Preventief Medisch Onderzoek
  • Inzicht in waar uw werknemers energie van krijgen én in de grootste risico’s op mogelijk verzuim.
  • Duidelijkheid voor uw werknemers over hun gezondheid, leefstijl en gezondheidsrisico’s.
  • Activatie van uw werknemers dankzij de concrete adviezen die zij krijgen voor een vitaler leven.

Lees wat u kunt doen

mok

Preventief medisch onderzoek (PMO)

Hoe gezond en vitaal is uw organisatie? Waar krijgen uw werknemers energie of juist stress van? Het Preventief medisch onderzoek (PMO) van ArboNed geeft antwoord. Via een online vragenlijst en fysieke onderzoeken krijgen uw werknemers duidelijkheid over hun mentale en fysieke gezondheid. 

Het PMO is meer dan een wettelijke verplichting. U toont als werkgever uw betrokkenheid bij uw werknemers. En u bevordert de gezondheid en vitaliteit binnen uw bedrijf. Wist u dat onze klanten het PMO gemiddeld met een 8,2 waarderen? 

ArboNed helpt u hierbij op de manier die bij u past: doet u het zelf met behulp van onze online hulpmiddelen? Besteedt u liever alles uit? Of kiest u voor een middenweg?

Laten doenWat houdt dit in?

  1. spiegel

    PMO Persoonlijk

    Het PMO Persoonlijk van ArboNed is een complete gezondheidscheck die uw werknemers snel duidelijkheid geeft over hun psychische en fysieke gezondheid.

  2. spiegel

    PMO persoonlijk tot en met 10 werknemers

    Speciaal voor mkb-bedrijven tot en met 10 werknemers is er het PMO Persoonlijk. U regelt het simpel en snel voor een vaste prijs, zodat u direct aan de slag kunt en voldoet aan uw wettelijke verplichting.

  3. fruitschaal

    PMO Vitaal

    Het PMO Vitaal bestaat uit een op maat gemaakte online vragenlijst voor uw werknemers. Daarnaast ondergaan uw werknemers een fysiek onderzoek op maat.

  4. epmo

    ePMO

    Het ePMO is een online vragenlijst die ingaat op hoe werknemers hun gezondheid en leefstijl zelf ervaren. Let hierbij op de voorwaarden waaraan een bedrijf moet voldoen bij een ePMO.

  5. patrijspoort

    PMO HISWA-RECRON

    Het PMO HISWA-RECRON is een vragenlijst en fysiek onderzoek specifiek afgestemd op de werkzaamheden in de watersport- en recreatiebranche.

De PMO's van ArboNed in één overzicht

  ePMO PMO Persoonlijk PMO Vitaal
Vragenlijst voor kantoor, productie of combinatie

✔ (standaard)

✔ (standaard)

    ✔ (op maat)     

Opname Workability Index - -
Fysieke onderzoeken -
Individueel rapport werknemer
Adviesgesprek (extra aandacht bij verhoogd gezondheidsrisico) ✔ (telefonisch en
alleen bij verhoogd risico)
Groepsrapportage (bij minimaal 15 deelnemers) ✔ (max. 2 groepen) 
Optie: deelrapportages - ✔ (max. 2 groepen) 
Analyse op maat (trends, KPI's) - -
Rapportage op maat - -
Bespreking (groeps-)rapportage met werkgever ✔ (telefonisch)

 

Succesverhaal uit de praktijk

Jan Hak is Teamleider Milieustraten bij afvalinzamelaar Avri. Hij deed mee aan het Preventief medisch onderzoek en dat had een flinke impact op hem. Hoe precies, vertelt Jan in deze video:

Geef een vervolg aan het PMO

U heeft het PMO afgerond. Maar hoe volgt u nu de adviezen vanuit het PMO op? Met Mijn Vitaliteitsexpert krijgt u een toegewijde deskundige die u praktische coaching en ondersteuning geeft om zo gezondheid en vitaliteit binnen uw bedrijf blijvend naar een hoger niveau te tillen. 

Veelgestelde vragen

PMO

  • Doet men in het buitenland ook aan PMO?

