Aan de slag met de branche-RI&E Bouwnijverheid

Leestijd
2 minuten
08 mei 2024 bijgewerkt

Maak zelf, online je Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en Plan van aanpak met de RI&E Bouwnijverheid. Deze voorbeeld-RI&E is ontwikkeld voor en door de branche. Hier lees je alles over de voordelen en hoe het precies werkt.

branche-RIE Volandis

Voordelen RI&E

Het gemiddelde verzuim in het mkb stijgt. Dat heeft een flinke impact, want één verzuimdag kost gemiddeld € 315. Met een RI&E en de maatregelen die je naar aanleiding hiervan neemt, kun je verzuim voorkomen.

Veiligheidskundige Ad van Zundert: “De RI&E draait om risico’s opsporen, herkennen en signaleren vóórdat zij leiden tot ongelukken, vertrek van goede werknemers of ziekteverzuim. Je mensen zijn gezond, veilig en met plezier aan het werk en als werkgever kun je flink besparen op de bedrijfskosten.”

Dit filmpje van Steunpunt RI&E zet een aantal voordelen op een rij:

Branche-RI&E Bouwnijverheid

Volandis heeft een goed beeld van de risico’s in de (af)bouw en infra. De RI&E Bouwnijverheid kan het opstellen van een RI&E daardoor nét even makkelijker maken. Het is een online applicatie waarmee je zelf een RI&E en bijbehorend Plan van aanpak kunt maken. Voor leden van Volandis is deze branche-RI&E gratis.

De RI&E Bouwnijverheid is erkend door het Steunpunt RI&E. Dat betekent dat je de RI&E niet hoeft te laten toetsen als je maximaal 25 werknemers in dienst hebt en deze branche-RI&E gebruikt. Heb je meer dan 25 werknemers, dan is toetsing altijd verplicht. Hiervoor kun je terecht bij je arbodienst.

Het invullen van de branche-RI&E doe je met je preventiemedewerker. Je kunt die rol zelf pakken als je minder dan 25 werknemers in dienst hebt.

Hulp van je arbodienst

Met de RI&E Bouwnijverheid kun je dus zonder hulp je RI&E en Plan van aanpak opstellen. Daarmee bespaar je geld. Het kost wel tijd. En zoals je weet als ondernemer: tijd is geld. Je arbodienst helpt graag bij het invullen van je RI&E. Of je schakelt je arbodienst in als je de RI&E moet laten toetsen. Tot slot kan je arbodienst de RI&E natuurlijk ook helemaal uitvoeren voor je. Bijvoorbeeld als je de RI&E Bouwnijverheid niet kunt gebruiken.

De partners van Volandis hebben uiteraard de nodige branchekennis en bieden deskundige hulp bij de uitvoering en opvolging van de RI&E. We adviseren je daarom contact met hen op te nemen bij vragen, of als je ondersteuning nodig hebt.

Geen RI&E?

Zonder actuele RI&E kun je een flinke boete krijgen van de Inspectie SZW. Je bedrijfsaansprakelijkheids- of schadeverzekeraar kan je minder of zelfs geen schadevergoeding uitkeren.

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer