Kennispartner van MKB-Nederland

Het verzuim binnen het mkb in Nederland stijgt nu een aantal jaren op rij. Zo steeg het gemiddelde verzuim van medewerkers in het mkb (tot 200 medewerkers) in 2019 naar 3,8% ten opzichte van 3,3% in 2016. Een zorgelijke trend, zeker als je bedenkt dat een verzuimende werknemer gemiddeld € 250 per dag kost. Om het tij te keren hebben ArboNed en MKB-Nederland de handen ineen geslagen en is ArboNed officieel kennispartner van MKB-Nederland op het gebied van verzuim.

Als dé arbodienst voor het mkb is ArboNed de aangewezen partij voor kennisontwikkeling op arbo-gebied bij de leden van MKB-Nederland. De inhoudelijke samenwerking richt zich op het domein ‘verzuimbeleid’, een belangrijk aandachtspunt binnen het mkb. Samen kunnen ArboNed en MKB-Nederland mkb’ers beter bereiken en hen de juiste handvatten bieden om verzuim te voorkomen.

Kennispartner MKB-Nederland

ArboNed als kennispartner

ArboNed biedt veel praktische informatie over diverse arbo-thema’s, die specifiek relevant is voor het mkb. Samen met MKB-Nederland kan de kennis van ArboNed nog beter worden toegespitst op de behoeften van mkb-bedrijven. Via de kanalen van MKB-Nederland kan de informatie vervolgens beter worden ontsloten, waardoor mkb-bedrijven effectiever kunnen worden geholpen bij vraagstukken rond verzuim. ArboNed biedt MKB-Nederland als kennispartner bijvoorbeeld handige checklists en praktische webinars, zoals de checklist 'Werken in de nieuwe werkelijkheid' en het webinar 'Blijven ondernemen in tijden van corona'. Op deze manier zijn ArboNed en MKB-Nederland maatschappelijke partners op het gebied van verzuimreductie

Regionale samenwerking

Ook op regionaal niveau krijgt samenwerking en kennisdeling vorm. Enkele voorbeelden:

Over MKB-Nederland

Koninklijke Vereniging MKB-Nederland komt op voor de belangen van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf en vertegenwoordigt ruim 120 brancheorganisaties. De vereniging is in 1902 opgericht door ondernemers met een missie die nog steeds actueel is: het zorgen voor een kansrijk ondernemersklimaat in Nederland. Ondernemers bepalen de koers van MKB-Nederland en zijn de stem van ruim 170.000 leden.

De stem van het mkb
MKB-Nederland streeft naar een klimaat waarin bedrijven de kans krijgen om te groeien. Daar maken hun collega's in Brussel, Den Haag en de regio zich hard voor. Daarnaast vragen ze om meningen wat betreft het ondernemersklimaat. Een voorbeeld is de verkiezing van de mkb-vriendelijkste gemeente.

Ze helpen ondernemers op de hoogte te houden over relevante thema's. Zo ook op het gebied van (preventieve) arbozaken. 

Lees meer over MKB-Nederland.

infographic

Coronacalculator MKB-Nederland berekent hoe ondernemer door crisis komt

Ondernemers komen door de coronacrisis acuut in de financiële problemen: omdat zij hun bedrijf verplicht hebben moeten sluiten, vanwege de thuisblijfadviezen van de overheid of door verstoorde (internationale) ketens. De coronacalculator geeft direct inzicht in de relevante steunregelingen van overheden en financiële instellingen.

Lees het nieuwsbericht

coronacalculator