Visie medewerker op re-integratie verplicht in Plan van aanpak

Vanaf 1 juli 2023 bent u als werkgever wettelijk verplicht om de visie van uw medewerker op zijn re-integratieafspraken op te nemen in zowel het Plan van aanpak als de (Eerstejaars)evaluatie. Deze toevoeging moet bijdragen aan het zo goed mogelijk laten verlopen van het re-integratietraject.

visie medewerker re-integratie

Het toevoegen van de visie van uw medewerker geeft meer inzicht hoe uw medewerker tegen de re-integratie aankijkt. Daarnaast bevordert dit het gesprek tussen werkgever en medewerker over het zo goed mogelijk laten verlopen van het re-integratietraject. Ook is het de verwachting dat de toevoeging leidt tot een grotere betrokkenheid van zowel werkgever en medewerker bij het re-integratieproces. De visie van de medewerker is zowel gericht op de korte als lange termijn.

Wat betekent dit voor u als werkgever?

Vanaf 1 juli 2023 verplicht het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid u de visie van de werknemer over de re-integratieafspraken vast te leggen in het Plan van aanpak en in de (Eerstejaars)evaluatie. Heeft u deze documenten al gemaakt? Dan hoeft u de mening niet toe te voegen. Maakt u na 1 juli een wijziging in de afspraken? Dan voegt u de mening van de medewerker wel toe. 

Meerdere periodes van ziekte

Zijn er meerdere periodes waarin uw medewerker ziek was, maar waren en onderbrekingen van minder dan 4 weken? Dan worden de periodes bij elkaar opgeteld. Daardoor kan het zijn dat de eerste ziektedag al voor 1 juli 2023 komt te liggen. Als u het Plan van aanpak of de (Eerste)jaarsevaluatie na 1 juli opstelt, dan neemt u de visie van de medewerker daarin mee.

Over het Plan van aanpak

In het Plan van aanpak maakt u samen met uw zieke medewerker afspraken over het doel van de re-integratie en met welke activiteiten u dit doel het beste kunt bereiken. Zo zorgt u ervoor dat uw medewerker snel en verantwoord weer aan het werk kan. Het formulier voor het Plan van aanpak vult u online in via het UWV. Als klant van ArboNed vindt u een format voor het Plan in het online verzuimportaal Vandaag.

Gerelateerde nieuwsberichten