Preventief Medisch Onderzoek
 • Inzicht in waar uw werknemers energie van krijgen én in de grootste risico’s op mogelijk verzuim.
 • Duidelijkheid voor uw werknemers over hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s.
 • Activatie van uw werknemers dankzij de concrete adviezen die zij krijgen voor een vitaler leven.

Lees wat u kunt doen

mok

Preventief medisch onderzoek (PMO)

Hoe gezond en vitaal is uw organisatie? Waar krijgen uw werknemers energie of juist stress van? Het Preventief medisch onderzoek (PMO) van ArboNed geeft antwoord. Via een online vragenlijst en fysieke onderzoeken krijgen uw werknemers duidelijkheid over hun mentale en fysieke gezondheid. 

Het PMO is meer dan een wettelijke verplichting. U toont als werkgever uw betrokkenheid bij uw werknemers. En u bevordert de gezondheid en vitaliteit binnen uw bedrijf. Wist u dat onze klanten het PMO gemiddeld met een 8,2 waarderen? 

ArboNed helpt u hierbij op de manier die bij u past: doet u het zelf met behulp van onze online hulpmiddelen? Besteedt u liever alles uit? Of kiest u voor een middenweg?

Laten doenWat houdt dit in?

 1. spiegel

  PMO Persoonlijk

  Het PMO Persoonlijk van ArboNed is een complete gezondheidscheck die uw werknemers snel duidelijkheid geeft over hun psychische en fysieke gezondheid.

 2. spiegel

  PMO persoonlijk tot en met 10 werknemers

  Speciaal voor mkb-bedrijven tot en met 10 werknemers is er het PMO Persoonlijk. U regelt het simpel en snel voor een vaste prijs, zodat u direct aan de slag kunt en voldoet aan uw wettelijke verplichting.

 3. fruitschaal

  PMO Vitaal

  Het PMO Vitaal bestaat uit een op maat gemaakte online vragenlijst voor uw werknemers. Daarnaast ondergaan uw werknemers een fysiek onderzoek op maat.

 4. epmo

  ePMO

  Het ePMO is een online vragenlijst die ingaat op hoe werknemers hun gezondheid en leefstijl zelf ervaren. Let hierbij op de voorwaarden waaraan een bedrijf moet voldoen bij een ePMO.

 5. patrijspoort

  PMO HISWA-RECRON

  Het PMO HISWA-RECRON is een vragenlijst en fysiek onderzoek specifiek afgestemd op de werkzaamheden in de watersport- en recreatiebranche.

De PMO's van ArboNed in één overzicht

  ePMO PMO Persoonlijk PMO Vitaal
Vragenlijst voor kantoor, productie of combinatie

✔ (standaard)

✔ (standaard)

    ✔ (op maat)     

Opname Workability Index - -
Fysieke onderzoeken -
Individueel rapport werknemer
Adviesgesprek (extra aandacht bij verhoogd gezondheidsrisico) ✔ (telefonisch en
alleen bij verhoogd risico)
Groepsrapportage (bij minimaal 15 deelnemers) ✔ (max. 2 groepen) 
Optie: deelrapportages - ✔ (max. 2 groepen) 
Analyse op maat (trends, KPI's) - -
Rapportage op maat - -
Bespreking (groeps-)rapportage met werkgever ✔ (telefonisch)

 

Succesverhaal uit de praktijk

Jan Hak is Teamleider Milieustraten bij afvalinzamelaar Avri. Hij deed mee aan het Preventief medisch onderzoek en dat had een flinke impact op hem. Hoe precies, vertelt Jan in deze video:

Geef een vervolg aan het PMO

U heeft het PMO afgerond. Maar hoe volgt u nu de adviezen vanuit het PMO op? Met Mijn Vitaliteitsexpert krijgt u een toegewijde deskundige die u praktische coaching en ondersteuning geeft om zo gezondheid en vitaliteit binnen uw bedrijf blijvend naar een hoger niveau te tillen. 

Veelgestelde vragen

PMO

 • Is PMO (Preventief medisch onderzoek) hetzelfde als PAGO (Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek)?

