Bespaar tijd en geld op uw arbobeleid

Door: Ad van Zundert, consultant en veiligheidskundige bij ArboNed

Iedere mkb'er, ook met 25 of minder werknemers, kan geld en tijd besparen door het arbobeleid goed bij te houden. Een mooi startpunt hiervoor is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Bespaar tijd en geld op uw arbobeleid

De RI&E gaat om het opsporen van risico’s vóórdat zij leiden tot ongelukken, vertrek van goede werknemers of ziekteverzuim. Een onmisbaar instrument dus om uw mensen gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden en zodoende flink te besparen op de bedrijfskosten. Bovendien is iedere werkgever verplicht de arbeidsrisico’s in kaart te brengen en het personeel hierover te informeren.

Valkuilen mkb

Ik zie dat werkgevers het uitvoeren van de RI&E voor zich uitschuiven. Eigenlijk zijn er twee valkuilen:

 1. Geen RI&E uitvoeren, omdat het idee leeft dat de kosten te hoog zijn.
 2. Wel een RI&E uitvoeren en een Plan van aanpak opstellen, maar deze vervolgens de kast in laten verdwijnen, waardoor er na een paar jaar weer een hele nieuwe RI&E nodig is.

Uitstel leidt niet tot afstel. Wat u als ondernemer zeker niet wil, is de Inspectie over de vloer, terwijl uw arbobeleid niet op orde is. Dan betaalt u een boete en moet u alsnog alle onderzoeken en vervolgstappen uitvoeren.

Mijn advies is dan ook altijd: zorg ervoor dat uw arbobeleid goed op orde is. Het jaarlijkse ‘onderhoud’ valt dan over het algemeen heel erg mee en kost u hoogstens een paar uur per jaar

  Hulp van externe specialist

  U kunt als werkgever zelf aan de slag met uw RI&E, of de hulp inschakelen van een externe specialist. Dat kan bij ons al vanaf 2 uur, via Mijn Preventie-expert. Maar wij kunnen ook de gehele RI&E uitvoeren. Wilt u het zelf doen, maar weet u niet precies hoe, volg dan onze praktische training van één dag Maak zelf uw RI&E

  Ad van Zundert, consultant ArboNed
  Ad van Zundert, expert RI&E bij ArboNed

   

Preventiemedewerker in één dag

De RI&E wordt opgesteld door onder andere de preventiemedewerker. Elk bedrijf moet minstens één preventiemedewerker aanstellen. Bij kleinere bedrijven (maximaal 25 werknemers) kan de directeur/eigenaar ook zelf de rol van preventiemedewerker op zich nemen. ArboNed leidt preventiemedewerkers in één dag op tijdens een praktische training.

Meer informatie

Gerelateerde nieuwsberichten