Oplossingen voor werkstress

Van het langdurend psychisch verzuim (>6 weken), valt een kwart van de werknemers uit door stress. Dit aandeel blijft jaarlijks stijgen. Een werknemer met een burn-out bent u gemiddeld ruim 8 maanden kwijt. Als u weet dat één verzuimdag al snel € 250 kost, dan is niets doen geen optie. Verzuim door stress en psychische klachten is te voorkomen, door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken. ArboNed helpt u hierbij.

Verzuim door stress voorkomen, met ArboNed

Training 'Voorkom uitval door ongezonde werkstress'

Volg nu deze praktische training en leer in één dag stress bij werknemers te voorkomen, de signalen te herkennen en de oorzaak aan te pakken. En u voldoet hiermee gelijk aan de Arbowet.

Meer informatie

Maak uw organisatie stressbestendig

Als meerdere werknemers dezelfde (stress)klachten ervaren, kan het 't overwegen waard zijn uw werkwijze eens tegen het licht te houden. De arbeids- en organisatiedeskundige helpt u er met een frisse blik naar te kijken. Ook adviseert hij u, op basis van zijn ervaringen bij andere mkb-bedrijven. Zo investeert u in de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Hoewel veel zaken rond PSA waarschijnlijk bekend zijn binnen uw bedrijf, is het toch belangrijk een beleid op papier te zetten. Dat is niet alleen wettelijk verplicht (de Inspectie SZW controleert of u een PSA-beleid heeft), maar schept ook duidelijkheid.

Help uw werknemer stress te verminderen

Leren omgaan met stress

Iedereen heeft weleens stress. Dat is op zich niet erg. Maar als een werknemer continu stress ervaart, dan kan hij ziek worden. Met de bedrijfsmaatschappelijk werker bekijkt de werknemer waar de stress vandaan komt, zowel op werk als privé. De bedrijfsmaatschappelijk werker stelt een praktisch actieplan op en coacht uw werknemer. De werknemer leert over stress- en timemanagement, het verbeteren van zijn weerbaarheid, communicatieve vaardigheden en hoe te ontspannen.

Conflictbemiddeling

In iedere werkomgeving komen confrontaties voor. Meestal kunnen betrokkenen hier prima onderling uitkomen. Is de situatie erg uitdagend en komen mensen er onderling niet uit, dan kan een bedrijfsmaatschappelijk werker van ArboNed of een mediator uitkomst bieden.

Praktische workshops

Om uw werknemers te helpen bij stressbestendigheid, of bij het creëren van een goede werk//privé-balans, kunt u een arbeids- en organisatiedeskundige inschakelen voor bijvoorbeeld een praktische workshop. Ook als u werkstress wilt aanpakken binnen uw team, kunt u hiervoor bij hen terecht.

Tips om direct zelf mee aan de slag te gaan

Herken de signalen

Als een werknemer veel stress door werk ervaart, hanteren werkgevers vaak een aanpak die zich richt op het verminderen van de werkdruk. Dit helpt inderdaad als iemand al psychisch ziek is, maar is niet de oplossing om verzuim door werkstress en langdurig uitval te voorkomen en écht aan te pakken.

Bevorder productiviteit, verlaag verzuim

Bevlogen werknemers zijn productiever, verzuimen minder, maken minder fouten, hebben minder ongelukken, zijn innovatiever en creatiever. Onder een engaging manager kan bevlogenheid groeien.

Veelgestelde vragen over het voorkomen van verzuim door stress

In dit overzicht vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over werkstress. Welke energiebronnen kunnen verzuim door werkstress helpen voorkomen? Wat werkt preventief tegen stress- en burn-outklachten? En hoe vermindert u ongezonde werkstress?

Toolkit omgaan met werkstress

Lees hier praktische tips om beter met stress om te gaan en ga aan de slag met de praktische handvatten om verzuim door stress te voorkomen. 

Hoe houdt u werk en privé in balans?

Het webinar ‘Omgaan met werkstress, energiek aan het werk’, geeft u - in de vorm van een online training - in drie kwartier inzicht en tips hoe u beter met werkstress kunt omgaan.

Slapen en werk

Ligt u weleens wakker door stress van het werk? Maar liefst ongeveer 30% van de Nederlanders heeft slaapklachten. Voor mensen met onregelmatige werktijden ligt dit percentage zelfs tussen de 42% en 68%. Slaapproblemen kosten de Nederlandse economie jaarlijks naar schatting 3 tot 4,5 miljard euro. Niet goed slapen heeft  grote invloed op werk. Het leidt tot hoger verzuim, meer ongevallen en lagere productiviteit. 

Wat als u, als werkgever, stress heeft?

Er zijn verschillende soorten stress bij werkgevers. Soms heeft te maken met financiële onzekerheid of een hoge werkdruk. Maar een niet onbelangrijke stressor is ‘gedoe’ onder personeel. Lees er hier meer over.