  Nee, een PMO is een verbeterde versie van het PAGO. Er zijn vier belangrijke punten van verschil tussen een PMO en een PAGO:

  • U bent als werkgever, samen met de ondernemingsraad, actief betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van het PMO. Dat was bij een PAGO niet altijd het geval.
  • Een PAGO is alleen gericht op de gezondheidsrisico's die te maken hebben met werk. Een PMO kijkt verder. Er is aandacht voor de lichamelijke en geestelijke conditie en leefgewoonten van uw medewerkers. Deze zaken zijn immers erg belangrijk voor het goed kunnen functioneren in het werk. Een PMO kijkt ook naar chronische aandoeningen en riskante leefgewoonten.
  • Het gaat bij een PMO niet alleen om gezondheidsonderzoek, maar ook om acties naar aanleiding van dat onderzoek om de gezondheid van uw medewerkers te beschermen of verbeteren.
  • Eventuele verplichte keuringen (op grond van de wet of CAO) kunnen onderdeel uitmaken van het PMO.
 • Vanaf hoeveel werknemers is een werkgever verplicht om een PMO aan te bieden aan zijn werknemers?

  Iedere werkgever is verplicht zijn werknemers een Preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden.

 • Waarom is een PMO wettelijk verplicht?

  In de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), artikel 18, staat beschreven dat werkgevers werknemers "periodiek in de gelegenheid moeten stellen een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken".

 • Wat heb ik als werkgever aan een PMO?

  Een goed uitgevoerd PMO leidt tot gezondere werknemers, minder verzuim en minder instroom in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Een PMO kan zo tot grote kostenbesparingen leiden.

  Een PMO maakt voor uw organisatie van tijd tot tijd de balans op. Het onderzoek brengt de gezondheid van uw werknemers in kaart. Eventuele problemen die te maken hebben met werk en gezondheid komen in een vroeg stadium aan het licht. Na het onderzoek kan het bedrijf maatregelen nemen om de gezondheid van werknemers te beschermen of te verbeteren. Individuele werknemers kunnen advies krijgen omtrent hun wijze van werken en leefgewoonten.

  Meedoen aan een PMO biedt natuurlijk geen zekerheid voor een goede gezondheid van uw werknemers in de komende jaren. Een PMO is een momentopname. Het voorspelt niet, maar signaleert gezondheids- en werkproblemen, en maakt het mogelijk om te komen tot zinvolle acties op het gebied van werk en gezondheid.

  In een PMO kunnen de gegevens van alle werknemers worden samengevoegd. Er kunnen groepsoverzichten worden gemaakt, met name van de vragenlijstresultaten. Welke klachten komen veel voor, op welke afdeling? Komen bepaalde klachten meer voor dan elders, bijvoorbeeld vergeleken met de eigen branche? Mits de juiste vergelijkingen worden gemaakt, kan PMO op groepsniveau nuttige informatie opleveren voor het bedrijf.

  Wanneer bij een bedrijf voor een tweede of volgende maal een PMO-cyclus wordt uitgevoerd, kan men vaak veranderingen in de resultaten waarnemen. Die veranderingen zeggen veel over de effectiviteit van de ingezette acties. Zo wordt een PMO een monitor voor de gezondheid en de werkbeleving van de werknemers.

 • Wat kost een PMO?

  De prijs van een PMO hangt af van de inhoud van het onderzoek en hoe uitgebreid de groepsrapportage is. Voor het individuele onderzoek van een PMO liggen de kosten meestal tussen € 150 en € 200 per werknemer. U moet ook rekening houden met mogelijke extra kosten voor analyses voor groepen werknemers en met kosten voor acties die uw organisatie opzet voor de bescherming en verbetering van de gezondheid van uw werknemers.
  ArboNed biedt ook een ePMO aan. Vooral geschikt voor kleine(re) bedrijven. Het ePMO geeft u snel duidelijkheid over de mentale en fysieke gezondheid van uw werknemers. Het ePMO is een online Preventief medisch onderzoek met een beknoptere, online vragenlijst waardoor het proces sneller is en de kosten lager dan bij reguliere PMO’s met een fysiek onderzoek.

  Weten wat de kosten voor uw bedrijf zijn? Vraag dan direct een PMO aan en bereken uw kosten.

  PMO aanvragen

Een gezond bedrijf start met een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Startpunt voor een gezond bedrijf is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hiermee brengt u de risico's binnen uw bedrijf in kaart, zodat u de gezondheid en veiligheid in het bedrijf kunt bevorderen. Het is een onmisbaar instrument om uw werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op uw bedrijfskosten. De inhoud van uw PMO, stemmen wij af op de risico's die in de RI&E staan. 

PMO in coronatijd

“We vonden het belangrijk om onze werknemers tijdens de eerste lockdown op de hoogte en betrokken te houden via wekelijkse online bijeenkomsten. Toen ik zag dat deze bijeenkomsten goed gingen, wist ik dat het ook met het PMO zou kunnen.”

Lees het hele interview hier

Jacqueline Hendriks - HR Manager bij Visma Connect
map

Heeft u vragen over het Preventief Medisch Onderzoek?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen

Heeft u alles kunnen vinden?