De bedrijfsmaatschappelijk werker kan verzuim helpen voorkomen, of de re-integratie van uw werknemer verantwoord vooruithelpen. Hierbij concentreert de bedrijfsmaatschappelijk werker zich op problemen in de sociale omgeving van uw werknemer. Denk aan wonen, werken, religie, en persoonlijke omstandigheden (zoals financiële problemen, scheiding of rouw). Hij benadert deze problematiek altijd vanuit de gevolgen voor het werk.
Zo helpt de bedrijfsmaatschappelijk werker
De meeste problemen waar mensen tegenaan lopen, kunnen ze prima zelf oplossen. Maar soms lukt dat niet, of is er behoefte aan professionele ondersteuning en begeleiding. Bijvoorbeeld als de problemen in de privésfeer bestaan naast een baan met hoge werkdruk. In dat geval kunnen werknemers terecht bij de bedrijfsmaatschappelijk werker.
Bedrijfsmaatschappelijk werkers kunnen ook de werkgever bijstaan. Bijvoorbeeld met advies over het beleid psychosociale arbeidsbelasting, of het opleiden van een vertrouwenspersoon. Als u een verzuimklant bij ons bent, kunt u gebruikmaken van deze exclusieve dienstverlening.
"Als je met elkaar afspreekt: ‘zo gaan we met elkaar om en dit tolereren we niet’, dan geef je een duidelijk signaal af. Het is dan ook makkelijker om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag."
Marcel Oldenhuizing, bedrijfsmaatschappelijk werker
Coaching werknemer
Zit uw werknemer niet helemaal goed in zijn vel en zou hij beter kunnen presteren? Ervaart hij bijvoorbeeld een te hoge werkdruk en/of heeft hij te maken met privéproblemen zoals het overlijden van een dierbare, een scheiding, zorgen over de persoonlijke of financiële situatie, of mantelzorg? Dan loopt hij het risico dat het lijntje breekt en hij (langdurig) uitvalt door psychische klachten. De bedrijfsmaatschappelijk werker coacht uw werknemer en helpt hem op weg met een persoonlijk actieplan. Zo kunt u (langdurig) verzuim voorkomen of verkorten.
Hulp bij arbeidsconflicten
De bedrijfsmaatschappelijk werker kan escalatie van arbeidsconflicten voorkomen en arbeidsverhoudingen helpen herstellen. Als onafhankelijke derde zoekt de bedrijfsmaatschappelijk werker met leidinggevende en werknemer naar een oplossing waar beide partijen tevreden mee zijn. De conflictsituatie staat centraal, niet de arbeidsongeschiktheidsvraag. Daarvoor is er de bedrijfsarts. Is het conflict al te ver opgelopen, dan kan de bedrijfsmaatschappelijk werker mediation adviseren.