Succesfactoren bij jouw rol als preventiemedewerker

De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) in jullie bedrijf is actueel. Dat betekent dat er een Plan van aanpak ligt, waar jij als preventiemedewerker mee aan de slag gaat. Jij hebt een coördinerende rol, je gaat uiteraard niet zelf alle risico’s aanpakken. Maar hoe zorg je dat de punten wel worden uitgevoerd? Tenslotte werk je allemaal aan hetzelfde doel, risico’s verminderen en arbeidsomstandigheden bevorderen.

1. Wees bewust van jouw kennis en expertise

Je hebt niet voor niets een basiscursus Preventiemedewerker bij ons gevolgd. Je weet dus in basis wat er (wettelijk) van je verwacht wordt en met de documentatie uit de training kom je beslagen ten ijs. Zorg dus dat je een betrokken en kundige gesprekspartner binnen het bedrijf bent als het gaat over preventie en het verminderen van bedrijfsrisico’s.

2. Treed naar buiten als preventiemedewerker

Sla je collega’s niet één keer per jaar om de oren met het Plan van aanpak maar zorg dat je zichtbaar bezig bent met preventie. Zie je een collega niet goed achter zijn computer zitten of loopt iemand zonder helm op de bouwplaats, attendeer hem hierop. Let wel op, signaleren als een politieagent werkt vaak averechts. Pak het op een vriendelijke en duidelijke manier aan. En geef ook eens een compliment als iemand het goed doet. Dat vindt toch iedereen leuk om te horen.

3. Zoek naar oplossingen in wederzijds belang

Weet iedereen je te vinden en staat preventie binnen jouw bedrijf goed op de kaart maar worden sommige risico’s uit het Plan van aanpak maar niet opgepakt? Dan is het tijd om wat doortastender te zijn. Natuurlijk, iedereen heeft het druk maar als risico’s gesignaleerd zijn, kun je ze niet negeren. Als er een bedrijfsongeval plaatsvindt en het risico was bekend maar er is bewust niets aan gedaan, dan is het bedrijf nog veel verder van huis. Probeer daarom de verantwoordelijke altijd aan te spreken op het wederzijds belang. Dreigen heeft over het algemeen weinig zin. Probeer met argumenten aan te geven wat er gebeurt als de acties niet worden opgevolgd. Zo leidt de onderhandeling ook naar een duurzame relatie en dat wil je toch als preventiemedewerker.

4. Lees je in voor de onderhandeling

Lukt het niet om management of medewerkers te overtuigen? Check dan eens het boek Preventiemedewerker in 100 vragen dat je hebt ontvangen tijdens de training. Daarin vind je nog meer handige tips om te overtuigen. 

5. Durf ook op te geven

Heb je echt alles gedaan en alle methodes hierboven toegepast? Durf dan ook op te geven, tenslotte ben jij niet eindverantwoordelijk voor het arbobeleid en de werkomstandigheden maar is dit je werkgever. Zorg wel dat je alles goed gedocumenteerd hebt bewaard. Nog een handig feit om te weten; als preventiemedewerker heb je ontslagbescherming voor je functie als preventiemedewerker. Dus geef niet te snel op en probeer iemand altijd te overtuigen met argumenten. Op de lange termijn bescherm je namelijk je collega’s tegen risico’s op de werkvloer en dat is het altijd waard om serieus mee om te gaan.

Training: maak zelf uw Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Wil je onder deskundige begeleiding leren hoe je een RI&E opstelt? Volg dan deze training van één dag.

Meer informatie en aanmelden

Gevonden wat u zocht?