40 dodelijke arbeidsongevallen in eerste halfjaar 2025
In de eerste zes maanden van 2025 zijn in Nederland veertig mensen omgekomen tijdens hun werk. Dat laat de Arbeidsinspectie weten in reactie op vragen van de NOS. Het is zorgwekkend dat dit aantal nu al bijna gelijk is aan het totaal over heel 2024, toen er 52 dodelijke arbeidsongevallen werden geregistreerd. Hoe kunt u als werkgever risico’s tijdig signaleren en beheersen?

Wat zijn mogelijke oorzaken van deze ongevallen?
De exacte oorzaken van deze stijging zijn moeilijk vast te stellen. De Nederlandse Arbeidsinspectie wijst op verhoogde risico’s rond vakantieperiodes, waarin werkzaamheden vaak gehaast worden afgerond. Daarnaast wijzen organisaties zoals de Stichting Arbeidsongevallen en vakbond FNV op de mogelijke rol van personeelstekorten. Door hoge werkdruk en tijdsdruk kunnen medewerkers sneller fouten maken, wat de kans op ongelukken vergroot.
Melden van ongevallen: belangrijk én verplicht
Als werkgever bent u verplicht om ernstige en dodelijke arbeidsongevallen te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Toch blijkt uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie dat naar schatting 50 tot 70 procent van de ongevallen niet wordt gemeld. Dit maakt het lastig om van incidenten te leren en passende maatregelen te nemen. Van de gemelde ongevallen leidt 84% tot actie, waarbij bedrijven de noodzakelijke maatregelen nemen. Bij vervolginspecties neemt 39% van de bedrijven aanvullende veiligheidsmaatregelen. Het melden van arbeidsongevallen en het nemen van preventieve maatregelen zijn belangrijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Heeft u de arbeidsrisico's in kaart?
Wanneer u weet welke risico’s uw medewerkers lopen in uw bedrijf, kunt u deze aanpakken en de kans op ongelukken en gezondheidsklachten sterk verkleinen. Met de wettelijk verplichte Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) inventariseert u of het werk gevaarlijk of ongezond kan zijn voor uw medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin medewerkers zware spullen tillen of werken met gevaarlijke stoffen. Op basis van de RI&E stelt u een Plan van aanpak op, waarin u per risico aangeeft welke maatregelen worden genomen, wie verantwoordelijk is en binnen welk tijdsbestek.
Door deze regelmatig te actualiseren, blijft u inspelen op veranderingen binnen uw bedrijf. Zo bevordert u de productiviteit en prestaties van uw medewerkers, houdt u het verzuim laag én voldoet u aan een wettelijke verplichting.