Verminder arbeidsrisico’s, voorkom ongevallen

  • Leestijd
    1 minuten
  • 14 februari 2019 aangemaakt

Wanneer u weet welke risico’s uw werknemers in de organisatie lopen, kunt u deze aanpakken en de kans op ongelukken en gezondheidsklachten sterk verkleinen. Dit leidt tot een vermindering van verzuim, efficiënter werken en gemotiveerde werknemers.

arbeidsrisico's verminderen zorgt voor minder ongevallen

Het verkleinen van het risico op ongelukken begint bij de basis: een gezonde en veilige werkplek. Met een risicoanalyse, passende maatregelen en goede werkinstructies kunt u de risico’s aanpakken. U begint dan ook altijd met de wettelijk verplichte Risico- inventarisatie en –evaluatie (RI&E). In een RI&E beschrijft u de risico’s, maakt u een evaluatie en sorteert u de risico’s, de belangrijkste bovenaan. In het Plan van aanpak beschrijft wie, wanneer en hoe de risico’s worden aangepakt.

Alles over de wettelijk verplichte RI&E

Arbeidsrisico’s evalueren

In de Arbowet wordt geen termijn genoemd met betrekking tot de geldigheidsduur van de RI&E. Het gaat erom dat de RI&E actueel blijft. Dus bij ingrijpende wijzigingen aan werkmethoden, werkomstandigheden of gebruikte techniek bekijkt u opnieuw de risico's. De zelfinspectie 'Voorkom ongevallen' van Ministerie SZW helpt u hierbij.

Meer informatie

De RI&E levert soms ook nog vragen op. De antwoorden op de veel voorkomende vragen die wij tegenkomen, kunt u hier terugvinden. Nieuwsgierig hoe ArboNed u kan helpen bij het voldoen van uw wettelijke verplichting en het opstellen van de RI&E? Neem dan contact met uw vaste contactpersoon of de afdeling Salessupport via salessupport@arboned.nl of 030 299 62 77.