    De kaderrichtlijn van de Europese Commissie uit 1989 over veiligheid en gezondheid op het werk, geeft in artikel 14 het PMO (workers’ health surveillance) een belangrijke plaats. Elke lidstaat van de EU moet het PMO dan ook een plaats geven in de nationale wetgeving. Er zijn wel verschillen tussen de lidstaten. PMO heet in het Verenigd Koninkrijk health surveillance, in Frankrijk spreekt men van de visite annuelle en in Duitsland worden op grote schaal Arbeitsmedizinische Vorsorgeuntersuchungen uitgevoerd. In enkele Zuideuropese landen is een jaarlijkse geneeskundige verklaring vereist dat men (nog) geschikt is voor de eigen functie.

    De International Labour Office (ILO) heeft richtlijnen geformuleerd voor een technisch en ethisch verantwoorde uitvoering van de gezondheidsbewaking van werknemers.

  • Hoe kan ik er zeker van zijn dat ons PMO van goede kwaliteit is?

    Zorgvuldige uitvoering van het PMO is van groot belang, voor u en uw werknemers. U kunt zeker zijn van goede kwaliteit als:

    • er gebruik is gemaakt van de Leidraad PMO van de NVAB
    • de acties zijn gebaseerd op bewijs uit de medische literatuur. Dat is het geval als de richtlijnen van de NVAB, het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en/of het CBO gebruikt zijn
    • rekening is gehouden met de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Deze wet regelt de verhouding tussen arts en cliënt. Deze relatie komt (ook bij PMO) tot stand op basis van vrijwilligheid
    • rekening is gehouden met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Deze wet bepaalt dat gegevens alleen mogen worden gebruikt voor het doel waartoe ze zijn verzameld, en regelt onder andere de wijze van opslag en de bewaringstermijnen.
  • Hoe moet je als (kleine) werkgever weten wat een PMO is?

    In de Arbowet is de werkgever van een bedrijf er verantwoordelijk voor dat de wet wordt nageleefd. Hij moet weten aan welke verplichtingen hij moet voldoen om een zo veilig en gezond mogelijke arbeidssituatie te creëren voor zijn werknemers, en voor hemzelf.

  • Hoe vaak moet een PMO worden uitgevoerd?

    Voor PMO is geen standaardtermijn voor herhaling te geven. Het hangt af van de ervaringen met eerdere PMO’s en van factoren die met het werk in uw organisatie samenhangen:

    1. de ernst van de gezondheidsschade die bij een gegeven blootstelling in het werk zou kunnen optreden;
    2. de kans dat die schade werkelijk optreedt;
    3. de snelheid waarmee die schade optreedt.

    Gaat het om ernstige schade, met een grote kans van optreden in relatief korte tijd, dan zal het PMO vaak moeten plaatsvinden, bijvoorbeeld tweemaal per jaar. Dit kan het geval zijn bij het werken met bepaalde giftige of allergene stoffen.
    De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft instemmingsrecht over de vraag hoe vaak een PMO in uw bedrijf moet worden uitgevoerd. Bij ontbreken van een OR of personeelsvertegenwoordiging hebben de werknemers adviesrecht.

  • Hoe vaak moet je een PMO aanbieden?

    De wet schrijft niet voor om de hoeveel tijd zo’n onderzoek moet worden herhaald (met uitzondering van een aantal categorieën werkzaamheden, zoals werken met bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen en/of vastgelegd in (branche)arboconvenanten), maar ArboNed adviseert werkgevers dit eens in de drie jaar te doen, zodat werknemers actueel inzicht hebben in de ontwikkeling van hun gezondheid en eventuele gezondheids- en verzuimrisico's.

Een gezond bedrijf start met een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Startpunt voor een gezond bedrijf is de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Hiermee brengt u de risico's binnen uw bedrijf in kaart, zodat u de gezondheid en veiligheid in het bedrijf kunt bevorderen. Het is een onmisbaar instrument om uw werknemers gezond, veilig en met plezier aan het werk te houden. En zodoende ook flink te besparen op uw bedrijfskosten. De inhoud van uw PMO, stemmen wij af op de risico's die in de RI&E staan. 

PMO in coronatijd

“We vonden het belangrijk om onze werknemers tijdens de eerste lockdown op de hoogte en betrokken te houden via wekelijkse online bijeenkomsten. Toen ik zag dat deze bijeenkomsten goed gingen, wist ik dat het ook met het PMO zou kunnen.”

Lees het hele interview hier

Jacqueline Hendriks - HR Manager bij Visma Connect
map

Heeft u vragen over het Preventief Medisch Onderzoek?

Wij helpen u graag verder.

Bel ons
030 299 62 77

Belafspraak
inplannen

Heeft u alles kunnen vinden?