Jaarlijks sterven er naar schatting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bijna 3.000 mensen door gevaarlijke stoffen. Volgens het ministerie loopt één op de zes werknemers het risico om ziek te worden door gevaarlijke stoffen op het werk. Dat betekent dat ruim een miljoen werknemers in Nederland te maken heeft met gevaarlijke stoffen. Veel werkgevers realiseren zich niet dat er binnen hun bedrijf wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen.
De risico’s van gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen kunnen verschillende gezondheidseffecten veroorzaken. Dit is afhankelijk van de schadelijkheid van de stof, de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld en de duur van de blootstelling (kort- of langdurige blootstelling).
- Gezondheidseffecten op de lange termijn zijn bijvoorbeeld: luchtwegaandoeningen (zoals astma), schade aan inwendige organen (bijvoorbeeld hersenen en zenuwstelsel) en beroepskanker.
- Gezondheidsschade die acuut of op korte termijn optreedt: vergiftiging, allergieën, huidaandoeningen (eczeem, verbranding) of voortplantingsproblemen.
De blootstelling aan gevaarlijke stoffen vindt op verschillende manieren plaats. Stoffen kunnen worden ingeademd (damp, gas, kleine stofdeeltjes), via de huid worden opgenomen (contact, spatten) of het lichaam binnendringen via de mond (eten, roken). Zwaar lichamelijk werk of hitte kan de opname van giftige stoffen versnellen, waardoor de risico’s van gevaarlijke stoffen verder toenemen.
Dit is een maatschappelijk probleem met veel persoonlijk leed. De gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen zijn ernstig. Alleen mérk je die gevolgen pas op de langere termijn; in veel gevallen pas als je met pensioen bent. Gelukkig kun je er iets tegen doen.
Voormalig staatssecretaris Van Ark
Hoe weet u of u met gevaarlijke stoffen werkt?
Frank Peters, arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige bij ArboNed: “Lang niet alle gevaarlijke stoffen zitten in een potje met daarop de herkenbare gevarensymbolen. Bij gevaarlijke stoffen gaat het niet alleen om vervaardigde chemicaliën, maar ook om stoffen die ontstaan door processen, zoals houtstof, kwartsstof, lasrook en dieseluitlaatgassen. Of in de natuur voorkomende stoffen zoals ruwe olie en bloemmeel. In een op de drie bedrijven wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, maar veel organisaties realiseren zich niet dat ze te maken hebben met gevaarlijke stoffen.”
Het maakt het thema gevaarlijke stoffen complex. Het is belangrijk om voor elke werkplek binnen het bedrijf goed na te gaan welke mogelijke gevaarlijke stoffen er aanwezig zijn, wat de gevaren ervan zijn en of medewerkers eraan worden blootgesteld. Een goede manier om dit in kaart te brengen is via een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Elk bedrijf is volgens de Arbowet verplicht een actuele RI&E te hebben. De RI&E vormt de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving waarbij het onderwerp ‘gevaarlijke stoffen’ in een verdiepende RI&E aan bod hoort te komen.
Download gratis de praktische gids voor een veilige werkomgeving
Uw werknemers moeten hun werk veilig en gezond kunnen doen. Dat spreekt voor zich. Een goede inschatting en aanpak van de arbeidsrisico’s horen daarbij. Door de arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf in kaart te brengen, kunt u ze aanpakken. U voorkomt of verlaagt verzuim binnen uw organisatie. Hiervoor gebruikt u de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
In deze gids:
- Veilig en gezond (thuis)werken in tijden van corona
- De belangrijkste arbeidsrisico’s
- Mkb’ers aan het woord
- Handig stappenplan om zelf uw RI&E te maken
Veelgestelde vragen over gevaarlijke stoffen
Hoe en wat moet ik beoordelen? Hoe informeer ik medewerkers? Hoe bepaal ik de grenswaarde van een stof? Antwoorden op deze en meer veelgestelde vragen vindt u hier.
Hulp nodig?
Informatie over gevaarlijke stoffen van het ministerie SZW vindt u op arboportaal.nl. Ook ArboNed kan u helpen met een veilige werkwijze rondom gevaarlijke stoffen. Onze arbeidshygiënisten zijn deskundigen op het gebied van bekende en onbekende risico's en adviseren werkgevers over de beste werkwijze. Het advies varieert van opslag, registratie en milieu tot het dragen van beschermingsmiddelen en het voorlichten van werknemers. Vraag het uw vaste contactpersoon of neem contact met ons op.
Gevaarlijke stoffen: zo gaat u er goed mee om
De kans bestaat dat ook uw werknemers met gevaarlijke stoffen werken. Hoe gaat u om met gevaarlijke stoffen? Lees hier het artikel van Frank Peters, arbeidshygiënist en hoger veiligheidskundige bij ArboNed.