Op bezoek bij Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

ArboNed is dagelijks bezig met vitaliteit, gezondheid en verzuim verlagen. Wij zijn dan ook extra trots als Het Vitaalste Bedrijf van Nederland een klant is van ons. Wij gingen langs bij Jordex Shipping & Forwarding in Rhoon om te zien hoe zij vitaliteit een hoofdonderwerp binnen de organisatie geven.

Het Vitaalste Bedrijf van Nederland

Een gesprek over vitaliteit en gezondheid op de werkvloer in een bruin sportcafé lijkt raar, maar dat is het niet volgens Office Manager Bianca Klapwijk en communication advisor Michelle Streefkerk. Het is namelijk het eigen café in het pand van Jordex. Bianca legt uit: “Deze ruimte gebruiken we voor informele ontvangsten of bezoeken én voor de ontspanning. Wij zijn werkzaam in de logistieke sector en ons werk staat nooit stil. We vinden het dan ook belangrijk dat onze werknemers hard kunnen werken, maar ook dat ze kunnen ontspannen. Dit is één van de mogelijkheden die wij bieden.”

2.	In de brasserie wordt elke dag een gezonde lunch geserveerd. Op dinsdag kookt vitaliteitscoach Ilham Harchaoui van Perfectly Healthy.

In de brasserie wordt elke dag een gezonde lunch geserveerd. Op dinsdag kookt vitaliteitscoach Ilham Harchaoui van Perfectly Healthy.

Zitbal

En mogelijkheden biedt Jordex genoeg. Ze hebben naast een eigen café, een grote fitnessruimte in huis en een brasserie waar elke dag gezonde lunches worden geserveerd. Op de werkvloer is een clean desk-policy en kunnen werknemers gebruikmaken van bureaus waar je achter kunt zitten of staan. Er zijn hoogwaardige bureaustoelen en er is de mogelijkheid om je stoel even te verruilen voor een fietsstoel of zitbal. Er liggen hoelahoeps en springtouwen en de meeste werknemers dragen een stappenteller. Vooral die afwisseling is voor Bianca belangrijk: “Wij hebben een zittend beroep en de mail is het belangrijkste communicatiekanaal met onze klanten uit de hele wereld. Toen wij in 2012 de fitnessruimte inrichtten, was de leus ‘zitten is het nieuwe roken’ nog niet zo bekend. Maar sporten is altijd een onderdeel geweest van onze organisatie en wij vinden het erg belangrijk om in beweging te komen en blijven.”

Op de werkvloer staan zitballen en achter de vergadertafels kunnen medewerkers gebruik maken fietsstoelen. Zo stimuleert Jordex medewerkers om niet de hele dag in dezelfde houding achter het bureau te zitten.

Op de werkvloer staan zitballen en achter de vergadertafels kunnen medewerkers gebruik maken fietsstoelen. Zo stimuleert Jordex medewerkers om niet de hele dag in dezelfde houding achter het bureau te zitten.

Vitaliteitscoach

Sport is dus belangrijk maar vitaliteit is meer dan alleen bewegen. Hoe doet Jordex dat? Bianca legt uit: “Het is een geleidelijk proces geweest. Onze organisatie heeft altijd al iets met sporten gehad, maar dan vooral sportevenementen bezoeken met relaties of sponsor zijn van sportverenigingen in de regio. Eind 2015 heeft ons management team als kerstcadeau de mogelijkheid gekregen om zich fysiek en mentaal te laten testen. Daar maakte iedereen vrijblijvend gebruik van. De resultaten leidden ertoe dat we meer nadachten hoe we nog beter in ons vel kunnen zitten. Het management werd bewuster van de zwakkere punten en nam hier actie op door bijvoorbeeld meer krachttraining te gaan doen en gezonder te eten. Vervolgens boden we een traject aan circa twintig fulltimers die allen een belangrijke rol binnen de organisatie vervulden. Zij werden eerst getest en daarna tien weken lang intensief getraind en begeleid. Aansluitend startten we met het geven van small group trainingen voor werktijd. Na werktijd was de mogelijkheid er al om in groepsverband te trainen. Daarbuiten mag iedere werknemer gebruikmaken van onze royale fitnessruimte.” Maar Jordex ging verder. Naast fysiek sterker worden, keken ze ook naar het mentale uithoudingsvermogen. Want een te hoge werkdruk is een risico in een bedrijf dat nooit stilstaat. “We zijn een traject ‘Goed Bezig’ gestart. Dat is een cursus om de mentale weerbaarheid van de medewerkers te vergroten en de talenten van de individuen te ontdekken. Dat was ook succesvol.” Toen de directeur onder leiding van een vitaliteitscoach de Alpe d'Huez ging fietsen, was de keuze snel gemaakt om deze coach ook te betrekken bij zijn werknemers. Elke dinsdag verzorgt zij een gezonde lunch en legt zij uit waarom ze bepaalde producten gebruikt worden. Elke donderdag is zij aanwezig om vragen te beantwoorden en werknemers te wegen en meten. Zo kan iedereen persoonlijk aan zijn of haar eigen vitaliteit werken.

