Kanker en werk

In Nederland worden per jaar 50.000 mensen in de werkende leeftijd geconfronteerd met de diagnose kanker. Een diagnose met een enorme impact.

In eerste instantie moet de aandacht uitgaan naar een goede behandeling. Maar uit onderzoek blijkt dat het ook belangrijk is om al in een vroeg stadium aandacht te besteden aan het werk. En dat die aandacht vaak te laat komt. ArboNed Zwolle heeft een team specialisten dat zich hier specifiek op richt. 

Door te investeren in de juiste begeleiding, kunt u uw werknemer beter helpen en kunt u kosten voorkomen voor zowel uw bedrijf als uw werknemer.

zandloper

Coaching

Werknemers kunnen tijdens een kankerbehandeling vaak doorwerken. En dat is mooi, want werken biedt structuur en zorgt voor sociale contacten. Goed en regelmatig contact tussen werkgever en werknemer kan de terugkeer naar werk bevorderen en makkelijker maken. Belangrijk is dat de patiënt zelf de regie heeft bij deze arbeidsgerichte zorg. 

Juist door al aan het begin van het proces van een kankerbehandeling de (bedrijfs)arts en arbeidsdeskundige erbij te betrekken, kan uw werknemer goed worden geholpen. In het traject bespreken we dan al vroegtijdig werk, financiën, de toekomst, beperkingen en mogelijkheden. Daarnaast krijgt u als werkgever advies over het proces en eventuele vervolgstappen en helpen zij u prettig met uw werknemer te blijven communiceren.

Dit bieden we

ArboNed biedt gespecialiseerde arbeidsgerichte zorg voor werknemers met kanker. Dat houdt het onderstaande in:

  • Begeleiding door een (bedrijfs)arts met als aandachtsgebied kanker, in opleiding voor Bedrijfsartsconsulenten oncologie (BACO).
  • Praktische begeleiding van een register arbeidsdeskundige/ervaringsdeskundige/coach op het gebied van kanker.
  • Waar nodig ondersteuning van een bedrijfsmaatschappelijk werker en/of bedrijfspsycholoog.

De lijnen zijn kort, waardoor onze professionals uw werknemer snel de juiste hulp kunnen bieden.

Zo werkt het

Het eerste consult vindt - waar mogelijk - plaats bij een gespecialiseerde arts binnen de praktijk. Bij ArboNed Zwolle is dat Roos Groenveld. Tijdens dit consult informeert zij uw werknemer over de mogelijkheid om de geschetste specifieke begeleiding te krijgen. De arts informeert u als werkgever ook.

De werknemer heeft zelf de regie. Er is altijd sprake van maatwerk. We peilen per persoon zorgvuldig de behoefte. Op die manier kunnen we werknemer en werkgever vanaf de eerste diagnose bijstaan met advies en begeleiding. Dat doen wij met inlevingsvermogen, ervaringsdeskundigheid, creativiteit en veel kennis van zaken.

Contact

Wilt u meer weten over deze ondersteuning bij ArboNed Zwolle? Neem dan contact op met Ellen Boerrigter – van de Kolk, arbeidsdeskundige. U kunt haar bereiken via 053 482 71 00 of ellen.boerrigter@arboned.nl.