Arbeid en rouw

Het is vrijwel zeker dat iedere werknemer te maken krijgt met het verlies van een dierbare tijdens zijn loopbaan, want we worden ouder en werken langer door. Een werknemer die rouwt, kan minder inzetbaar zijn. Hiervoor is er rouwbegeleiding volgens de methodiek Arbeid en Rouw van ArboNed. Onze rouwbegeleiding draagt bij aan het verminderen van spanning, depressie of negatieve emoties op het werk en werkt juist aan een toename van de productiviteit en positieve emoties op het werk.

Offerte aanvragen

Werken helpt bij verwerken verlies

Werken helpt bij het rouwproces, blijkt uit onderzoek van ArboNed. Een rouwende werknemer ervaart bijvoorbeeld steun van collega’s en leidinggevenden. Of ze vinden de structuur en afleiding van het werk prettig. Bij rouw is werk dus essentieel voor uw werknemer en ook voor u als werkgever. Daarom maakt het onderdeel uit van onze aanpak.

De rol van de werkgever

Rouw komt veelal voort vanuit de privésituatie. U bent als werkgever natuurlijk niet verantwoordelijk voor het privéleven van uw werknemers, maar u heeft wel de kans om er voor hen te zijn. Vanuit sociaal werkgeverschap, maar ook vanuit het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van uitval. De bedrijfsmaatschappelijk werker van ArboNed helpt u hierbij.

Begeleiding bij rouw

De rouwbegeleiding, gebaseerd op de methodiek Arbeid en Rouw, is in handen van bedrijfsmaatschappelijk werkers. Zij werken dagelijks aan het probleemoplossend vermogen van werknemers en het denken in mogelijkheden. De bedrijfsmaatschappelijk werker ondersteunt uw werknemer bij het verwerkingsproces. Ook kan hij leidinggevenden en collega’s helpen om te gaan met de rouwende werknemer. De gemiddelde verzuimduur bij rouw is 170 dagen. Onderzoek van ArboNed wijst uit dat onze manier van werken een verzuimreductie oplevert van gemiddeld 28%, oftewel: 47 dagen. Met de juiste aandacht is uw werknemer sneller terug op de werkplek, of valt hij zelfs helemaal niet uit.

Zo pakken we het aan

Het traject bestaat uit een intake en zes consulten, waarvan één consult bestaat uit een gezamenlijk gesprek tussen leidinggevende, werknemer en een bedrijfsmaatschappelijk werker. In dit driegesprek wordt psycho-educatie gegeven over de effecten van rouw en wordt er gekeken welke mogelijkheden er zijn voor (gedeeltelijke) werkhervatting of hoe verzuim kan worden voorkomen. Vanzelfsprekend wordt de leidinggevende geïnformeerd over de voortgang.

De voordelen op een rij

  • Wetenschappelijk bewezen effectieve interventie.
  • 28% reductie op de verzuimduur.
  • Praktische en persoonlijke aanpak, gericht op werk als krachtbron en verantwoorde terugkeer naar werk.
  • Deskundig advies over de effecten van rouw en praktische handvatten voor beleid en organisatie.
  • Bespreekbaar maken en houden van rouw op de werkvloer.

Vraag direct een offerte aan Neem contact op voor meer informatie

mappen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen