Werk en rouw

Het is vrijwel zeker dat elke medewerker tijdens zijn loopbaan te maken krijgt met een vorm van verlies, zoals het verlies van gezondheid, werk of dierbare. Een medewerker die rouwt, kan minder inzetbaar zijn. Het moment waarop iemand het werk weer volledig kan oppakken, varieert per persoon. Terwijl sommigen het werk als een goede afleiding ervaren, kan het voor anderen een zware opgave zijn. Ga je hier als werkgever niet goed mee om dan kan rouw leiden tot langdurend verzuim. Daarom bieden wij rouwbegeleiding aan. Onze rouwbegeleiding draagt bij aan het verminderen van spanning, depressie of negatieve emoties op het werk en helpt uw medewerkers duurzaam te herstellen.

De rol van de werkgever

De gemiddelde verzuimduur bij rouw onder medewerkers is in 2023 gestegen naar 219 dagen ten opzichte van 183 dagen in 2019. Hierbij gaat het om langdurend verzuim (langer dan 6 weken). Met de juiste aandacht is uw medewerker sneller terug op de werkplek, of valt hij zelfs helemaal niet uit. Als werkgever of leidinggevende kunt u bijvoorbeeld rekening houden met de verschillende rouwreacties van uw medewerkers en steun bieden:

Rouwreacties
Verschillende rouwreacties

Begeleiding bij rouw

De bedrijfsmaatschappelijk werkers van ArboNed helpen u bij de rouwbegeleiding. Zij ondersteunen uw medewerker bij het verwerkingsproces. Daarnaast kunnen zij leidinggevenden en collega’s helpen in hoe zij kunnen omgaan met een rouwende medewerker. Werk kan een helende factor zijn in het rouwproces en uitval van uw medewerkers beperken, daarom maakt het onderdeel uit van onze aanpak. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw vaste contactpersoon bij ArboNed. 

rouw

Omgaan met rouw op de werkvloer: tips voor werkgevers

Het balanceren tussen rouw en werk is niet eenvoudig voor veel medewerkers. Hoe kunt u als werkgever uw medewerkers het beste ondersteunen bij rouw en langdurig verzuim voorkomen? Lees hier meer.

Zo pakken we het aan

De rouwbegeleiding bestaat uit een intake en een aantal consulten. Zijn er drempels om aan het werk te gaan of is er ruis in de werkrelatie? Dan kan ArboNed een driegesprek tussen medewerker, leidinggevende en bedrijfsmaatschappelijk werker inzetten. Zijn de contacten goed? Dan zet ArboNed geen driegesprek in. Er is wel altijd telefonisch contact met de leidinggevende, waarbij gekeken wordt naar mogelijkheden voor (gedeeltelijke) werkhervatting of het voorkomen van verzuim.

De voordelen op een rij

  • Praktische en persoonlijke aanpak, gericht op werk als krachtbron en verantwoorde terugkeer naar werk
  • Deskundig advies over de effecten van rouw en praktische handvatten voor beleid en organisatie.
  • Bespreekbaar maken en houden van rouw op de werkvloer.

Neem contact op voor meer informatie

mappen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen