Europese werkgevers: langdurig zitten is groot gezondheidsrisico

Zo’n twee derde van de Europese bedrijven ziet zitten als risico voor de gezondheid van de medewerkers. Dat blijkt uit de Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico’s. Ruim 45.000 bedrijven in 33 Europese landen deden hier aan mee. Dinsdag 28 januari is het Zitloze werkdag. Doe mee en #staoptegenzitten!

#staoptegenzitten

Sta op en beweeg

Op Zitloze werkdag vragen we u om uw werknemers te stimuleren minimaal 25% van de werkdag níet te zitten. Doe ook mee met de landelijke warming-up door twee topsporters. Dus: sta op en beweeg en deel de inspanningen via de hashtag #staoptegenzitten.

Waarom dit zo belangrijk is? Omdat we veel te veel zitten, gemiddeld 7.5 uur per dag. En dat is niet goed voor de gezondheid. Elk uur even bewegen, heeft een positieve invloed op de bloeddruk, suiker- en vetstofwisseling. Het is nog effectiever dan de hele dag zitten om vervolgens ’s avonds een uur fanatiek te sporten. Bij fysieke klachten is het zelfs beter om elk half uur even te bewegen.

Sitness

Zitloze werkdag is een initiatief van het project Sitness, opgestart door stichting BEN (Basketball Experience NL) en SKO (projectinrichtingen). Via Sitness kunnen bedrijven hun werknemers bewuster maken van hun zitgedrag en zo werken aan een vitale werkomgeving.

Drie ambassadeursbedrijven ondersteunen het project de komende twee jaar. Zij hebben ieder hun specialiteiten op het gebied van vitaliteit en vormen gezamenlijk de denktank en krachtbron achter het project. ArboNed tekende als eerste ambassadeur.

Gerelateerde nieuwsberichten