor de belangen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en vertegenwoordigt ruim 120 brancheorganisaties met een missie die nog steeds actueel is: het zorgen voor een kansrijk ondernemersklimaat in Nederland. Ondernemers bepalen de koers van MKB-Nederland en zijn de stem van ruim 170.000 leden.

Lees meer over MKB-Nederland

infographic