Open spreekuur bedrijfsarts

  • Leestijd
    2 minuten
  • 16 januari 2019 aangemaakt
  • 03 februari 2020 bijgewerkt

Werknemers moeten weten dat ze de bedrijfsarts kunnen bezoeken voor vragen over hun gezondheid in relatie tot het werk, ook als er nog geen sprake is van verzuim of klachten. Dit kan bijvoorbeeld via een open spreekuur.

 Uit de Arbowet: preventief spreekuur bedrijfsarts De tekst die weergegeven wordt in de titelbalk van de webbrowser tijdens het bekijken van deze pagina. Deze informatie kan ook gebruikt worden als titel van een bladwijzer of als titel in de zoekresultaten. Gewoonlijk wordt aan het einde '[site:name]' geplaatst zodat de naam van de site automatisch toegevoegd wordt. Gebruik bij voorkeur maximaal 55 - 65 tekens, inclusief spaties.

Spreekuur bedrijfsarts

Een bedrijfsarts ondersteunt u als werkgever bij de verzuimbegeleiding. Eén van de mogelijkheden is het spreekuur. Een werknemer die verzuimt wordt hiervoor opgeroepen door de arbodienst.

Een spreekuur kan ook preventief worden aangevraagd, zowel door u als werkgever als door de werknemer. De werknemer vraagt het open spreekuur zelf aan door een afspraak te maken. Dit spreekuur is anoniem en de werkgever ontvangt er geen terugkoppeling van.

Werknemers informeren

U bent voor de Arbowet verplicht om uw werknemers actief te informeren over dit preventieve spreekuur bij de bedrijfsarts. De tekst die u hiervoor kunt gebruiken, staat hieronder.

Informatie open spreekuur bedrijfsarts

Bedrijfsarts is onpartijdige adviseur

De bedrijfsarts heeft een adviseursrol, zowel voor werkgever als werknemer, en is onpartijdig. De wetgever heeft ervoor gekozen om dit expliciet te benadrukken en daarmee ook aan te geven dat de verantwoordelijkheid voor het arbeidsomstandighedenbeleid bij de onderneming ligt. De werkgever is verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding van individuele werknemers.

Nieuwsgierig naar alle wettelijke verplichtingen rond arbozaken? Check dan onze speciale pagina over de Arbowet.

Gerelateerde nieuwsberichten