Prinsjesdag 2017: ook aandacht voor preventie beroepsziekten

Afgelopen Prinsjesdag waren er uiteraard geen grote beleidswijzigingen of investeringen. Dat wil niet zeggen dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid helemaal stil zit. In de Miljoenennota 2017 wordt namelijk de start van een vierjarig programma gericht op de preventie van beroepsziekten benoemd.

Prinsjesdag 2017: ook aandacht voor preventie beroepsziekten

Heel veel werknemers worden jaarlijks namelijk ziek door hun werk. Deze arbeidsgerelateerde ziekten leiden in veel gevallen ook tot lang verzuim. Met dit specifieke programma door middel van een communicatiecampagne, interventies en inzet op kennis en innovatie wil het kabinet de bewustwording en aanpak van de risico’s versterken. Het programma zal zich in de eerste twee jaar richten op het werken met gevaarlijke stoffen.

Gevaarlijke stoffen

Jaarlijks worden er 15.000 ziektemeldingen gemeld van gevaarlijke stoffen. In heel veel bedrijven werken mensen met gevaarlijke stoffen, vaak zonder het zelf te beseffen. Je kunt hierbij denken aan verfsoorten, schoonmaakmiddelen of lasrook. Het is belangrijk om de risico’s in kaart te hebben en te bepalen wat u als werkgever kan doen om risico’s te vermijden? Wat maakt een stof gevaarlijk en voldoet u daarbij aan het 4-stappenplan van de inspectie (SZW)? De veiligheidskundigen van ArboNed geven u graag advies.

Direct advies

Preventiemedewerker

Dat preventie belangrijk is voor de overheid, werd nog duidelijker met de nieuwe Arbowet die vanaf 1 juli jongstleden van kracht is. Hierin wordt de rol van bijvoorbeeld de preventiemedewerker nog belangrijker. Elk bedrijf moet een of meer preventiemedewerker(s) aanstellen. Voor kleinere bedrijven (maximaal 25 werknemers) kan de eigenaar/directeur ook zelf de rol van preventiemedewerker op zich nemen. 

Gerelateerde nieuwsberichten