Thuiswerken: wat moet de werkgever regelen?

  • Leestijd
    3 minuten
  • 01 april 2020 aangemaakt
  • 19 mei 2020 bijgewerkt

Nu we door het coronavirus massaal moeten thuiswerken (als dat mogelijk is), komen er vragen op werkgevers af. Wat moet u regelen als uw werknemers thuiswerken? Moet u een thuiswerk-overeenkomst opstellen? En wat moet u in een thuiswerk-overeenkomst opnemen? Wij zetten een aantal zaken op een rij.

thuiswerken door corona: verplichten van de werkgever

Volgens de wet

De wet is duidelijk: de werkgever moet elke arbeidsplaats in zijn arbobeleid betrekken dus ook de thuiswerkplek. Een werkgever moet nagaan of de thuiswerkplek bijvoorbeeld ergonomisch is ingericht. Deze verplichting is er op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en logisch als uw werknemers op uw initiatief of op regelmatige basis thuiswerken. Het geval van nu massaal thuiswerken door het coronavirus is een bijzondere situatie. Het werken vanuit huis wordt niet gevraagd door de werkgever of werknemer maar het wordt geadviseerd vanuit de overheid. Dit gaat uiteraard in goed overleg tussen werkgever en werknemer en waar mogelijk. Maar wie is er dan verantwoordelijk over de thuiswerkplek?

Zorgplicht over thuiswerken

Dit is dus een bijzondere situatie. Je kunt niet verwachten dat elk bedrijf ineens voor alle thuiswerkende werknemers kan nagaan of zij de juiste spullen hebben of ze hierin voorzien. Wel blijft de zorgplicht van de werkgever hier van belang. Dus deel tips (ArboNed heeft hier een handige flyer voor) voor het instellen van een goede thuiswerkplek. Of boek onze online (thuis)werkplekcheck. Met betrekking tot thuiswerken is op dit moment geen separate thuiswerkovereenkomst nodig. Wel is het aan te bevelen om in de toekomst bij structureel thuiswerken een thuiswerkovereenkomst op te stellen. Volgens privacywetgeving mag u als werkgever niet zomaar binnen kijken bij uw werknemer thuis om te zien hoe de werkplek is ingericht. Daarom is het verstandig de controle van de werkplek in een werkplekovereenkomst te regelen. Laat een werknemer bijvoorbeeld een overeenkomst tekenen waarbij hij eens per jaar een checklist moet invullen over hoe de thuiswerkplek is ingericht, al dan niet met begeleidend foto- en videomateriaal. Zo kunt u de check van de thuiswerkplek zo goed als mogelijk borgen.

Wat staat er in een thuiswerkovereenkomst?

Daarin moet u een werknemer sowieso informeren over de arbeidsrisico’s en instructies geven hoe die risico’s zijn te beperken. Ook moet u een werknemer wijzen op de pauzes die hij moet nemen. Op deze manier kunt u als werkgever aantonen dat u aan uw zorgplicht hebt voldaan. Naast deze meer algemene onderwerpen kunt u in de overeenkomst organisatie-specifieke kwesties opnemen. Maar ook andere praktische zaken, zoals de onkostenvergoeding en zo ja, hoeveel? Hoe moet de werknemer vanuit huis inloggen op het bedrijfsnetwerk? En heel belangrijk: neem in de overeenkomst ook altijd op wat de consequenties zijn als een werknemer zich niet aan de afspraken houdt.

Risico’s van thuiswerken

Er zitten ook risico’s aan het werken op afstand. Zo is deze periode zeer aantrekkelijk voor cybercriminelen, kan het lastig zijn leiding te geven op afstand of het teamgevoel vast te houden en lopen werk en privé makkelijker in elkaar over wat uw werknemer gevoelig maakt voor overbelasting. Antwoorden op deze vragen vindt u in ons werkgeversadvies.

Online (thuis)werkplek-check

Mocht uw werknemer klachten (gaan) ervaren van het thuiswerken, kunt u ook een online thuiswerkplek-check aanvragen. Daarin kijkt een ergonoom online met uw werknemer mee naar de werkplek en adviseert direct hoe de werkplek en werkomgeving aangepast kan worden.

Direct afsluiten Meer informatie

Vraag onze praktische gids 'Eerste hulp bij thuiswerken' gratis aan voor uw werknemers

In deze gids:

  • Tips om de werkplek in te richten
  • Oplossingen voor de grootste valkuilen van thuiswerken
  • Advies van onze experts op het gebied van ergonomie, psychologie en vitaliteit

 

Met het aanbieden van de gids aan uw werknemers zorgt u ervoor dat zij ook thuis gezond en prettig kunnen werken. Vul uw gegevens in en u ontvangt de praktische gids per e-mail.

Gerelateerde nieuwsberichten