Kennispartner van MKB-Nederland

Het verzuim laat de laatste jaren een stijgende trend zien. Zorgelijk is de toename van het aantal ziektegevallen als gevolg van psychische klachten. Van het langdurend verzuim (langer dan 6 weken) valt 37 procent van de mensen om die reden uit. Beperken of zelfs voorkomen dat werknemers zich ziekmelden, is van groot belang voor de bedrijfsvoering. MKB-Nederland en ArboNed werken daarom samen om mkb-ondernemers op een praktische manier te ondersteunen om het verzuim terug te dringen.

Kennispartner MKB-Nederland

Verzuim in het mkb

Henk Hummel, algemeen directeur ArboNed: “Door mkb-ondernemers te helpen met alle arbozaken die mogelijk aan hun aandacht ontsnappen, willen we het makkelijker voor ze maken en structureel bijdragen aan het voorkomen en verlagen van verzuim. Daarbij kiezen we vooral voor een praktische aanpak waar mkb’ers direct iets aan hebben. Door hen bijvoorbeeld te voorzien van gerichte informatie en praktische hulpmiddelen." 

Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland: “Vooral de wat kleinere mkb-bedrijven, tot 25 werknemers, zijn sterk in hun eigen disciplines en zijn razend druk met hun dagelijkse werkzaamheden. Zaken als arbobeleid, gezond leven en aandacht voor het voorkomen en terugdringen van verzuim komen daardoor soms lager op de prioriteitenlijst, terwijl iedereen daar wel bij gebaat is. Ook het adresseren van de verantwoordelijkheden van werknemers zelf schiet er soms bij in. Daar ligt dus een duidelijke taak. Daarom gaan we samen mkb-ondernemers ondersteunen bij hun arbozaken.”

Kennis delen om verzuim te voorkomen

Vanaf 2018 werkt ArboNed samen met MKB-Nederland. Zo wordt de kennis van ArboNed nog beter toegespitst op de behoeften van mkb-bedrijven. Via de kanalen van MKB-Nederland wordt deze praktische informatie beter ontsloten, waardoor mkb-bedrijven effectiever worden geholpen bij vraagstukken rond (voorkomen van) verzuim. 

Henk Hummel

Leendert-Jan Visser
Foto: Jeroen Poortvliet

 

Gratis webinar: Blijven ondernemen in tijden van corona

Eind april 2019: Nederland kwam langzaam uit de eerste lockdown en veel zaken voor ondernemers waren onduidelijk. ArboNed en MKB-Nederland organiseerden samen het gratis webinar 'Blijven ondernemen in tijden van corona'. In dit webinar stonden Ingeborg Hettinga (Regiomanager Zuid ArboNed) en Mario van Mierlo (Secretaris Sociale Zaken VNO-NCW en MKB-Nederland) stil bij een gezonde en veilige werkplek in tijden van corona en de coronacalculator.

Webinar terugkijken  

VOV

Loondoorbetaling bij ziekte

Elke werkgever is verplicht om bij een (langdurig) zieke werknemer het loon door te betalen (maximaal 2 jaar) en zich in te spannen voor de re-integratie. Dit brengt kosten en risico's met zich mee. Om werkgevers te ontzorgen, is MKB-Nederland betrokken bij een pakket aan maatregelen dat loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie makkelijker en duidelijker maakt. Een onderdeel hiervan is de MKB verzuim-ontzorgverzekering

Over MKB-Nederland

Koninklijke Vereniging MKB-Nederland komt op voor de belangen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en vertegenwoordigt ruim 120 brancheorganisaties met een missie die nog steeds actueel is: het zorgen voor een kansrijk ondernemersklimaat in Nederland. Ondernemers bepalen de koers van MKB-Nederland en zijn de stem van ruim 170.000 leden.

Lees meer over MKB-Nederland

infographic