Jordex heeft in huis een eigen fitnessruimte waar alle medewerkers gratis gebruik van mogen maken. Deze ruimte is elke dag van 7.30 tot 23.00 beschikbaar.

Jordex heeft in huis een eigen fitnessruimte waar alle medewerkers gratis gebruik van mogen maken. Deze ruimte is elke dag van 7.30 tot 23.00 beschikbaar.

Kikkererwten

En juist die laagdrempeligheid is belangrijk volgens Bianca: “Toen onze coach hier bijvoorbeeld voor het eerst kikkererwten serveerde, waren mensen toch een beetje sceptisch. Maar door ze mee te nemen en uitleg te geven en ook de eigen vooruitgang te meten in bijvoorbeeld vetpercentages die afnemen, zie je dat mensen enthousiast worden. Zo heeft ze hier een workshop gegeven over de invloed van suiker in je voeding. Hoe voorkom je nu die vier-uur dip? Dan zie je dat mensen die kennis ook weer meenemen naar huis. Want ook thuis vind je het belangrijk om goed in je vel te zetten.”

Blijven verbeteren

Ook al zijn ze nu Het Vitaalste Bedrijf van Nederland, Jordex staat niet stil. Bianca is zichtbaar trots op alle ontwikkelingen: “Vorig jaar heeft fit20 een vestiging tegenover ons geopend. Wij hebben direct onze vaste medewerkers kunnen aanbieden om tegen een lage eigen bijdrage hieraan mee te doen. Dus elke week gaan ze in gewone kleding twintig minuten trainen. Onder werktijd.” Die combinatie van begeleiding, beweging en voeding heeft volgens haar de doorslag gegeven voor deze prijs. Uiteraard volgt Jordex de wettelijke verplichtingen rondom preventie en verzuim. De Risico-inventarisatie en –evaluatie wordt dit jaar weer getoetst en als een werknemer onverhoopt toch uitvalt, helpt ArboNed bij de Wet verbetering poortwachter. Maar de winst zit hem volgens Bianca vooral in goed werkgeverschap. “We zien dat onze werknemers met plezier naar hun werk gaan. Het is ook fijn om met gezellige en fitte collega’s om je heen hard te kunnen werken. We trekken dan ook weer goede mensen aan. Wij maken geen kosten om onze vacatures te vullen. En ook dat is een mooi pluspunt.”

Office Manager Bianca Klapwijk (links) en vitaliteitscoach Ilham Harchaoui.

Office Manager Bianca Klapwijk (links) en vitaliteitscoach Ilham Harchaoui.

Tips van Het Vitaalste Bedrijf van Nederland:

  1. Maak vitaliteit bespreekbaar op de werkvloer
  2. Laat je werknemers meedenken over jouw vitaliteitsbeleid
  3. Maak je faciliteiten toegankelijk en laagdrempelig
  4. Zorg voor goede voeding op het werk
  5. Stimuleer beweging en buitenlucht bij zieke werknemers (indien dit fysiek mogelijk is)

Gerelateerde nieuwsberichten