Bevlogenheid

Leestijd
2 minuten
18 april 2024 bijgewerkt

Werknemers die bevlogen zijn, zetten al hun mogelijkheden en talenten in om hun werk zo goed mogelijk te doen. Het zijn de collega’s die bereid zijn dat stapje extra te zetten, omdat zij zo gemotiveerd zijn. Ze werken met veel plezier en inzet. Genoeg redenen om bevlogenheid binnen uw bedrijf te stimuleren. Maar hoe doet u dat?

bevlogenheid

Productiever

Bevlogen werknemers zijn productiever, maken minder fouten, zijn innovatiever en creatiever. Ze halen meer voldoening uit hun werk, hebben een hogere werktevredenheid, zijn zeer betrokken en voelen zich energiek, vitaal en trots. 

Minder stress

Alle bovenstaande kenmerken hebben een positieve uitwerking op de psychische en lichamelijke gezondheid. Deze medewerkers verzuimen minder en hebben minder vaak ongelukken. Bevlogenheid buffert bijvoorbeeld ook de stresservaring, waardoor ze beter kunnen omgaan met werkstress. Bovendien werkt bevlogenheid binnen teams aanstekelijk. Werknemers zijn eerder bereid elkaar te helpen, voelen zich gesteund en zijn beter in staat de werkdruk te dragen.

Meer winst

Bevlogen teams presteren beter, draaien meer omzet en zorgen voor een hogere klanttevredenheid. Bevlogenheid binnen uw organisatie leidt uiteindelijk tot meer winst, minder verloop en meer groei.

infographic

Lees ook:

Bevlogenheid bevorderen: 6 tips

Lees hier de tips van onze arbeids- en organisatiedeskundigen over het bevorderen van bevlogenheid binnen uw bedrijf:

 1. Zorg dat u het doel en de waarden van uw organisatie duidelijk voor ogen heeft. Ga samen met uw werknemers op zoek naar de gemeenschappelijke waarden van het bedrijf. Communiceer deze en zorg dat iedere werknemer weet hoe hij hieraan bijdraagt. Vraag ook aan uw medewerkers hoe zij hun bijdrage zien in dit geheel.
 2. Stimuleer het vertrouwen dat werknemers in u hebben door de waarden van het bedrijf na te leven. Dus: doe wat u zegt en verwacht dat ook van uw werknemers.
 3. Probeer te achterhalen waar uw werknemers energie van krijgen en maak hier gebruik van. Stimuleer hen om dat te doen waar ze goed in zijn en spreek uw waardering uit. Creëer voor elke medewerker een persoonlijk groeiplan waarin u aandacht besteedt aan de ontwikkeling van hun talenten. Als uw medewerkers open kunnen zijn over hun ambities, geeft u ze het gevoel dat hun ambities passen bij het bedrijf.
 4. Verhoog het gevoel van verbondenheid door open te staan voor ideeën, maar ook door eventuele uitdagingen en problemen eerlijk te communiceren.
 5. Werknemers die invloed hebben op (de invulling van) hun werkzaamheden, voelen meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid dan wanneer ze alleen de door u opgedragen taken uitvoeren. Geef werknemers dan ook de ruimte om zelf met oplossingen te komen.
 6. Creëer ook ruimte voor ontspanning en contact. Eens in de zoveel tijd een borrel, vast gezamenlijk lunchen, informele brainstormsessies… Op diverse manieren zorgt u ervoor dat uw werknemers onderling leuk contact hebben in een ontspannen sfeer.

Kunt u hulp gebruiken?

Kunt u op dit gebied coaching en concreet advies gebruiken? Schakel dan laagdrempelig een ervaren arbo-deskundige in: Mijn organisatie-expert. Een arbeids- en organisatiedeskundige helpt u (naar wens telefonisch) met vraagstukken zoals:

 • Aan de slag met het verzuim(beleid) binnen uw bedrijf.
 • Zorgen dat al uw werknemers goed inzetbaar blijven, in de hele organisatie.
 • Zorg dragen voor een gezonde werkdruk en voorkomen van uitval door stress.
 • Het in gang zetten en begeleiden van een (organisatie)verandering.
 • Het bevorderen van bevlogenheid in uw team.

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten

Stress aanpakken
28 april 2023

6 tips om verzuim door werkstress te voorkomen

Lees meer
teveel
18 november 2019

Bestaat werkstress nu wél of niet?

Lees meer
Kelvion
21 december 2023

Laat werkstress niet leiden tot verzuim

Lees meer