Dag van de Ondernemer: zorg ook goed voor uzelf

  • 16 november 2018 aangemaakt

MKB-Nederland, waarvan ArboNed kennispartner is, vindt dat er een moment moet zijn waarop aandacht wordt gegeven aan het belang van ondernemers voor Nederland. Een dag waarop ondernemers worden bedankt voor hun durf en doorzettingsvermogen. En dus is er de Dag van de Ondernemer. Aangezien het ook nog eens aansluit op de Week van de Werkstress, is het voor ons een mooie aanleiding om u te vragen ook goed voor uzelf te zorgen.

Dag van de Ondernemer: zorg ook goed voor uzelf

Stress als werkgever

U heeft een eigen bedrijf en werkt keihard. De economie trekt aan en de business gaat goed. Maar toch ligt u ’s nachts wel eens wakker. Omdat uw werknemers niet goed samenwerken of omdat de communicatie tussen u en een specifieke werknemer stroef verloopt? Of u bent bang dat uw werknemers zich ziek melden, want dan kunt u flink in de penarie belanden.

Er zijn verschillende soorten stress bij werkgevers. Soms heeft te maken met financiële onzekerheid of een hoge werkdruk. Maar een niet onbelangrijke stressor is ‘gedoe’ onder personeel.

Uitval door stress voorkomen

Stel een werknemer meldt zich ziek en u heeft daar als werkgever veel stress van. Wat is dan een mogelijke oplossing? “Die ondernemer moet gehoord worden”, zegt bedrijfsmaatschappelijk werker Sheila Peeters. “Dus voor mij is het allereerst belangrijk om goed te luisteren. Waarin zit ‘m het probleem en hoe ziet de werkgever een eventuele oplossing voor zich?”

Het draait hierbij allemaal om een goede communicatie. Met de gestreste werkgever, maar ook met de werknemer. Liefst zelfs vóór diegene zich ziek meldt. “Het is belangrijk om oren en ogen open te houden en vroegtijdig met elkaar in gesprek te gaan”, zegt Sheila. “Durf ook dingen te bespreken die ongemakkelijk zijn. Wacht niet totdat iemand bijna uitvalt. Als u weet dat communicatie niet uw sterke punt is, haal er dan iemand bij. Een goede luisteraar uit het bedrijf. Of een externe bedrijfsmaatschappelijk werker.”

Zorg voor balans

Door te blijven communiceren, zorgt u goed voor uzelf en voor uw mensen en krijgt u balans in het geven en nemen in uw bedrijf. “Werkgevers hebben vaak een enorme drive voor hun business. Dit brengt ze verder en geeft ze een buffer als het niet goed gaat. Zo geldt het ook voor de werknemers binnen het bedrijf. Als zij in hun kracht staan, zullen ze floreren in hun werk.” En gezonde werknemers zorgen voor een gezond bedrijf zonder te hoog opgelopen werkstress.

Om als werkgever zelf in balans te blijven is het belangrijk om:

  • Tijd voor uzelf te nemen om het werk los te laten en te ontspannen en uw hobby’s uit te oefenen.
  • Tijd te maken voor familie en vrienden om weer op te laden.
  • Lichamelijk en mentaal gezond te blijven dankzij een gezonde leefstijl.
  • U te laten coachen zodat er ook aandacht is voor u persoonlijk.
  • U te laten adviseren en bijstaan door betrouwbare partners op gebieden waar u zelf minder goed in bent.

Test uw stressniveau

Download de toolkit en verminder uw stress

Om het stijgend verzuim in het mkb tegen te gaan, bundelen ArboNed en MKB-Nederland de krachten en is ArboNed per juli 2018 officieel kennispartner van MKB-Nederland op het gebied van verzuim.