Bevlogenheid

 • Leestijd
  2 minuten
 • 03 april 2019 aangemaakt
 • 21 december 2020 bijgewerkt

Werknemers die bevlogen zijn, zetten al hun fysieke en mentale capaciteiten, mogelijkheden en talenten in om hun rol op het werk zo goed mogelijk te vervullen. Het zijn de collega’s die bereid zijn dat stapje extra te zetten, vanuit een intrinsieke motivatie. Ze werken met veel plezier en inzet. Genoeg redenen om bevlogenheid binnen uw bedrijf te stimuleren. Maar hoe doet u dat?

Productiever

Bevlogen werknemers zijn productiever, maken minder fouten, zijn innovatiever en creatiever. Ze halen meer voldoening uit hun werk, hebben een hogere werktevredenheid, zijn zeer betrokken en voelen zich energiek, vitaal en trots. 

Minder stress

Alle bovenstaande kenmerken hebben een positieve uitwerking op de psychische en lichamelijke gezondheid. Deze medewerkers verzuimen minder en hebben minder vaak ongelukken. Bevlogenheid buffert bijvoorbeeld ook de stresservaring, waardoor ze beter kunnen omgaan met werkstress. Bovendien werkt bevlogenheid binnen teams aanstekelijk. Werknemers zijn eerder bereid elkaar te helpen, voelen zich gesteund en zijn beter in staat de werkdruk te dragen.

Meer winst

Bevlogen teams presteren beter, draaien meer omzet en zorgen voor een hogere klanttevredenheid. Bevlogenheid binnen uw organisatie leidt uiteindelijk tot meer winst, minder verloop en meer groei.

infographic

Bevlogenheid bevorderen

Lees hier de tips van onze arbeids- en organisatiedeskundigen over het bevorderen van bevlogenheid binnen uw bedrijf:

 1. Zorg dat u het doel en de waarden van uw organisatie duidelijk voor ogen heeft. Ga samen met uw werknemers op zoek naar de gemeenschappelijke waarden van het bedrijf. Communiceer deze en zorg dat iedere werknemer weet hoe hij hieraan bijdraagt. Vraag ook aan uw medewerkers hoe zij hun bijdrage zien in dit geheel.
 2. Stimuleer het vertrouwen dat werknemers in u hebben door de waarden van het bedrijf na te leven. Dus: doe wat u zegt en verwacht dat ook van uw werknemers.
 3. Probeer te achterhalen waar uw werknemers energie van krijgen en maak hier gebruik van. Stimuleer hen om dat te doen waar ze goed in zijn en spreek uw waardering uit. Creëer voor elke medewerker een persoonlijk groeiplan waarin u aandacht besteedt aan de ontwikkeling van hun talenten. Als uw medewerkers open kunnen zijn over hun ambities, geeft u ze het gevoel dat hun ambities passen bij het bedrijf.
 4. Verhoog het gevoel van verbondenheid door open te staan voor ideeën, maar ook door eventuele uitdagingen en problemen eerlijk te communiceren.
 5. Werknemers die invloed hebben op (de invulling van) hun werkzaamheden, voelen meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid dan wanneer ze alleen de door u opgedragen taken uitvoeren. Geef werknemers dan ook de ruimte om zelf met oplossingen te komen.
 6. Creëer ook ruimte voor ontspanning en contact. Eens in de zoveel tijd een borrel, vast gezamenlijk lunchen, informele brainstormsessies… Op diverse manieren zorgt u ervoor dat uw werknemers onderling leuk contact hebben in een ontspannen sfeer.

Lees ook:

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten