Hoe kunt u aanspraak maken op een no-riskpolis als u een (oud-)Wajonger in dienst heeft?

blauwe_mappen

Door: Annelies van Genderen, Arbeidsdeskundige ArboNed Enschede

De no-riskpolis is geregeld in artikel 29b van de Ziektewet. De no-riskpolis geldt als:

  • de werknemer een Wajong uitkering heeft;
  • de werknemer (ooit) een Wajong-uitkering kreeg; 
  • of als hij op grond van de Wajong hulp bij zijn werk had;
  • de Wajong-aanvraag is afgewezen omdat het UWV niet kon vaststellen dat de werknemer langdurig niet kon werken. 

Wat houdt de no-riskpolis in?

Bij ziekte van een Wajonger heeft u als werkgever twee jaar lang een loondoorbetalingverplichting. De no-riskpolis zorgt ervoor dat de loondoorbetaling bij ziekte in de meeste gevallen volledig wordt gecompenseerd door het UWV. Hierdoor loopt u bij ziekte van een Wajonger geen of slechts een beperkt financieel risico. Heeft u geen bovenwettelijke afspraken gemaakt binnen uw bedrijf of in de CAO? Dan betaalt het UWV gedurende twee jaar 70% van het maximum dagloon dat geldt voor de sociale verzekeringen.

Zijn binnen uw bedrijf of in de CAO afspraken gemaakt dat bij ziekte 100% van het loon wordt betaald? Dan krijgt u als werkgever in het eerste jaar een bedrag van het UWV ter hoogte van het loon van de betreffende Wajonger, tenzij dit hoger ligt dan het maximum dagloon. In dat geval ontvangt de werkgever 100% van het maximum dagloon UWV. In het tweede ziektejaar ontvangt u als werkgever 70% van het dagloon. 

Hoe komt u er als werkgever achter of iemand recht heeft op een no-riskpolis?

In artikel 38b van de Ziektewet is bepaald dat de werkgever, nadat een werknemer (minimaal) twee maanden in dienst is, de werknemer mag vragen of hij/zij aanspraak kan maken op de no-riskpolis. Voor werkgevers is het dus lonend om (standaard) na twee maanden dienstverband een brief aan de werknemer te versturen met de vraag: of de no-riskpolis van toepassing is. De werkgever mag vanzelfsprekend alleen vragen of de no-riskpolis van toepassing is en niet vragen naar de reden c.q. oorzaak waarom de no-riskpolis van toepassing is. De werkgever mag immers geen gezondheidsgegevens van de werknemer verwerken (zonder uitdrukkelijke toestemming) over een eventuele ziekteoorzaak.

De no-riskpolis blijft van kracht, ook als de Wajonger zijn Wajongstatus verliest. De no-riskpolis geldt zolang de werknemer werkt en is niet beperkt in duur. Verlenging aanvragen is niet nodig.