Stel je werkplek goed in met deze 5 tips

  • 03 januari 2023 aangemaakt

Vandaag, 25 januari, is het De Dag van de werkplek. Tijdens deze dag wordt stilgestaan welke toegevoegde waarde een goede werkplek kan hebben. Ook wordt er stil gestaan bij een gezonde werkplek op kantoor. Want inmiddels weten we dat de hele dag zitten niet goed voor het lichaam is. 

Dag van de Werkplek

Een fijne werkplek is voor iedereen anders, maar moet wel altijd op de juiste manier ingesteld zijn. Zo voorkomt u klachten en verzuim en draagt u bij aan de duurzame inzetbaarheid van uw werknemers. Met deze vijf tips kunt u de werkplek voor beeldschermwerk optimaal instellen.

1. Stoel

Bij een goede bureaustoel moeten minimaal de zittinghoogte, de rugleuninghelling en de hoogte van de armleuning instelbaar zijn. Belangrijk is dat de voeten plat op de grond kunnen en het bovenbeen horizontaal. Ook moet de zitting de bovenbenen goed ondersteunen en tussen de zitting en de knieholte moet een handbreedte vrij zijn.

2. Bureau

En bureau dat in hoogte verstelbaar is verdient de voorkeur, anders gebruik maken van een in hoogte verstelbare voetensteun om een optimale zithouding te garanderen. Belangrijk is dat die voetensteun zo in te stellen is dat stand van de benen hetzelfde is als bij een optimale instelling van de stoel met de voeten op de grond.

3. Beeldscherm

Het beeldscherm moet recht voor de gebruiker staan en de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte.

4. Muis

Houd de muis dichtbij het toetsenbord en bedien het vanuit je elleboog/onderarm.

5. Algemeen

Zorg voor voldoende afwisseling en ontspan af en toe. Werk ook bewust met ontspannen schouders (ook onder tijdsdruk).

Risico's op kantoor

Een niet goed ingestelde werkplek op kantoor is één van de arbeidsrisico's op kantoor maar er zijn er meer. We zetten hier drie arbeidsrisico's op een rij

Beeldschermwerk

Op kantoor wordt altijd gewerkt met beeldschermen. Niet alleen computers maar ook tablets, displays en smartphones. Wij kijken per dag, op het werk én thuis, bijna net zoveel naar beeldschermen als dat we slapen. Handig al die schermen maar ook een belangrijke bron van klachten als hoofdpijn en last aan armen en nek. Klachten die uiteindelijk kunnen leiden tot (langdurig) verzuim. Een ergocoach kan u helpen met het instellen van de beeldschermwerkplek. Met de training Ergocoach beeldschermwerkplek leiden wij een werknemer op tot ergocoach voor de beeldschermwerkplekken in uw organisatie.

Boek de training

Werkplekonderzoek

Wilt u uw werknemers echt goed achter het bureau zetten? Of bent u benieuwd waar een goede werkplek in een productieomgeving aan moet voldoen? ArboNed helpt u hierbij met een integraal werkplekonderzoek. Op basis van het integrale werkplekonderzoek ontvangt u een gericht advies voor het optimaliseren van de werksituatie. Daarmee kunt u de klachten en het verzuim bij uw werknemers terugdringen én levert u direct een positieve bijdrage aan de productiviteit en tevredenheid van uw werknemers.

Direct een werkplek onderzoek afsluiten