Werkgeluk in tijden van crisis

Het thema "werkgeluk" staat na ruim 1,5 jaar corona waarschijnlijk niet (hoog) bij u op de agenda. Aan de ene kant logisch, veel ondernemers hebben al hun tijd en energie nodig om hun bedrijf draaiende te houden. Aan de andere kant kan werkgeluk er juist voor zorgen dat uw werknemers in balans blijven. Ze zijn dan beter bestand tegen werkstress en lopen minder kans op een burn-out.

Werkgeluk in tijden van crisis

Het is de Week van de Werkstress, waarin we stilstaan bij de effecten van (werk)stress op onze gezondheid. En die effecten zijn aanzienlijk. Wist u dat dit jaar ruim drie miljoen medewerkers kampen met burn-outklachten? Tijd dus om de portie werkgeluk een flinke boost te geven. 

Zo werkt werkgeluk

Volgens het zogenoemde P3F-model bestaat werkgeluk uit de volgende drie componenten:

  • Purpose
  • Flow
  • Fun & Friendship

Purpose

Als werknemers het gevoel hebben dat ze een positieve bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat, vergroot dit hun werkgeluk. Mensen die trots zijn op hun werk en zich gewaardeerd voelen, hebben een kleinere kans op een burn-out.

Flow

Zitten uw werknemers in een goede workflow, dan kunnen ze elke dag een paar punten van hun to-do-lijst afvinken. Ze houden overzicht en gaan met meer plezier naar hun werk. Het geeft hen het gevoel dat ze zinvol bezig zijn, wat zeker in een crisissituatie ontzettend belangrijk is.

Fun & Friendship

Ook in een ernstige situatie als de coronacrisis mag er af en toe gelachen worden. Humor zorgt voor een gevoel van verbinding en geeft ruimte in het hoofd. Humor maakt zaken bespreekbaar en zorgt voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. 

Investeer dus ook nu in het werkgeluk van uw werknemers en maak hen stressbestendiger, creatiever en gemotiveerder.

Tips en tools

Op onze werkstresspagina vindt u een test om te checken hoe het met uw stressniveau gaat. En praktische oplossingen voor uw bedrijf en uw werknemers. Meer praktische tips: 

Praktische oplossingen

Gerelateerde nieuwsberichten

teaser_Bed

Verzuim verlagen

Gezonde werknemers maken een gezonde onderneming. Het verminderen of zelfs voorkomen van verzuim is van groot belang…

10 minuten