Werkvloer in zomermodus: verzuim in juni stabiel

Utrecht, 23 juli 2025 – In juni 2025 is het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland onveranderd gebleven; 4,5%. Dit is gelijk aan de maand mei. Wel nam het aantal ziekmeldingen licht toe: van 41 naar 46 meldingen per 1.000 medewerkers. Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van HumanTotalCare en gezamenlijk werkzaam voor meer dan 1 miljoen medewerkers. Door de inzet van tijdelijke krachten om de lagere bezetting op de werkvloer tijdens de zomermaanden op te vangen, is extra alertheid op werkdruk en veiligheid belangrijk. Tegelijkertijd biedt deze periode ook ruimte om stil te staan bij de energiebalans van medewerkers.

Verzuimcijfers juni 2025

Verschuiving in seizoenspatroon

“Er lijkt een trend te ontstaan waarbij steeds meer Nederlanders ervoor kiezen om in april en mei op vakantie te gaan. Onze verwachting is dat de traditionele daling in verzuimcijfers, die we normaal gesproken in juli en augustus zien, steeds vaker deels naar mei zal verschuiven”, vertelt Redmer van Wijngaarden, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. “Dat zou kunnen verklaren waarom het aantal ziekmeldingen in mei lager ligt dan in juni, net zoals vorig jaar.”

De verwachte daling in verzuim in de maanden juli en augustus verschilt overigens per sector. Niet geheel verrassend springt het onderwijs er normaal gesproken uit vanwege de schoolvakantie. Daarnaast kiezen veel bedrijven in de bouw en industrie voor een collectieve sluiting, wat het verzuim in die maanden drukt.

Veilig werken met tijdelijke krachten

De zomer is voor veel medewerkers een periode van herstel, maar betekent ook een verhoogde inzet van tijdelijke krachten zoals vakantiekrachten, uitzendkrachten en zzp’ers. “In menig organisatie is deze groep onmisbaar om continuïteit te waarborgen, maar dit vraagt ook om extra aandacht”, aldus van Wijngaarden. “Ze zijn vaak minder bekend met de werkvloer, protocollen en risico’s. Een goede introductie, duidelijke afspraken en passende begeleiding zijn essentieel. Tijdelijke krachten zijn immers volwaardige collega’s en verdienen dezelfde aandacht voor veiligheid en welzijn als vaste medewerkers.”

Voorkom verzuim door tijdige signalering

Hoewel het verzuimpercentage stabiel is gebleven, is het belangrijk om alert te blijven op signalen van overbelasting of stress. “Juist in rustigere periodes is het goed om met medewerkers in gesprek te blijven en samen te reflecteren op werkdruk, energieniveau en balans”, aldus van Wijngaarden. “Dit draagt bij aan een gezonde werkcultuur waarin structureel aandacht is voor het welzijn van medewerkers. Door eerder maatregelen te nemen waar nodig, voorkom je bovendien dat klachten zich opstapelen en na de zomer alsnog leiden tot langdurig verzuim.”

Gevonden wat u zocht?