Voltech bv: "Het begint met gezond verstand"

  • 26 september 2019 aangemaakt

Voltech Installatietechniek is een zelfstandig werkend elektrotechnisch installateur. Het is een jong bedrijf en druk bezig met de VCA-certificering. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en voor Voltech belangrijk. Wij spreken Kees Becker, mede-eigenaar van Voltech over arbeidsomstandigheden, preventie en verzuim.

Kees Becker over verzuim verlagen

“Het begint altijd met een dosis gezond verstand en bewustzijn.” zegt Kees. Bij Voltech werken 12 elektromonteurs (buiten) en 4 mensen op kantoor (binnen). “90% van de elektromonteurs krijgen veilig werken mee in de opleiding en zijn zich bewust van de risico’s van het werken in deze branche. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat ze ook veilig kunnen werken. Dus zorgen wij voor goed gereedschap dat regelmatig gekeurd wordt. Ook stofvrij werken en veilig op hoogte werken faciliteren wij met eigen gereedschappen en steigermateriaal.” Om deze onderwerpen onder de aandacht te houden, wordt het regelmatig besproken tijdens werkoverleg. “Dan bespreken we de stand van zaken wat betreft welke opdrachten er lopen en waar we mee bezig zijn. En dan stippen we veilig werken of instructies met nieuw gereedschap aan.”

Open sfeer

Maar Voltech gaat verder dan alleen veilig werken. Zo hebben ze vanuit de brancheorganisatie Techniek Nederland meegedaan aan een traject duurzame inzetbaarheid en personeel. Dat heeft heel veel positiviteit gebracht onder de medewerkers. Duurzame inzetbaarheid, arbeidsmoraal en werksfeer. Grote woorden maar omgezet in kleine daden volgens Kees: “Hoe meer je als persoon, dus ook als directielid bij jezelf blijft,  hoe makkelijker je het overdraagt naar je personeel en daarmee ook draagvlak creëert.  Dat is op elk gebied, niet alleen op veiligheid maar ook op je arbeidsmoraal en hoe ga je om met klanten. Dat heeft gezorgd voor veel meer sfeer in het bedrijf, de jongens gaan echt voor elkaar.” Zo heeft Voltech de afgelopen tijd een slag gemaakt in zoals Kees het noemt ‘arbeidsvreugde’. “En dat heeft ook gewerkt in het verlagen van stress en het terugdringen van ziekteverzuim.” Zo was het personeelsfeest afgelopen jaar voor eerst niet het traditionele paintballen of karten maar een culinaire avond in een kookstudio met partners. “Het klinkt misschien een beetje zweverig maar dit soort kleine dingen zorgen volgens ons voor het grote plaatje: Voltech is een leuk en gezellig bedrijf om voor te werken met een open cultuur.”

Arbeidsmoraal om verzuim te verlagen
Het bedrijfsuitje in een kookstudio is voor Voltech belangrijk voor onder andere de organisatiecultuur. 

Samenwerken

Voltech is klant van ArboNed. Uiteraard is het hebben van een basiscontract met een arbodienstverlener een wettelijke verplichting maar Voltech ziet het breder. Kees: “Ik zie een arbodienst als een deur die altijd open staat om in gesprek te gaan. Niet alleen voor ons als werkgever maar ook voor de werknemers, zo benoemen we het ook altijd. Het is ook fijn dat we met een vast contactpersoon werken. Die weet van de hoed en de rand en dan hoef je niet constant je verhaal opnieuw te doen.”