Als ondernemer of leidinggevende in de bouw wilt u zorgen dat uw mensen gezond en veilig hun werk kunnen doen. Naast goed werkgeverschap, plukt u daar ook de vruchten van. Gezonde en vitale werknemers verzuimen doorgaans immers minder en zijn vaak productiever. Een hulpmiddel voor medewerkers in de bouw om de risico’s voor de gezondheid en de veiligheid zoveel mogelijk te beperken, is het wettelijk verplichte Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO). Zo draagt u eraan bij dat uw medewerkers gezond en vitaal aan het werk blijven, nu én in de toekomst.
Wat is het PAGO?
"Het PAGO is een onafhankelijk medisch onderzoek op maat en geen keuring", benadruk Frank Gesink, manager Keuringen bij ArboNed. "Een medewerker kan dus niet worden afgekeurd. Het PAGO geeft medewerkers inzicht in de gezondheidsrisico’s- en klachten vanuit hun functie, inclusief het risico op hart- en vaatziekten. Zo kunnen zowel de werknemer als de werkgever vroegtijdig preventieve maatregelen nemen om ziekte en uitval zoveel mogelijk te voorkomen en de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te waarborgen." Sinds 2019 werkt ArboNed voor de uitvoer van het PAGO intensief samen met Volandis, het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw & infra.
Hoe werkt het PAGO?
Omdat de inhoud van het PAGO moet passen bij de situatie op de werkvloer, wordt het PAGO gebaseerd op de RI&E. Ter voorbereiding op het PAGO ontvangt de medewerker een vragenlijst. Gesink: "Die vragen hebben betrekking op diverse onderwerpen, waaronder leefstijl, fysieke en mentale gezondheid, de werkomgeving en arbeidsomstandigheden. Het onderzoek zelf duurt ongeveer een uur. Hierin onderzoekt een doktersassistent de ogen, het gehoor, de longen, de bloeddruk, lengte en gewicht. Samen geeft dit de (bouw)arts een duidelijk beeld van de gezondheidssituatie en de risicofactoren voor de medewerker vanuit het werk. Vervolgens bespreekt de (bouw)arts de resultaten en werkgebonden gezondheidsrisico’s. Daarnaast geeft hij advies over hoe mogelijke risico’s als gevolg van het lichamelijk zware werk in de bouw voorkomen kunnen worden."
Hierna volgt vaak een Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Werknemers hebben volgens de cao bouw en infra recht op een DIA. Voor werknemers ouder dan 40 jaar wordt het PAGO eens per vier jaar uitgebreid met een adviesgesprek door een DIA-adviseur van Volandis. Tijdens dit gesprek bespreekt de adviseur met uw werknemers hoe zij met plezier kunnen blijven werken en hoe ze zo duurzaam mogelijk binnen de sector actief kunnen blijven. Deze combinatie van het PAGO en het adviesgesprek wordt de DIA genoemd.
Vertrouwelijk
Na het PAGO ontvangt de medewerker de resultaten met het advies en indien nodig een verwijzing voor verdere begeleiding door een professional. Deze resultaten van het onderzoek zijn vertrouwelijk en alleen voor de medewerker. Als er minimaal 15 medewerkers deelnemen aan het PAGO kunt u als werkgever een rapportage ontvangen. Dat geeft u inzicht in de algemene gezondheidssituatie van uw medewerkers en uw weet met welke risicofactoren u in uw bedrijf aan de slag kunt.
“Aandacht voor gezondheid en veiligheid: geen luxe maar noodzaak.”
Waarom een PAGO?
Medewerkers moeten steeds langer doorwerken. Het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers is daarom van essentieel belang. Dat geldt zeker ook voor de bouwsector. Uit de door ArboNed uitgevoerde PAGO’s in 2022 blijkt dat het werkvermogen (de mate waarin iemand zowel mentaal als fysiek in staat is zijn werk adequaat uit te voeren) van medewerkers in de bouw slechter is dan dat van de gemiddelde Nederlandse medewerker. Zo heeft 15% van de medewerkers in de bouwsector een matig tot slecht werkvermogen, terwijl dit percentage bij de gemiddelde Nederlandse medewerkers op 10% ligt. Het werkvermogen meet en verschaft daarmee inzicht in de huidige en toekomstige inzetbaarheid. Daarnaast toont de arbeidsongeschiktheidsindicator aan dat 61% van de medewerkers in de bouwsector een gemiddeld tot hoog risico loopt om ongeschikt te worden voor zijn of haar functie. Dit percentage is gestegen van 54% in 2021 naar 61% in 2022. Het PAGO is een belangrijk instrument om deze situatie te verbeteren.
Geen resultaat zonder opvolging
"Een PAGO laten uitvoeren onder uw medewerkers is stap één", licht Gesink toe. "De daaropvolgende stap is om lessen uit het onderzoek te trekken en ermee aan de slag te gaan. Het onderzoek en het daaropvolgende adviesgesprek geven medewerkers niet alleen inzicht in hun gezondheid, maar zorgen ook voor een persoonlijk actieplan waarmee zij concreet aan de slag kunnen. Daarmee is veel voordeel te behalen. Het PAGO geeft richting aan deze opvolging en aan mogelijke vervolginterventies. Denk op individueel niveau bijvoorbeeld aan preventieve gesprekken met een (bedrijfs)arts, werkplekonderzoek of deelname aan een leefstijltraject."
Passende ondersteuning
De statistieken op het gebied van fysieke, psychosociale en gezondheidsaspecten laten zien dat er ruimte is voor verbetering voor medewerkers in de bouwsector. Maar hoe kun je als werkgever hiermee aan de slag? Gesink: "Dat is vaak maatwerk. Elke organisatie heeft immers unieke behoeften en uitdagingen, zeker binnen de bouwsector waarin gezondheidskwesties heel divers kunnen zijn. Daarom werken we samen met werkgevers om oplossingen te bieden die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van hun medewerkers en organisatie."
ArboNed biedt op verschillende manieren ondersteuning aan medewerkers en organisaties. Dit doen we door middel van individuele interventies, interventies op organisatieniveau en het verstrekken van advies gebaseerd op het PAGO. Samen werken we aan het creëren van een gezondere en veiligere werkomgeving voor medewerkers in de bouwsector.
Lees hier hoe ArboNed u hiermee kan helpen.