Geslaagde kennissessies ‘Vitale medewerkers, vitaal bedrijf’

Door de krapte op de arbeidsmarkt, hoge verzuimcijfers en stijgende pensioenleeftijd neemt het belang van een gezonde en vitale werkvloer alleen maar toe. Maar hoe stimuleert u als werkgever een gezonde en vitale leefstijl onder uw werknemers? Honderden bezoekers kregen tijdens 12 kennissessies antwoord op deze vraag.

Kennissessie

Van een oud-schaatser tot een voedingsdeskundige bij een betaald voetbalorganisatie; tijdens veel kennissessies beet een gastspreker de spits af. In hun verhaal legden zij de link tussen hun vak- of sportgebied en de alledaagse realiteit van mkb’ers. Daarbij zochten ze veelvuldig de interactie met hun nieuwsgierige publiek. 

Juiste balans

Opvallend veel sprekers legden in hun verhaal de nadruk op balans. Zo sprak oud-schaatser Jochem Uytdehaage over het belang van het opladen van de vier batterijen waarover mensen beschikken (fysieke, spirituele, emotionele en mentale batterij). Een uitdagende baan gecombineerd met een slechte nachtrust geeft bijvoorbeeld nog niet voldoende energie. Eet daarom gezond, slaap goed en beweeg voldoende. Bijvoorbeeld door met Jochem de 1.500 meter te schaatsen. 

Schaatsen

Minder verzuim, hogere productiviteit

Hoe zorgt u als werkgever voor (nog) meer gezondheid en vitaliteit op de werkvloer? De vitaliteits- en gezondheidsdeskundigen van ArboNed hielpen de bezoekers op weg met veel praktische tips. Daarbij stipten ze het belang van een gezonde en vitale werkvloer voor de werkgever aan: minder verzuim, een hogere productiviteit en meer werkplezier. Veel werkgevers zijn al goed bezig, zo bleek tijdens de sessies. Ze houden bijvoorbeeld wandelende functioneringsgesprekken en teambuilding activiteiten.

Gezondheidscheck van werknemers

De kennissessies werden afgesloten met aandacht voor het Preventief medisch onderzoek (PMO), een preventieve gezondheidscheck om de gezondheidsrisico’s bij medewerkers in kaart te brengen. Met de uitkomsten van het PMO krijgen werknemers inzicht om zelf, of met hulp van specialisten, te werken aan hun gezondheid en vitaliteit. Onderdeel van het PMO is de meting van onder meer bloeddruk en cholesterol (health check). De deelnemers maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om zelf zo’n meting uit te laten voeren.   

health check

PMO onder de aandacht van MT brengen

“Een duidelijk en beknopt verhaal over de mogelijkheden om te werken aan de gezondheid en vitaliteit van werknemers,” is het oordeel van Simone Leer (DuFor Polyester Specialities in Zevenaar) over de kennissessie. “Ik was met name geïnteresseerd in de workshops over voeding, beweging en slapen. En met de opgedane kennis breng ik graag het PMO weer onder de aandacht bij ons MT.” Ook Simone Boerefijn (Spuiterij Clay in Stolwijk) heeft veel goede tips gehoord: “Om de volgende dag weer energiek aan het werk te gaan, is het belangrijk om ’s avonds niet op de bank te hangen, maar juist de batterij op te laden en dingen te doen waar je energie van krijgt. En ook al ben je, zoals mijn collega monteurs, de hele dag in beweging; gebruik ’s avonds de spieren op een andere manier. Ik ben wel benieuwd hoe ik de tips kan overbrengen aan mijn collega’s. Daarbij kan ik hulp van ArboNed goed gebruiken.”

Gerelateerde nieuwsberichten