Agressie op het werk

Met agressie op het werk bedoelen we dat collega’s of buitenstaanders zich agressief of gewelddadig gedragen naar werknemers die op dat moment hun werk doen. Denk bij buitenstaanders aan bijvoorbeeld klanten, patiënten, reizigers in het openbaar vervoer, of omstanders. Agressie valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA), al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico’s.

Agressie op het werk

Verbaal, fysiek en psychisch geweld

Met agressie op het werk bedoelen we niet alleen verbaal geweld (uitschelden, beledigen) en fysiek geweld (schoppen, slaan, met een wapen dreigen). Het kan ook gaan om psychisch geweld: (de thuissituatie) bedreigen, intimideren of onder druk zetten. Ook het beschadigen van eigendommen valt onder agressie. 

Verzuim door agressie

Gezondheidsklachten door fysieke agressie zijn eenvoudig te zien en begrijpen. Maar verbaal geweld op het werk is evengoed schadelijk én komt vaker voor dan fysieke agressie. Verbale en fysieke agressie kunnen allebei leiden tot psychische en andere gezondheidsklachten. Denk hierbij aan angstgevoelens, slaapproblemen of maagpijn. Klachten dus die ertoe kunnen leiden dat uw werknemer zich ziekmeldt.

Agressie voorkomen

Doet u als werkgever genoeg om uw werknemers te beschermen tegen agressie en geweld? Denkt u er bijvoorbeeld aan dat u als werkgever of leidinggevende een voorbeeldfunctie heeft? U mag niet agressief zijn. Dat wil zeggen dat u uw werknemer geen angst aanjaagt of onder druk zet door fysiek of psychisch geweld, of door te dreigen met bijvoorbeeld ontslag of andere sancties.

Andere manieren om agressie en geweld zoveel mogelijk te voorkomen zijn:

  • een wettelijk verplicht PSA-beleid;
  • een veiligheidsbeleid (hiervoor kunt u eventueel terecht bij een veiligheidskundige);
  • een training voor uw medewerkers.

Gerelateerde nieuwsberichten