Bevlogenheid

Werknemers die bevlogen zijn, zetten al hun fysieke en mentale capaciteiten, mogelijkheden en talenten in om hun rol op het werk zo goed mogelijk te vervullen. Het zijn de collega’s die bereid zijn dat stapje extra te zetten, vanuit een intrinsieke motivatie. Ze werken met plezier en daarom werken ze hard en met veel inzet.

Productiever

Bevlogen werknemers zijn productiever, maken minder fouten, zijn innovatiever en creatiever. Ze halen meer voldoening uit hun werk, hebben een hogere werktevredenheid, zijn zeer betrokken en voelen zich energiek, vitaal en trots.

Minder stress

Alle bovenstaande kenmerken hebben een positieve uitwerking op de psychische en lichamelijke gezondheid. Deze medewerkers verzuimen minder en hebben minder vaak ongelukken. Bevlogenheid buffert bijvoorbeeld ook de stresservaring, waardoor ze beter kunnen omgaan met werkstress. Wat hier ook mee te maken heeft, is het feit dat bevlogenheid binnen teams aanstekelijk werkt. Hierdoor zijn werknemers meer bereid elkaar te helpen, voelen ze zich gesteund en is de werkdruk beter te dragen.

Meer winst

Bevlogen teams presteren beter, draaien meer omzet en zorgen voor een hogere klanttevredenheid. Bevlogenheid binnen uw organisatie leidt uiteindelijk tot meer winst, minder verloop en meer groei.

infographic

Bevlogenheid bevorderen

Genoeg redenen om bevlogenheid binnen uw bedrijf te stimuleren. Maar hoe doet u dat? Lees hieronder de tips van onze arbeids- en organisatiedeskundigen.

  1. Zorg dat u het doel en de waarden van uw organisatie duidelijk voor ogen heeft. Ga samen met uw werknemers op zoek naar de gemeenschappelijke waarden van het bedrijf. Communiceer die waarden en zorg dat iedere werknemer weet hoe hij hieraan bijdraagt. Vraag ook aan uw medewerkers hoe zij hun bijdrage zien in dit geheel.
  2. Stimuleer het vertrouwen dat werknemers hebben in hun werkgever door de waarden van het bedrijf na te leven. Dus: doe wat u zegt en verwacht dat ook van uw werknemers.
  3. Probeer te achterhalen waar uw werknemers energie van krijgen en maak hier gebruik van. Stimuleer ze in waar ze goed in zijn en uit uw waardering voor hen. Creëer voor elke medewerker een persoonlijk groeiplan waarbij er aandacht is voor het ontwikkelen van hun talenten. Als uw medewerkers open kunnen zijn over hun ambities, geeft u ze het gevoel dat hun ambities passen bij het bedrijf.
  4. Verhoog het gevoel van verbondenheid door open te staan voor ideeën, maar ook door eventuele uitdagingen en problemen eerlijk te communiceren.
  5. Werknemers die invloed hebben op (de invulling van) hun werkzaamheden voelen meer verantwoordelijkheid en daardoor betrokkenheid dan wanneer ze slechts de door u opgedragen taken uitvoeren. Geef werknemers dan ook de ruimte om zelf met oplossingen te komen.
  6. Creëer ook ruimte voor ontspanning en contact. Eens in de zoveel tijd een borrel, vast gezamenlijk lunchen, informele brainstormsessies… Op diverse manieren kunt u ervoor zorgen dat uw werknemers onderling leuk contact hebben in een ontspannen sfeer.

Lees ook:

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Beperken of zelfs voorkomen dat uw werknemers zich ziek melden, is van…

10 minuten