Controle Arbeidsinspectie op gezondheid en veiligheid

De Nederlandse Arbeidsinspectie inspecteert regelmatig bedrijven en beoordeelt daarbij hoe zij zorgen voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers. Bij de inspectie controleert de Inspectie meestal op de aanwezigheid van een basiscontract arbodienstverlening en Risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E).

controle Nederlandse arbeidsinspectie

Het beschikken over het basiscontract arbodienstverlening en een RI&E draagt in belangrijke mate bij aan de gezondheid en veiligheid van werknemers. Want onderzoek toont aan dat dat werkgevers die actief met deze documenten werken de risico’s in hun bedrijf beter beheersen. Dat leidt tot minder verzuim, minder ongevallen en lagere kosten.

Opsturen RI&E, Plan van aanpak en basiscontract

Heeft u een brief van de Nederlandse Arbeidsinspectie ontvangen waarin u wordt gevraagd om uw actuele RI&E, het bijbehorende Plan van aanpak en het basiscontract toe te sturen? Dan heeft u zo'n 6 weken de tijd om de documenten in orde te maken.

Toetsing

De Nederlandse Arbeidsinspectie zal controleren of de documenten aanwezig zijn. Er vindt op dit moment nog geen toetsing plaats op de inhoudelijke kwaliteit van de documenten. Deze toetsing kan de Arbeidsinspectie in de toekomst nog wel uitvoeren. Meer weten over de controle door de Inspectie? Kijk dan hier.

Basiscontract

De Arbowet schrijft voor dat werkgevers een overeenkomst met hun arbodienst of bedrijfsarts hebben: het basiscontract. Dit contract kunnen werkgevers gemakkelijk en online bij ArboNed regelen. In slechts een paar klikken sluiten zij het verzuimabonnement af dat het best bij hun bedrijf past. Door het afsluiten van dit abonnement zijn werkgevers verzekerd van een basiscontract.

RI&E

Werkgevers zijn daarnaast wettelijk verplicht om de arbeidsrisico’s vast te leggen. Bedrijven die nog een RI&E moeten uitvoeren, kunnen ArboNed vragen om hen hierbij te ondersteunen. Dit kunnen ze doen op een manier die het best bij hun bedrijf past: 

zelf-doenWerkgevers kunnen de RI&E zelf uitvoeren met een branche-RI&E. Zo voorkomen zij wachttijden en besparen ze kosten. Werkgevers kunnen het dus zelf regelen binnen de gestelde termijn van de Arbeidsinspectie. Benieuwd hoe zij de branche-RI&E kunnen uitvoeren? Onze RI&E-expert Ad van Zundert legt het uit in deze video.

arbeidsrisicoWillen werkgevers zelf aan de slag met hun branche-RI&E en willen zij daarbij hulp van één van onze experts? Dan kunnen zij Mijn preventie-expert aanvragen voor 2, 4 of 8 uur telefonische of online hulp. Werkgevers kunnen de RI&E tegen beperkte kosten.

laten-doen

ArboNed kan voor bedrijven de RI&E uitvoeren. Met een RI&E van ArboNed bent u verzekerd van een goede aanpak. Wij maken gebruik van een branche-RI&E-instrument, of gebruiken onze eigen ArboNed RI&E-checklist.  

Gerelateerde nieuwsberichten