Prettige werksfeer voorkomt verzuim

Een prettige werksfeer is cruciaal voor een ‘gezond’ bedrijf. Dat betekent onder meer dat mensen respectvol met elkaar omgaan. De aanpak op ongewenste situaties, waaronder werkdruk, legt u vast in een wettelijk verplicht beleid Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). Zo is voor iedereen duidelijk wat binnen uw organisatie wel en niet wordt geaccepteerd. 

Prettige werksfeer voorkomt verzuim

PSA beleid verplicht vanuit de Arbowet

Vanuit de Arbowet bent u als werkgever verplicht om aandacht te besteden aan psychosociale arbeidsbelasting. De Arbowet benoemt de volgende thema’s, waar u in uw beleid aandacht aan moet schenken:

  • Discriminatie
  • Agressie en geweld
  • (seksuele) intimidatie
  • Pesten
  • Werkdruk

Hoe geeft u het beleid vorm?

Om het PSA beleid vorm te kunnen geven, brengt u eerst de oorzaken van arbeidsbelasting in kaart. Dit kunt u doen met een RI&E. Een bedrijfsmaatschappelijk werker van ArboNed kan u vervolgens ondersteunen en adviseren bij het opstellen van een protocol voor ongewenste omgangsvormen. In dit protocol legt u het beleid vast op het gebied van pesten en andere thema’s als seksuele intimidatie en agressie en geweld. U stelt een klachtenregeling op en benoemt een klachtencommissie. Bij het aanstellen van een vertrouwenspersoon heeft u de keuze een interne of externe vertrouwenspersoon te benoemen.

Test of uw beleid voldoet

Als u al een beleid psychosociale arbeidsbelasting hebt, kunt u met de test van ArboNed checken of uw beleid voldoet aan de wettelijke normen. U vult een vragenlijst in en ontvangt uw antwoorden in een overzicht per e-mail. Een bedrijfsmaatschappelijk werker van ArboNed neemt vervolgens contact met u op om de antwoorden kort te bespreken. Vul de PSA-test in via onze website.

Wilt u meer weten?

Wenst u ondersteuning bij het vormgeven van het PSA beleid, dan kunnen we samen met u aan de slag. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw vaste contactpersoon van ArboNed. Of neem contact op via 073 645 63 55 of stuur een bericht.

Gerelateerde nieuwsberichten