Te weinig maatregelen getroffen bij gevaarlijke stoffen

07 november 2019 bijgewerkt

Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen stellen hun medewerkers nog te vaak bloot aan gezondheidsrisico’s. De Inspectie SZW komt vandaag naar buiten met nieuwe cijfers. Van de 36 bedrijven die door de Inspectie SZW onlangs zijn bezocht nemen namelijk 33 bedrijven te weinig maatregelen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen. 

Werkt u met gevaarlijke stoffen? Zorg dat u de juiste maatregelen treft. ArboNed kan daarbij helpen

Lees het nieuwsbericht van de Inspectie hier. 

Controles

De 36 onderzochte bedrijven waren grote bedrijven waarvan de Inspectie SZW verwacht dat veilig en gezond werken prioriteit heeft. Op een later tijdstip zal de Inspectie deze bedrijven weer controleren of zij nu wel de maatregelen getroffen hebben. Uit diverse onderzoeken blijkt dat bedrijven de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen onvoldoende op orde hebben. Slechts 15 procent van alle bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, beschikt over een volledige verplichte inventarisatie van gevaarlijke stoffen. De komende tijd worden 50 nieuwe inspecties uitgevoerd, bij bedrijven waar blijkens onze risicoanalyse veel met kankerverwekkende stoffen wordt gewerkt. 

Werken met gevaarlijke stoffen 

In de gecontroleerde bedrijven was bekend dat er met gevaarlijke stoffen werd gewerkt maar bleken de maatregelen volgens de Inspectie niet voldoende. Maar er zijn ook bedrijven waar werknemers met gevaarlijke stoffen werken, zonder het zelf te beseffen. Denk aan verfsoorten, schoonmaakmiddelen of lasrook. Onze arbeidshygiënisten zijn deskundige op bekende en onbekende risico's en adviseren werkgevers over de beste werkwijze. Het advies varieert van opslag, registratie en milieu tot het dragen van beschermingsmiddelen en het voorlichten van werknemers.

Vraag direct ons advies aan

Gerelateerde nieuwsberichten

RIE
17 april 2023

Hoe maakt u zelf een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Lees meer
gevarendriehoek
28 april 2021

Arbeidsrisico’s verminderen

Lees meer
PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen
01 augustus 2022

PSA aanpakken en voorkomen in vijf stappen

Lees meer