Discriminatie op het werk

Vandaag is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Ondanks de groeiende aandacht voor diversiteit en inclusie op de werkvloer, krijgen medewerkers nog regelmatig te maken met discriminatie op het werk. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2022 maar liefst 10,3 procent van ruim 800 duizend medewerkers in de leeftijdscategorie 15 tot 75 jaar, zich in de afgelopen twaalf maanden gediscrimineerd heeft gevoeld op het werk.

Discriminatie op het werk

Sinds 2007 verplicht de Arbowet werkgevers te zorgen voor een veilige werkomgeving en beleid te voeren tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA) waar pesten, discriminatie, agressie en (seksuele) intimidatie onder vallen.

Gevolgen van discriminatie op het werk

De gevolgen van discriminatie zijn vergelijkbaar met die van pesten en seksuele intimidatie. Het vermindert niet alleen de productiviteit, maar beschadigt ook de persoonlijke waardigheid en mentale gezondheid van medewerkers. Het kan leiden tot slaapproblemen, ziekteverzuim en uiteindelijk zelfs tot arbeidsongeschiktheid.

Beleid tegen discriminatie

Vanuit de huidige Arbowet bent u als werkgever dus verplicht om aandacht te besteden aan PSA. De aanpak op ongewenste situaties legt u vast in een wettelijk verplicht PSA-beleid. In dit beleid legt u het protocol vast op het gebied van pesten, discriminatie en andere thema’s als seksuele intimidatie en agressie en geweld. Door het protocol is voor iedereen duidelijk wat binnen uw organisatie wel en niet mag en kan. U benoemt verder een interne of externe vertrouwenspersoon en u stelt een klachtencommissie aan.

Hoe maakt u een beleid psychosociale arbeidsbelasting?

Om het PSA-beleid vorm te kunnen geven, brengt u eerst de oorzaken van arbeidsbelasting in kaart. In dit protocol legt u het beleid vast op het gebied van discriminatie, pesten en andere thema’s als seksuele intimidatie en agressie en geweld. De bedrijfsmaatschappelijk werker van ArboNed kan u ondersteunen en adviseren bij het opstellen van een protocol voor ongewenste omgangsvormen of bij het opleiden van een vertrouwenspersoon.

Heeft u al een beleid op dit gebied? Check dan vrijblijvend via onze PSA-checklist of dit beleid ook voldoet aan de wettelijke voorwaarden.

Checklist PSA-beleid

Ga in 5 stappen aan de slag met uw beleid psychosociale arbeidsbelasting en werk aan het voorkomen van ongewenst gedrag en een te hoge werkdruk binnen uw bedrijf. 

Download gratis checklist

Gerelateerde nieuwsberichten