Hoe motiveert en behoudt u uw medewerkers?

Per 1 augustus biedt Focus Nederland, net als ArboNed onderdeel van HumanTotalCare, Motivatieboost aan. Deze digitale leeromgeving biedt uw medewerkers inzicht in hun wensen ten aanzien van hun werk en geeft tips over hoe hier met u als werkgever het gesprek over aan te gaan. Door dit gesprek te voeren is de kans groter dat uw medewerkers gemotiveerd aan de slag blijven.

Loopbaanportaal

Het is zomervakantie. Voor veel mensen dé periode om te reflecteren op hun baan: vind ik nog voldoende uitdaging, sluit mijn huidige functie goed aan bij mijn talenten en ambities? Kortom; vind ik mijn werk nog leuk? Onderzoek van recruitmentbureau Robert Half toont aan dat deze heroriëntatie vaak leidt tot een zoektocht naar een nieuwe baan.

Stille trom
In veel gevallen wisselen medewerkers daadwerkelijk van baan. “Vaak vertrekken ze met stille trom,” zegt Gé Oerlemans, adviseur Duurzame Inzetbaarheid & Mobiliteit bij Focus Nederland. “Medewerkers gaan maar zelden het gesprek met hun werkgever aan over de ontevredenheid in hun werk. Vaak zijn ze bang voor de gevolgen. Zal mijn werkgever een gesprek hierover zien als een signaal om het bedrijf te verlaten? En wat zijn dan de gevolgen?” 

Laag verzuim, hogere productiviteit
“Dat is jammer,” vervolgt Oerlemans. “Want het mes snijdt aan twee kanten. Een gesprek over hun loopbaan geeft medewerkers toekomstperspectief en zorgt voor meer plezier en betrokkenheid bij het werk. Dat ziet een werkgever weer terug in laag verzuim en verhoogde productiviteit. En niet onbelangrijk in deze tijden van personeelstekorten: de medewerker blijft behouden.” 

Gesprek over het werk voeren
Om het gesprek te voeren hebben medewerkers eerst inzicht nodig in de zaken op het werk die ze belangrijk vinden. Dat inzicht biedt de Motivatieboost. “Medewerkers reageren op stellingen over hun ideale werkomgeving, werkstijl en ontwikkelpunten,” licht Oerlemans toe. “Vervolgens krijgen ze een rapport met uitkomsten dat ze kunnen gebruiken om het gesprek met hun werkgever aan te gaan. Zo kunnen ze samen kijken naar manieren die voor meer plezier of uitdaging in het werk zorgen.” 

MotivatieboostDoet uw bedrijf mee?
Van 1 augustus tot en met 30 november kunt u gebruik maken van Motivatieboost. Wilt u weten hoe u mee kunt doen en wat de kosten zijn? 

Bekijk Motivatieboost

Klein ‘tikkie’
“Verwacht geen grootscheepse verandertips in het rapport,” vult Oerlemans aan. “Onze ervaring is dat medewerkers een klein ‘tikkie’ nodig hebben om weer goed op hun plek te zitten. Neem bijvoorbeeld de schilder die net wat ambitieuzer is. Door hem het projectplan- of de planning voor de volgende klus te laten uitvoeren, kan hij zijn baan al veel uitdagender vinden.”

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten