Open spreekuur bedrijfsarts

Leestijd
2 minuten
06 maart 2023 bijgewerkt

Werknemers mogen de bedrijfsarts bezoeken voor vragen over hun gezondheid in relatie tot het werk, ook als er (nog) geen sprake is van verzuim of klachten. Het is een manier om verzuim te voorkomen. Zo'n bezoek heet het open spreekuur en de werkgever moet zijn werknemers hierover informeren.

Open spreekuur

Spreekuur bedrijfsarts

Een bedrijfsarts ondersteunt werkgever en werknemer bij de verzuimbegeleiding. Een werknemer die 6 weken of langer ziek is, krijgt via de arbodienst een oproep om bij de bedrijfsarts op spreekuur te komen.

Werkgever en werknemer kunnen een spreekuur ook preventief aanvragen, om verzuim te voorkomen. U ontvangt als werkgever geen terugkoppeling van zo'n open spreekuur. Uw werknemer kan het dan ook zelf aanvragen, zonder u daarvan op de hoogte te stellen.

Werknemers informeren

U moet uw werknemers actief informeren over dit preventieve spreekuur bij de bedrijfsarts. Dat staat in de Arbowet. De tekst die u hiervoor kunt gebruiken, vindt u hieronder.

Voorbeeldtekst open spreekuur bedrijfsarts

open spreekuur

Bedrijfsarts is onpartijdige adviseur

De bedrijfsarts heeft een adviseursrol en is onpartijdig. De wetgever heeft ervoor gekozen om dit expliciet te benadrukken en daarmee ook aan te geven dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor hun arbeidsomstandighedenbeleid. Dat betekent onder andere dat de werkgever verantwoordelijk is voor de verzuimbegeleiding van individuele werknemers. Uiteraard moeten werknemers wel actief meewerken aan hun verzuimbegeleiding.

Nieuwsgierig naar alle wettelijke arboverplichtingen? Check dan onze pagina over de Arbowet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wet verbetering poortwachter
06 augustus 2019

Wet verbetering poortwachter

Lees meer