Terugblik kennissessie in Den Bosch: ‘Voorkom dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress'

fokko-de-jong

'Voorkom dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress', dat was de boodschap en het centrale thema van de kennissessie van ArboNed Den Bosch op maandag 25 november. De professionals van ArboNed Den Bosch ontvingen hun klanten op de gratis bijeenkomst in de regio, waar tevens ruimte was om te netwerken met ondernemers en HR-professionals werkzaam in het mkb.

Praktische tips en voorbeelden

Arbeids- en organisatiedeskundige Fokko de Jong ging hier samen met vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen Sonja Reintjes in op het voorkomen van verzuim door werkstress en de rol van een gezonde leefstijl. Aan de hand van praktische voorbeelden kregen de gasten meer inzicht in de verschillende aspecten rond het thema en vooral ook praktische tips over het voorkomen van verzuim door stressgerelateerde klachten.

25% van het langdurend verzuim veroorzaakt door stress

Ook uit onze recente verzuimcijfers blijkt dat verzuim door stress een maatschappelijk probleem is. Van het langdurend verzuim (>42 dagen) wordt 35% veroorzaakt door psychische klachten. 25% van het langdurend verzuim is stressgerelateerd. Een werkgever is een werknemer met psychische klachten gemiddeld 226 dagen kwijt. Valt iemand uit met een burn-out, dan kan dit oplopen tot maar liefst 294 dagen. Als je weet dat een verzuimdag gemiddeld € 250 kost, dan is het helder dat niets doen geen optie is. Het is om verschillende redenen belangrijk om verzuim door (werk)stress te voorkomen en gericht en tijdig aan te pakken. Mensen die goed in hun vel zitten, hebben daar niet alleen privé, maar ook op het werk voordeel van. Ze zijn minder snel gestrest, hebben meer energie, zijn productiever en minder vaak ziek. 

jos-kesseleer
Regiomanager Jos Kesseleer heet klanten welkom bij de kennissessie

Blijf in gesprek en zorg voor voldoende energiebronnen

Het aanboren van energiebronnen is een essentieel onderdeel om te voorkomen dat gezonde werkdruk omslaat in ongezonde werkstress. Aan de orde kwam dat het goed is om niet alleen de vraag te stellen of mensen tevreden zijn,  maar het accent te leggen op wat er volgens hen gedaan moet worden om een minder stressvolle omgeving te creëren. Fokko: “Laat medewerkers eigen ideeën hiervoor aanleveren en blijf in gesprek hierover.” Met interactieve oefeningen en praktische tips werden de gasten in Den Bosch aan het werk gezet om na te denken hoe zij die energiebronnen op de werkvloer kunnen (laten) aanboren. 

Overige sessies of gratis online webinar

Kon u niet aanwezig zijn bij de kennissessie in Den Bosch en wilt u toch meer horen over dit thema? Wellicht past een van onze andere sessies in het land wel nog in uw agenda?

Kijkt u liever online mee vanaf uw eigen computer of tablet? Dan biedt ons gratis webinar op donderdag 28 november 2019 van 12.00 tot 12.30 uur uitkomst. U kunt dit webinar live volgen of op ieder gewenst moment terugkijken.  

Inschrijven webinar

Meer informatie

Wilt u meer weten over het voorkomen en aanpakken van verzuim door werkstress, kijk dan op www.arboned.nl/werkstress of neem contact op met uw vaste contactpersoon of e-mail naar salessupport@arboned.nl